Icterul la sugar

/ / Modificat: 2015-07-22
Icterul la sugar
Intrebare:

- Bebelusa mea de 2 luni si o saptamana are inca icter. Doctorul de familie a solicitat o serie de analize si rezultatele ingrijoratoare ar fi la probele hepatice TGP 47 TGO 53 BILIRUBINA TOTALA 4.0, BILIRUBINA DIRECTA 0.2, BILIRUBINA INDIRECTA 3.8. Are scaunul galben auriu si urina incolora.

Raspuns:

Icterul se defineste printr-o ingalbenire a pielii si mucoaselor (conjunctivala) determinata de cresterea unei substante numita bilirubina in sange. Exista asa-numitul icter fiziologic al nou-nascutului, care apare in a 2-4 – a zi de viata si dispare in 1-3 saptamani. Persistenta icterului dupa 3 saptamani de viata impune investigatii medicale, deoarece poate fi semnul unor stari patologice.


Analizele relevate de dumneavoastra indica un sindrom icteric, caracterizat prin hiperbilirubinemie neconjugata.



Cauzele hiperbilirubinemiei neconjugate la aceasta varsta sunt multiple:

  • icterul fiziologic al nou-nascutului prelungit (prematur, greutate mica la nastere, deshidratare)
  • anemie hemolitica: prin defecte congenitale ale eritrocitelor (globulele rosii din sange), prin defecte eritrocitare dobandite, prin izoimunizare Rh sau de grup ABO, medicamente administrate mamei in sarcina, infectii
  • policitemia (numar prea mare de globule rosii in sange): in hipertransfuzia placentara (trecerea de sange de la mama la fat sau legarea tardiva a cordonului ombilical)
  • bolile endocrine (diabetul zaharat al mamei, tireotoxicoza nou-nascutului), hematoame in rezorbtie, boli metabolice (galactozemia)
  • defecte de conjugare a bilirubinei care pot apare in cadrul unor boli congenitale (Sindromul Crigler-Najjar, Sindromul Gilbert) sau pot fi datorate inhibarii enzimei responsabile de conjugare de catre anumite medicamente administrate mamei in sarcina sau nastere sau de anumite substante prezente in laptele de mama (progesteron)
  • obstructia intestinala.

  • Rezultatele prezentate de dumneavoastra trebuie interpretate in context: trebuie corelate cu o anamneza atenta (care sa retina varsta gestationala la nastere – daca a fost o nastere prematura, greutatea la nastere, varsta aparitiei icterului, tratamente administrate mamei in timpul sarcinii sau al nasterii si poate releva eventual anumite defecte mostenite) cu rezultatele unui examen clinic general, cu celelalte analize efectuate, care chiar daca sunt in limite normale sunt importante pentru a exclude unele cauze; de asemenea, sunt necesare probabil si alte investigatii suplimentare, pentru a se putea pune un diagnostic de certitudine.

    Nu este bine sa neglijati un sindrom icteric la sugar, deoarece bilirubina neconjugata crescuta poate traversa bariera hemato-encefalica spre creier, ducand uneori la o boala severa cu urmari neurologice grave.

     

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 
    Detalii specialist

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Icter bebelusi Icter nou nascuti

    Articole recomandate

    Citeste si despre