5 intrebari despre prima saptamana a bebelusului

/ / Modificat: 2014-03-18
5 intrebari despre prima saptamana a bebelusului

Dupa nasterea bebelusului, parintii pot avea foarte multe intrebari in ceea ce priveste modul de dezvoltare al micutului, bolile care il pot afecta, stilul de viata si multe alte "de ce?-uri" legate de copil. Pentru a fi foarte bine informati, este bine ca parintii sa intrebe medicul specialist toate lucurile care ii preocupa, legate de primele zile de viata ale nou-nascutului. Pentru ca prima saptamana alaturi de bebelusul tau sa nu fie o experienta coplesitoare, iti prezentam cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care parintii le au despre bebelusi.

Cum imi protejez bebelusul de sindromul mortii subite?

Pana la varsta de un an, bebelusul nu stie inca sa isi controloze respiratia, astfel ca se poate intampla ca micutul sa moara in timpul somnului. Sindromul mortii subite este cea mai intalnita cauza a mortalitatii nou-nascutilor.

Specialistii in ingrijirea nou-nascutilor ofera cateva sfaturi pentru a proteja bebelusul. Una dintre modalitatile de a proteja bebelusul de sindromul mortii subite este pozitionarea acestuia pe spate in timpul somnului. In plus, pentru a preveni sindromul mortii subite, este indicat ca bebelusul sa nu fie expus la fum de tigara inainte sau dupa nastere.

Un alt mijloc de protectie este folosirea suzetei. Potrivit specialistilor, aceasta modalitate nu este sigura, insa poate ajuta la prevenirea sindromului mortii subite.  

Cand se face primul examen medical al nou-nascutului, dupa iesirea din maternitate?

Ce se va intampla la primul consult?

Dupa iesirea din maternitate, pediatrul va programa urmatorul consult medical intre sase si opt saptamani de la nastere. Aceste examene au scopul de a verifica starea de sanatate a bebelusului, de a detecta anumite anomalii, pentru a incepe cat mai curand tratamentul pentru remedierea problemelor, in cazul in care este nevoie. In plus, la acest control i se fac bebelusului si primele vaccinuri, care il vor proteja si ii vor mentine sanatatea, prevenind aparitia bolilor.  

Cat de mult trebuie sa doarma un nou-nascut?

Nou-nascutii dorm foarte mult in primele zile de viata, iar ritmul de somn este diferit de la un bebelus la altul. Insa, un nou-nascut doarme in general intre 16 si 19 ore pe zi si se trezeste cam la 2-3 ore pentru a manca.

Cat de des trebuie sa manance un nou-nascut?

Fie ca bebelusul este alaptat sau hranit cu biberonul, intrebarile despre hranirea corecta sunt necesare. In general, sugarii mananca cinci sau sase mese pe zi. Astfel, unii au nevoie de 650-700 ml de lapte in 24 de ore, iar altii au nevoie de mai multa hrana si vor manca intre 850 si 1000 ml lapte.

Laptele matern este "hrana perfecta" pentru nou-nascuti, in special in primele sase luni de viata, intrucat ofera numeroase beneficii, cum ar fi protectie impotriva infectiilor prin transferul anticorpilor materni, lucru pe care laptele praf nu il ofera.

Cand si cat de des trebuie imbaiat bebelusul?

In prima saptamana de la iesirea din maternitate nu trebuie sa faci baita zilnic bebelusului tau. De doua ori pe saptamana este suficient. Pana nu se vindeca buricul complet, este bine sa te rezumi la curatarea bebelusului cu buretelul inmuiat in apa.  

Tu ce intrebari ai despre prima saptamana a bebelusului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primele zile ale bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre