Cum devii mai inteligenta dupa ce nasti

/ / Modificat: 2011-11-10
Cum devii mai inteligenta dupa ce nasti

In ciuda convingerii larg raspandite ca proaspetele mamici isi pierd din istetime in urma aducerii pe lume a unui copil, dovezile stiintifice arata ca experienta maternitatii iti imbunatateste perceptia, inteligenta emotionala si cea practica. Iata cum devii mai inteligenta dupa ce nasti si care sunt metodele de a-ti intretine randamentul dobandit.

Cu siguranta ai auzit si tu stereotipul nefondat despre o asa-zisa actiune nefasta a bebelusului, care "absoarbe" la fel de multa energie cerebrala de la mama precum nutrienti esentiali din organismul acesteia. O serie de experimente stiintifice dovedesc contrariul.

Creierul proaspetei mamici

Falsa impresie ca proaspetele mamici isi pierd din inteligenta are la baza suprasolicitarea mentala a femeilor. Ele sunt nevoite sa faca fata unor sarcini noi si dificile, precum si anxietatii legate de cresterea si sanatatea nou-nascutului.

Puterea de concentrare scazuta, somnul insuficient si epuizarea fizica sunt cauzele micilor actiuni haotice si dezordonate ale femeilor dupa ce nasc.

Profesorul in neurologie Craig Linsley sustine ca orice "ameteala" temporara este compensata din plin de randamentul creierului in perioada ulterioara.

Foto: carolynandersonmd.com

Inteligenta dobandita dupa nastere

Cercetatorii impart beneficiile maternitatii pentru 5 atribute principale: perceptia, eficienta, flexibilitatea, motivatia si inteligenta emotionala.

Rezultatele insumate ale studiilor arata ca femeile insarcinate au o vedere mai buna decat cele care nu asteapta un copil, iar simtul mirosului se dezvolta in mod considerabil. Mamicile devin mai motivate, mai curajoase si mult mai eficiente in a duce la bun sfarsit mai multe sarcini in acelasi timp. Hormonul secretat pentru nastere si alaptare, oxitocina, imbunatateste capacitatea de invatare si memoria.

Cel mai mare "castig" al mamicilor este imbunatatirea inteligentei emotionale, prin dezvoltarea empatiei (cunoasterea si intuirea realitatii prin intermediul emotiilor). Maternitatea inseamna o mai buna prioritizare a lucrurilor, o gestionare mai corecta a timpului si o putere de anticipare a viitorului mai mare.

Valorificarea inteligentei dupa nastere

Pentru a depasi momentele de haos intelectual dupa nastere, este important sa:

  • te odihnesti suficient;
  • sa alaptezi (oxitocina secretata prin acest proces te relaxeaza si te ajuta sa absorbi o mare cantitate de informatii);
  • sa faci multa miscare;
  • sa consumi legume recunoscute pentru efectul lor benefic asupra creierului (brocolli, spanac, conopida);

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre