Alegerea maternitatii
 
Prima si cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o ia un cuplu, ideal ar fi inainte de sarcina, este ce medic si ce spital sa aleaga pentru ingrijiri medicale prenatale si nastere. Este o decizie care trebuie luata cu foarte mare atentie deoarece poate influenta:

 • ingrijirea pe care o primesti si efectele acesteia;

 • cantitatea informatiei pe care o primesti;

 • optiunile pe care le vei avea la dispozitie, in special in timpul travaliului si nasterii.

  Vei avea nevoie de ceva timp si energie ca sa gasesti medicul si spitalul potrivit. Insa, aceste decizii importante merita din plin efortul.


  Este posibil ca gravida sa-si aleaga maternitatea unde doreste sa nasca?

  Majoritatea femeilor sunt urmarite de un medic ginecolog recomandat de medicul de familie si care lucreaza intr-un spital sau policlinica apropiata de domiciliul acestora.

  Unele gravide isi ales singure sau la recomadarea altor persoane medicul obstetrician cu care doresc sa nasca si care sa le urmareasca pe tot parcursul sarcinii.

  Criterii de selectie a medicului obstetrician si a maternitatii

  Exista mai multe criterii in functie de care fiecare gravida isi poate alegematernitateasi obstetricianul cel mai potrivit:

 • disponibilitatea la orice ora din zi sau noapte a medicului obstetrician care va asista nasterea;

 • conditiile spitalului sau clinicii in ceea ce priveste saloanele si sala de nasteri;

 • exista saloane private in cadrul spitalului (optional);

 • existenta aparaturii necesare monitorizarii corespunzatoare a gravidei pe tot parcursul travaliului, nasterii si in perioada de lauzie;

 • existenta aparaturii necesare monitorizarii corespunzatoare a nou-nascutului, in special a nou-nascutilor prematuri sau cu probleme;

 • pregatirea corespunzatoare a personalului medical din spitalul respectiv, obstetrician, anestezist, asistente, moase;

 • disponibilitatea unui medic specialist anestezist;

 • disponibilitatea unui medic specialist neonatolog si a unei sectii de neonatologie;

 • politica spitalului in ceea ce priveste anumite aspecte sociale si morale (participarea tatalui sau a altui membru al familiei la nastere, posibilitatea de a gazdui mama cu nou-nascutul in acelasi salon (rooming-in), efectuarea circumciziei la cerere, etc.

  Toate informatiile de mai sus trebuie verificate in prealabil, cu un timp inainte de nastere pentru a evita orice inconveniente.
 • Comunicarea cu medicul   
  Motive insuficiente de a alege un anumit medic

  Nu este intelept sa alegi un medic doar pentru ca:

 • acea persoana profeseaza aproape de casa sau locul tau de munca – este comod, dar s-ar putea sa fie nevoie sa mergi la un spital situat mai departe de tine ca sa gasesti medicul potrivit;

 • cunosti pe cineva care a lucrat cu acea persoana – chiar daca este recomandat de un prieten sau de o ruda, va trebui sa fii sigura ca modul in care acest medic isi face meseria raspunde tuturor nevoilor tale si in acelasi timp dispune de cele mai bune resurse;

 • acea persoana este femeie sau barbat – daca preferi medicii de un anumit sex, trebuie sa te asiguri ca este un medic bun;

 • acea persoana a fost medicul tau si inainte de sarcina – insa, inainte sa iei o decizie, trebuie sa afli care sunt metodele pe care le foloseste cand trateaza femei insarcinate.

  Daca ma razgandesc si vreau sa schimb medicul?

  Pe masura ce trece timpul, vei invata care sunt nevoile tale. Daca esti ingrijorata si nu ai putut sa rezolvi anumite probleme prin comunicare deschisa si respectuoasa, incepi sa te intrebi daca ai luat decizia corecta. Chiar daca sarcina ta este foarte avansata, poti sa schimbi medicul daca:

 • ai destul timp ca sa explorezi alte optiuni si sa gasesti o solutie;

 • noul medic sau spital sunt de acord sa faci aceste schimbari intr-un stadiu avansat al sarcinii.

  Care sunt sansele ca gravida sa nasca cu un alt medic?

  Chiar daca gravida are un medic obstetrician care se ocupa de aceasta pe tot parcursul sarcinii, exista posibilitatea ca aceasta sa nasca cu un alt medic. Data probabila a nasterii se stabileste ecografic cu cateva saptamani inainte astfel ca viitoarea mamica poate sa-si faca o programare cu aproximatie mai ales daca trebuie sa nasca princezariana.

  Cu toate acestea in majoritatea cazurilor nu se cunoaste data exacta a nasterii si medicul obstetrician este anuntat de obicei la debutul travaliului. Daca medicul este in concediu, nu este de serviciu sau de garda sau este plecat din localitate, atunci gravida va naste cu un coleg al acestuia.

  Acest aspect trebuie de asemenea discutat in prealabil cu medicul cu cateva saptamani, zile inainte de nastere.

  De asemenea, exista posibilitatea ca medicul obstetrician sa asiste simultan mai multe nasteri, in special atunci cand este de garda. Gravida care se regaseste intr-o astfel de situatie nu trebuie sa devina nelinistita, deoarece orice spital sau clinica respectabila ofera sprijinul necesar pe tot parcursul travaliului, nasterii si imediat dupa acest moment.

  O femeie este satisfacuta de cum a nascut daca:

 • este sustinuta moral de medicul sau;

 • are o relatie foarte buna cu persoanele care o ingrijesc;

 • este implicata in deciziile legate de ingrijirea sa;

 • are experiente mult mai placute decat se astepta.

  Alegerea unei maternitati sau a unui medic bun care iti ofera acest gen de ingrijire este foarte important pentru ca experienta nasterii sa fie placuta pentru tine!

  Alina Sica

  Redactor Copilul.ro

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Calculeaza data nasterii

  Data de inceput a ultimei menstruatii:

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul