Numarul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic in ultimii trei ani, mult mai ridicat in cazul gravidelor adolescente

/ / Modificat: 2023-03-28
Numarul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic in ultimii trei ani, mult mai ridicat in cazul gravidelor adolescente

Salvati Copiii Romania face o dotare majora la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde sunt monitorizate si gravide din Ucraina   

• 1 din 3 femei gravide nu are nicio vizita medicala pe parcursul sarcinii;   

• Majoritatea gravidelor din Ucraina refugiate in Romania, dintre cele peste 50 care au fost consultate in cadrul ambulatoriului integrat SUUB si in Clinica Obstetrica - Ginecologie din cadrul SUUB, au ajuns in Romania fara acte medicale care sa ateste parcursul normal al sarcinii si au nevoie de consultatii si analize complexe;   

• Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 

Sarcina nemonitorizata corespunzator este una dintre cauzele majore care duc la complicatii materne si fetale: din datele statistice existente, la nivel national, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizita medicala pe parcursul sarcinii. Numai in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), 11% dintre pacientele care au nascut in Clinica Obstetrica - Ginecologie din cadrul SUUB in ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani: daca in 2018 a fost inregistrat un procent de 6.3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie: in 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate, dintre gravidele care au nascut, iar in urmatorii doi ani, procentul a crescut la 14%. In randul gravidelor cu varsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge si pana la 65% in unele centre. Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra necesitatii accesului la servicii medicale pentru toate gravidele si doteaza maternitatea SUUB cu echipamente medicale de ultima generatie,  in valoare de 178.500 euro, necesare sectiilor Obstetrica - Ginecologie si Neonatologie.

La nivel mondial, o femeie moare la fiecare doua minute din cauza sarcinii sau a nasterii. Ultimele date statistice arata ca numarul deceselor materne in Romania a fost in continua scadere in ultimii 20 de ani, insa, conform INS, a existat o crestere semnificativa a mortalitatii materne in anul 2021 (28.2 la 100.000 nascuti vii), comparativ cu anul 2020 (15.9 la 100.000 nascuti vii). Rata din anul 2021 a fost datorata in mare parte cauzelor indirecte de deces matern (19.4 la 100.000 nascuti vii), respectiv patologiilor non-obstetricale,  dar cu impact asupra mamei si sarcinii.

Aceasta perioada corespunde apogeului perioadei de pandemie Covid 19.Potrivit definitiei, decesul matern este decesul unei femei in cursul sarcinii sau intr-o perioada de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauza determinata sau agravata de sarcina sau de ingrijirile pe care le-a solicitat) si post-abortum 30 de zile. O problema suplimentara este ridicata de gravidele care s-au refugiat din Ucraina si care, din punct de vedere profesional, se incadreaza in categoria de sarcini cu risc crescut: majoritatea pacientelor, dintre cele peste 50 care au fost consultate in cadrul ambulatoriului integrat SUUB si in Clinica Obstetrica- Ginecologie din cadrul SUUB, au ajuns in Romania fara acte medicale care sa ateste parcursul normal al sarcinii si au nevoie de consultatii si analize complexe.Printre echipamentele medicale donate de Salvati Copiii Romania se numara si un ecograf performant, o investigatie care poate fi salvatoare pentru mama si pentru fat. Scopul ecografiei in sarcina este identificarea unor complicatii precoce, precum suspiciunea unei sarcini extrauterine sau a unui risc de avort spontan, identificarea unor riscuri asociate cu prognostic matern si fetal nefavorabil. Pe langa importanta diagnosticului precoce in conduita terapeutica specifica unei sarcini, exista malformatii fetale pentru care interventiile neonatale precoce sunt salvatoare.„Ecograful primit astazi se adauga echipamentelor existente si justifica suplimentarea acestora prin numarul mare de evaluari ultrasonografice efectuate si prin utilitatea existentei unei aparaturi moderne de evaluare concordante cu progresul stiintific actual. Volumul mare de lucru justifica necesitatea suplimentarii aparaturii, iar Spitalul Universitar dispune de spatiu adecvat de lucru, cat si de un numar de 30 de medici cu competenta in ecografie ginecologica si obstetricala. Ecografia reprezinta un instrument de baza in urmarirea unei sarcini, fiind sigur si fara efecte adverse. Monitorizarea si diagnosticul prenatal cu acuratete sunt pilonul de baza in obtinerea unui prognostic favorabil atat pentru mama, cat si pentru copilul ei nenascut”, a declarat Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu, sef Clinica Obstetrica- Ginecologie din cadrul SUUB.

Sectia de neonatologie a spitalului detine un compartiment de Prematuri si de Terapie Intensiva Neonatala, unde sunt ingrijiti anual multi nou-nascuti prematuri cu varste de gestatie si greutati foarte mici, uneori la limita supravietuirii (23-24 saptamani de gestatie si sub 1000 g). 

Doctorul Adriana Dan, seful Sectiei de Neonatologie, a declarat: „Terapia intensiva neonatala nu inseamna doar suport respirator si cardio-circulator, ci si furnizarea de energie si nutrienti de calitate si in cantitate adecvata pentru un organism atat de fragil si afectat cum este prematurul mic si nou-nascutul bolnav. Nutritia parenterala este o interventie terapeutica la fel de importanta pentru evolutia si prognosticul pe termen lung al celor mici si implica precizie si siguranta. Noul aparat de mixare a solutiilor donat de Salvati Copiii ne este foarte util si cu ajutorul lui vom putea  automatiza intregul proces, aceasta insemnand o scurtare a timpului de executie, evitarea erorii umane, reducerea la maximum a riscului de contaminare bacteriana datorita lucrului intr-un mediu steril si, deci, in mod cert o crestere a standardului de calitate in nutritia neonatala”. 

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a dotat maternitatea din cadrul SUUB cu echipamente medicale performante, in valoare totala de 300.685 euro :    

• Trei Ventilatoare neonatale   

• Un ventilator de transport   

• Un incubator de transport   

• Doua incubatoare   

• Doua monitoare de functii vitale   

• Electrocardiograf    

• Ecograf performant    

• Dispozitiv UNIQUE+CFM pentru monitorizare continua cu EEG & Sistem hipotermie controlata. 

„Astfel de evenimente marcheaza profesionalismul si consecventa Salvati Copiii Romania si este un exemplu de buna practica al acestei organizatii. Sustin aceasta organizatie din 2002 si am incredere in activitatile derulate cu seriozitate de Salvati Copiii. Insa organizatiile nu pot sa preia atributiile si responsabilitatile pe care le au autoritatile publice. Anul trecut 80 de spitale au beneficiat de programele de dotare a spitalelor derulate de Ministerul Sanatatii.

Anul trecut am cumparat 200 de incubatoare, unele dintre ele au ajuns si la sectia de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Decalajul Romaniei s-a redus fata de media Uniunii Europene, este un progres, este important sa vedem ca am plecat de la rata mortalitatii infantile de  10‰  si am ajuns la jumatate. Un element important pentru reducerea mortalitatii infantile este educatia pentru sanatate, putem face educatie contraceptiva astfel incat sarcinile nedorite sa fie mai putine in randul minorelor. Multumesc Salvati Copiii Romania pentru ceea ce Ministerul Sanatatii va aprecia intotdeauna, profesionalismul de care da dovada aceasta organizatie, care in mod consecvent contribuie la ingrijirea copiilor din Romania”, a afirmat Ministrul Sanatatii, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

„Sanatatea mamei si a copilului reprezinta cheia oricarui sistem de sanatate. Cunoastem deficientele din sistemul de sanatate romanesc si statisticile nefaste legate de sanatatea mamei si a copilului. Disponibilitatea aparaturii medicale joaca un rol important. Imbunatatirea continua a infrastructurii medicale si accesibilitatea sunt elemente fundamentale ale unui sistem de sanatate durabil care asigura eficienta si calitate pentru mame si nou-nascuti. Este nevoie de o planificare riguroasa a personalului medical in sanatate, cu o distributie geografica echitabila si masuri de retentie a colegilor mai tineri. Implicarea societatii civile este binevenita pentru a raspunde provocarilor din sanatate si trebuie dublata de responsabilitatea institutionala si parteneriatul durabil intre cei 2 actori. Implicarea Organizatiei  Salvati Copiii are rezultate remarcabile si contribuie la reducerea mortalitatii infantile in Romania. Ne dorim pentru copii sa aiba ingrijire optima inca din prima clipa de viata si avem nevoie de cat mai multe astfel de exemple”, a completat Dr. Diana-Loreta Paun, Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

3,5% din impozitul pe venit, sursa vitala pentru intarirea spitalelor de pediatrie si a maternitatilor


Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 


Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 61 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.


Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copiilor, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie. 


Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a explicat: ”Dupa o analiza a solicitarilor primite de la medici din intreaga tara, am prioritizat programul de dotare cu aparatura medicala a sectiilor de pediatrie si de neonatologie. In cadrul acestui program-cheie al Salvati Copiii Romania, mecanismul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre cauza spitalelor este un mecanism vital”. 


3,5%  pentru spitale. Au nevoie de sustinere in 2023:


    • Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon"    • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu    • Spitalul Clinic Nicolae Malaxa    • Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti    • Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”    • Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC)    • Spitalul Universitar de Urgenta Elias    • Spitalul Municipal Aiud    • Spitalul Municipal Blaj    • Spitalul Municipal Curtea de Arges    • Spitalul Orasenesc Ineu    • Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" Marghita    • Spitalul Municipal Dorohoi    • Spitalul Judetean Braila    • Spitalul Orasenesc Negoiu    • Spitalul Judetean de Urgenta Bacau    • Spitalul Municipal Gherla    • Spitalul Judetean Resita    • Spitalul Municipal de Urgenta Caransebes    • Spitalul Municipal Oltenita    • Spitalul Municipal Moreni    • Spital Orasensesc Segarcea    • Spital Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Bailesti    • Spitalul Clinic Filantropia Craiova    • Spitalul Filisanilor    • Spitalul Municipal Gheorgheni    • Spitalul Judetean Deva     • Spital Municipal Lupeni    • Spitalul Municipal de Urgenta Pascani    • Spitalul Orasenesc Bolintin Vale    • Spitalul Municipal Sighisoara     • Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt    • Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti    • Spitalul Municipal Campina    • Spitalul Judetean de Urgenta Slatina    • Spitalului Judetean de Urgenta Zalau     • Spitalul Municipal Medias     • Spitalul Municipal Falticeni    • Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea    • Spitalul Judetean Vaslui

“E un privilegiu pentru mine sa fiu implicata in aceasta campanie ampla de dotare a sectiilor de neonatologie si a maternitatilor. Fiecare dintre noi poate pune umarul si poate face real diferenta intre viata si moarte, pentru un prematur sau un nou-nascut cu patologii severe, care necesita aparatura medicala de ultima generatie. Redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit este o sursa vitala  pentru aceste spitale”, a declarat Amalia Nastase, Ambasador al Programului Salvati Copiii de Reducere a Mortalitatii Infantile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Studiu salvati copiii Maternitate de stat Terapie intensiva neonatala

Articole recomandate

Citeste si despre