Asista taticii la nastere? Pro si contra

/ / Modificat: 2011-11-16
Asista taticii la nastere? Pro si contra

O problema destul de controversata in randul mamicilor o reprezinta prezenta tatalui la nasterea copilului. La aceasta dilema nu exista un raspuns sau o solutie corecta. Depinde foarte mult de dorintele partenerilor.

Desi nu de mult viitorii tatici se plimbau in sus si in jos in fata usii salii de nasteri, nefiindu-le permis sa stea in camera cu mama, acest lucru nu mai este valabil.

In ziua de azi se presupune cel mai adesea ca tatal va asista la nastere pentru a-i oferi sprijinul mamei. Un numar mare de mame si moase ar prefera, insa, mai degraba, ca el sa sa nu se implice.

Unele dintre motive ar fi ca:

• Unele mame cred ca astfel isi pierd demnitatea si ca nu vor mai parea atragatoare in ochii partenerului.

• Unii tati cred ca vederea nasterii copilului lor le va micsora dorinta de a face sex cu partenera lor in viitor. Altii nu suporta sa isi vada partenera suferind.

Unele studii au demonstrat ca femeile care au nascut asistate de o femeie cu experienta au avut o nastere mai usoara decat daca ar fi fost asistate de tatal copilului. Aceasta femeie care sa te ajute ar putea sa fie mama ta, sora ta, o prietena foarte buna care a trecut prin asa ceva sau o moasa.


Majoritatea barbatilor, cu toate acestea, doresc sa fie prezenti la nastere pentru ca, in definitiv, bebelusul este si al lor. Daca barbatul stie cum sa-si pastreze calmul si sa te linisteasca si pe tine nasterea poate fi o experienta care sa va apropie si mai tare.

Argumente pro si contra


Argumente pro:

• Partenerul tau s-ar putea sa vrea sa fie de fata. In trecut, oamenii traiau mai aproape de familiile lor, asa ca era mai usor sa ai langa tine la nastere pe mama, sora sau o ruda apropiata. Acest lucru este adesea imposibil in ziua de azi si pentru majoritatea femeilor partenerul lor este persoana pe care si-o doresc cel mai mult langa ele in timpul nasterii.

• El, ca barbat, poate face ca nasterea sa fie mai usoara pentru tine. Femeile spun ca simpla prezenta a partenerilor lor in timpul nasterii le-a facut sa se simta mai in siguranta. Nu trebuie sa stie foarte multe despre nastere ca sa faca aceasta experienta mai frumoasa pentru tine – doar prezenta lui acolo poate face diferenta. Daca poate sa te si ajute in mod practic, cu atat mai bine.

• Poate sa te reprezinte. S-ar putea sa fie momente in care tu sa nu poti vorbi sau sa comunici dorintele tale doctorului. Daca sotul tau iti stie planul de nastere, poate sa il comunice doctorului atunci cand tu nu poti.

• Poate fi martor la nasterea copilului sau. Nasterea unui copil este un lucru miraculos. Atunci cand este copilul tau, este o experienta extraordinara pe care nu o sa o uiti niciodata.

Argumente contra:

• S-ar putea sa nu iti doreasca sa fie de fata. Unii barbati au dorinta de nestramutat ca nu vor sa fie de fata. In unele culturi, nici nu este permis. Daca este si cazul vostru, este o idee buna sa vorbiti despre acest lucru pentru a descoperi motivele. Poate fi un lucru practic care se poate rezolva simplu (de exemplu, "Nu vreau sa fiu de fata pentru ca nu stiu ce sa fac").

• Prezenta partenerului tau la nastere poate face experienta si mai dificila pentru tine. Daca aduci in salonul de nasteri anxietate si stres vei inrautati lucrurile. Ultimul lucru de care ai nevoie este cineva care sa nu fie concentrat pe nevoile tale si care nu este calm. Daca partenerul tau este foarte stresat si incearca sa intervina in treaba medicilor, va face nasterea mult mai dificila pentru tine.

• Va trebui sa vada tot ce se intampla. Va fi mult sange, lichid amniotic si posibil urina si fecale. Exista multe dezbateri cu privire la felul in care acest lucru afecteaza atractia sexuala fata de partenera.

Sfaturi pentru tati

Mergeti la cursurile prenatale si aflati cat mai multe despre nastere, despre sarcina si cum puteti sa ajutati. Singura voastra preocupare este partenera si copilul vostru si trebuie sa ii ajutati atat cat puteti. Poate parea ca nu sunteti deloc de ajutor, dar nu este asa, partenera va aprecia ajutorul cat de mic din partea voastra.

S-ar putea ca la nastere sa vedeti o latura surprinzatoare a partenerei. S-ar putea sa tipe la voi sau chiar sa va injure! Indurati, muscati-va limba si lasa-ti-va purtati de val. Daca si voi ati trece prin ce trece si ea ati face exact la fel sau chiar mai rau!

Citeste pe forum: Asista taticii la nastere?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Informatii tatici despre sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre