Dan (Baiat) |

Semnificatia numelui

a judeca, Dumnezeu este judecatorul meu

Numele de baiat Dan alaturi cu forma feminina Dana, au o veche traditie in onomastica romaneasca. Numele este atestat in documentele Tarii Romanesti in jurul anului 1385. Originea si semnificatia initiala a acestui nume sunt destul de neclare.

 

Majoritatea specialistilor sunt de parere ca Dan este un hipocoristic al unui nume compus cu elementul "dan" si ca a fost imprumutat din limbile slave.

 

Nu este exclusa posibilitatea ca in unele cazuri, abrevierea ca si aparitia hipocoristicului sa se fi produs chiar pe teren romanesc. Originea numelui biblic se afla in exclamatia Rachelei: Domnul m-a judecat ("dananni") si mi-a dat acest fiu ("Daniel").

 

Numele Dan, are si origine ebraica si inseamana judecator, Dumnezeu este judecatorul meu. Din punct de vedere biblic, Dan a fost al cincilea fiu al lui Iacob si fondatorul unuia dintre cele 12 triburi ale Israelului.

 

Desi Dan este un nume independent este adesea folosit ca forma prescurtata a numelui Daniel care inseamana a judeca, Dumnezeu, puternic, Dumnezeu este judecatorul meu.

 

Printer personalitatile romanesti ce poarta numele Dan se numara regizorul Dan Puric si Dan Barbilian matematician si unul dintre cei mai importanti poeti romani interbelici, reprezentant al modernismului literar romanesc cunoscut sub numele de Ion Barbu.   

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: