O cezariana nu dureaza de fapt atat de mult pe cat crezi. Explicatiile expertilor

/ / Modificat: 2022-05-15
O cezariana nu dureaza de fapt atat de mult pe cat crezi. Explicatiile expertilor

Cât durează o cezariană depinde de câte ați mai avut înainte, potrivit Dr. Yvonne Bohn, obstetrician-ginecolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California. Și prima cezariană este mai rapidă, deoarece există mai puțin țesut cicatricial de la operațiile anterioare.

"În general, va dura cel puțin 15-20 de minute pentru a vă face anestezia - apoi aproximativ cinci minute pentru a vă curăța sau "pregăti" abdomenul, explică Bohn pentru Romper.

"Din momentul în care mama intră în sala de operație și până când iese timpul pentru o operatie de cezariana este de 45 de minute până la o oră. Intervenția chirurgicală propriu-zisă durează doar 15-25 de minute", spune pentru Romper Dr. G. Thomas Ruiz, OB-GYN la Orange Coast Memorial Medical Center din Fountain Valley, California.

Ce se întâmplă în timpul unei operatii de cezariană?

"Cei mai mulți oameni nu au idee prin câte straturi trebuie să treacă un obstetrician pentru a ajunge la bebeluș", spune Dr. Alan Lindemann, M.D., obstetrician-ginecolog, pentru Romper.

"Există epidermă (stratul exterior al pielii, care este țesut celular mort), dermă (țesut viu al pielii), țesut subcutanat, fascia, mușchiul abdomenului, mușchii rectului (care sunt separați mai degrabă decât tăiați), sub mușchii separați ai rectului, mai multă fascie, peritoneu parietal (sacul care ține conținutul stomacului), peritoneu visceral (acoperă uterul), mușchiul uterului, apoi corionul (sacul care înconjoară amniosul), apoi sacul amniotic - și în sfârșit ajungeți la copil. "

"Cu toate aceste straturi pe care trebuie să le tai cu grijă, devine clar de ce o cezariană este o operație majoră", adaugă el, "cu riscurile asociate cu o operație majoră".

In timpul operatiei s-ar putea să auziți doctorul aspirând o parte din lichidul amniotic; apoi, bebelușul va fi adus pe lume folosind fie mâinile medicului, fie instrumente precum forcepsul. Este posibil să simțiți presiune sau tragere, dar nu ar trebui să simțiți durere. După ce capul a ieșit, medicul va aspira nasul și gura bebelușului pentru lichid. După ce bebelușul a fost aspirat, medicul va scoate restul bebelușului.

Ce ar putea face ca o cezariană să dureze mai mult?

"Chirurgul trebuie să disece prin fiecare strat de țesut mai încet, pentru a nu răni organele care pot fi lipite de uter în urma operațiilor anterioare. Dacă pacienta a avut travaliu mult timp, bebelușul poate fi blocat în canalul vaginal, ceea ce poate cauza extinderea inciziei uterine, ceea ce necesită timp suplimentar pentru a fi reparată", spune Bohn.

În plus, dacă o femeie sângerează mai mult decât în mod normal în timpul procedurii, chirurgului îi poate lua timp pentru a controla sângerarea, ceea ce poate include aplicarea de presiune, cusături sau administrarea de medicamente care să oprească sângerarea, spune ea.

Potrivit lui Ruiz, "în 90-95% din cazuri, cezariana se face folosind un bloc regional, anestezie spinală sau anestezie epidurală. Acest lucru face ca mama să fie amorțită sub sâni, dar complet trează".

Bohn adaugă că acest lucru se datorează faptului că "fluxul de sânge către copil în timpul unei anestezii regionale este mai bun, astfel încât copilul primește o mai bună livrare de oxigen în timpul operației decât în cazul în care ea este adormită. Femeile vor avea anestezie generală doar dacă este o urgență reală și nu este suficient timp pentru a face anestezie regională sau dacă pacienta nu poate avea un bloc regional din alte motive". În plus, Bohn spune că este mai bine pentru pacienți să aibă anestezie regională, astfel încât mama să fie trează pentru a-și întâlni copilul.

Indiferent cât de lungă este procedura de cezariană, Ruiz spune că aceasta nu va afecta timpul de vindecare și că, de obicei, inciziile au nevoie de șase săptămâni pentru a se vindeca. Bohn menționează, totuși, că cu cât stai mai mult timp sub anestezie, cu atât este mai probabil să ai probleme cu vindecarea rănilor și infecții.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre