Alecu (Baiat) |

Semnificatia numelui

a apara, ajuta, omul care ajuta, om

Numele de baiat Alecu este de origine romana si este folosit de multe ori ca prescurtare a numelui Alexandru care este de origine greaca si are semnificatia de a apara, a proteja. Numele de Alexandru provine de la grecescul Alexandros care inseamna - protector al barbatilor sau al oamenilor.  Alexo - a apara, a proteja si andros barbat, om.

In folclorul nostru,  Alexandru apare ca un termen de comparatie ideal in materie de vitejie. Alexandru a fost in istoria noastra un nume traditional pentru domni, purtat de nu mai putin de 22 de domni ai celor doua tari romanesti.

Numele a fost purtat de un celebru rege si cuceritor macedonian, Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare.  Este echivalentul numelui englezesc "Alexander". Are ca diminutiv "Sandu". O alta forma intalnita la noi este Alecu.  Formele feminine ale numelui Alexandru sunt "Alexandra" si "Alexandrina".

Numele a fost purtat de poetul, prozatorul, eseistul, memorialistul si criticul literar roman Alecu Russo. El este autorul volumului "Cantarea Romaniei", tiparit anonim. Fara a revendica vreodata explicit aceasta opera, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literara din istoria literaturii romane.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: