Camil (Baiat) |

Numele de baiat Camil este de origine latina si are semnificatia de -  tinerii de buna conditie care il asistau la sacrificii pe flamen Dialis, preotul lui Iupiter. In vechile credinte, sacrificiile de animale care se practicau in cadrul ceremoniilor de purificare aveau o valoare magica deosebit de importanta.Numele Camil corespunde unui vechi cognomen Camillus — fem. Camilla
Este atestat dintr-o epoca foarte veche si ocupa un loc de seama in traditia romana prin figura celebra a lui Marcus Furius Camilius - salvatorul Romei de sub gali sau a fecioarei razboinice Camilia, imortalizata de Vergiliu in Eneida.


Vechiul cognomen latin, purtat in epoca crestina de citiva martiri, ajunge, prin biserica, pina in vremurile noastre, ca un ecou al civilizatiei vechi. Intrat in romana in ultimele doua secole, odata cu multe alte nume latine care marcheaza inceputul modernizarii onomasticii noastre, Camil nu are o prea mare frecventa si raspandire.Dintre persoanele care au purtat acest nume ii amintim pe: pictorul Camil Ressu si scriitorul Camil Petrescu, compo­zitorul francez Camille Saint-Saens, pictorul francez, promotor al impresionismului Camille Pissarro, cunoscutul astronom Camille Flamarion.In literatura, seria personajelor care au purtat acest nume incepe cu Camilla din Eneida, fiica regelui voise Metabus, care moare aparind orasul Laurentum, apoi Camille, din tragedia Horatiu de P. Corneille, si din comedia lui Alfred de Musset, Cu dragostea nu-i de glumit.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: