Noi factori de risc pentru depresia postpartum, descoperiti in urma unui studiu

/ / Modificat: 2022-04-01
Noi factori de risc pentru depresia postpartum, descoperiti in urma unui studiu

Depresia postpartum este o afectiune de care sufera multe proaspete mamici. Ea se poate declansa imediat dupa nastere sau chiar la cateva luni dupa si trebuie sa fie luata in serios si tratata ca atare. In timp ce principalele cauze pentru depresia postpartum le reprezinta schimbarile hormonale bruste si faptul ca viata proaspetei mamici se schimba la 180 de grade, studiile recente au descoperit si alti factori de risc. Ce legatura exista intre varsta mamei si riscul de a suferi de depresie postpartum si care sunt cele mai expuse categorii de femei?

Un studiu publicat in Journal of Affective Disorders si efectuat pe mai bine de 1 milion de femei din intreaga lume a scos la iveala noi factori care pot declansa depresia postpartum. Este cel mai amplu studiu de acest gen, iar in urma lui, specialistii au ajuns la concluzia ca mamele care prezinta cel mai mare risc de a se confrunta cu depresia postnatala sunt cele care au peste 40 de ani si care au nascut gemeni. De asemenea, si mamele foarte tinere, cele sub 25 de ani, sunt foarte expuse la acest risc.

„Cred ca semnificatia acestui studiu este foarte importanta, pentru ca este amplu, este transcultural, transnational si certifica faptul ca sarcinile gemelare duc la un risc mai mare de a suferi de depresie decat sarcinile unice. Varsta mai tanara este, de asemenea, un factor de risc”, a explicat Jennifer L. Payne, director al Programului de cercetare in Psihiatrie Reproductiva de la Scoala de Medicina a Universitatii din Virginia si autoare principala a studiului.

Diferenta intre ceea ce numim „baby blues” si depresia postpartum

„Depresia postpartum este, de fapt, cea mai frecventa complicatie a nasterii si majoritatea oamenilor nu realizeaza asta”, a subliniat Dr. Payne. Sanatatea mintala a proaspetei mamici este afectata de anxietate, tristete, senzatia de incapabilitate, lipsa de speranta etc si poate afecta serios tinerele mame. In Statele Unite, de exemplu, statisticile arata ca 1 din 8 proaspete mame se confrunta cu simptome de depresie postpartum. Totusi, depresia nu trebuie sa fie confundata cu „baby blues”, o stare pe care aproape toate femeile o experimenteaza dupa nastere si care este provocata de nivelurile crescute de hormoni.

Primul pas pentru tratarea depresiei este sa ii recunoasteti semnele. Acestea includ: tristete extrema, plans frecvent, ganduri de a-si face rau siesi sau copilului, lipsa de energie, dificultati de concentrare, probleme cu somnul. Expertii atrag atentia ca daca aceste simptome dureaza mai mult de doua saptamani, ar trebui sa va adresati unui specialist.

Ce a descoperit studiul

Cercetarea, realizata din ianuarie 2018 pana in aprilie 2020, a adunat date de la peste 1 milion de femei din toate colturile lumii. Acestea au raspuns la o serie de intrebari despre starea lor de spirit si starea lor emotionala dupa nastere si 10% dintre cele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani au indicat simptome de depresie postpartum. In plus, cazurile de depresie au fost mai frecvente la femeile care se aflau la prima nastere decat la cele care erau la al doilea copil. Cel mai crescut risc de depresie apare insa in cazul sarcinilor gemerale: 15% dintre mamele care au participat la studiu s-au confruntat cu stari depresive.

Pe langa varsta si numarul de copii nascuti, alti factori care ar putea predispune la aparitia depresiei postpartum sunt: tulburarile bipolare si oricare alte probleme psihologice, antecedente familiale de depresie postpartum, probleme in relatie sau probleme financiare, oboseala extrema, dificultati in procesul de alaptare, probleme de sanatate ale bebelusului sau complicatiile care au existat in timpul sarcinii sau la nastere.

Cum sa previi depresia postpartum

Sigur ca unii factori care duc la declansarea depresiei sunt independenti de noi, insa pe altii ii putem controla si putem face in asa fel incat sa impiedicam aparitia depresiei sau sa fim pregatite sa o vindecam si sa o identificam cat mai repede.

In primul rand, documentati-va: a avut cineva din familie episoade de depresie inainte? In al doilea rand, trebuie sa va cunoasteti foarte bine si sa analizati orice schimbare de comportament sau de dispozitie care apare, tratand-o ca pe un potential semnal de alarma.

Iata ce lucruri concrete puteti face pentru a impiedica depresia postpartum sa se instaleze:

  • odihniti-va suficient
  • apelati la ajutor dupa nastere
  • luati pauza ori de cate ori are cine sa stea cu bebelusul
  • iesiti si plimbati-va in natura, faceti exercitii si miscare
  • meditati, cititi, ascultati muzica relaxanta
  • vorbiti cu cei din jur despre ce va framanta
  • cereti sfaturi atunci cand va simtiti depasite
  • nu va invinovatiti.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre