Cum scapi de burtica de dupa nastere?

/ / Modificat: 2014-07-14
Cum scapi de burtica de dupa nastere?
Intrebare:

- Pe data de 10 ianuarie am facut o operatie de cezariana si v-as ruga sa-mi spuneti cum sa fac sa scap de burta care mi-a ramas. Inca ma mai doare si ma ustura din cand in cand si nu stiu daca este indicat sa ma strang cu o burtiera.

Raspuns:

In mod normal o gravida ar trebui sa ia in greutate pe perioada sarcini intre 10 si 12 kg. In momentul nasterii, scaderea brusca de greutate se datoreaza in primul rand greutatii fatului expulzat, a placentei (in mod normal greutatea placentei reprezinta a sasea parte din greutatea fetala) si a lichidului amniotic.

Apoi, in perioada imediat urmatoare, alaptatul joaca un rol foarte important in restabilirea greutati initiale. Alaptatul solicita suplimentar organismul astfel ca o revenire la greutatea dinainte de sarcina se poate face mult mai facil.

Dupa cele sase saptamani de lauzie imediata, la controlul periodic specific acestei perioade, puteti cere permisiunea medicului obstetrician ce a efectuat interventia chirurgicala de a efectua exerciti fizice specifice, care sa nu interfere cu refacerea postoperatorie.

Exista persoane specializate care va pot indruma in efectuarea acestor exerciti; este necesar atat acordul medicului cat si indrumarea unui specialist kineto-terapeut deoarece aceste exerciti trebuie sa tina cont de fragilitatea atat a peretelui uterin cat si a celui abdominal rezultata in urma interventiei chirurgicale.

Nu consider utila folosirea centurilor abdominale in aceste situati deoarece acestea induc relaxarea musculaturi abdominale prin lipsa solicitarii acesteia, astfel ca abdomenul poate deveni mult mai flasc.

Este important sa discutati si cu un nutritionist instituirea unei diete adecvate atat statutului de lauza cat si caracteristicilor dumneavoastra generale (greutate, inaltime, efortul fizic efectuat etc.)

Dr. Ciprian Pop-Began- Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre