Ce inseamna cu adevarat concediul de maternitate

/ / Modificat: 2011-11-10
Ce inseamna cu adevarat concediul de maternitate

Cu toate ca poarta denumirea acelei perioade din an cand iei o pauza de la indatoririle profesionale, concediul de maternitate poate fi o reala provocare pentru orice proaspata mamica. Privarea de somn si starea psihologica dominata de fluctuatii hormonale transforma timpul petrecut la domiciliu intr-o veritabila proba de foc.

Concediul de maternitate se acorda femeii insarcinate inainte si dupa nastere, in scopul asigurarii unei evolutii pozitive a sanatatii mamei si a copilului. Oricat de bine ar suna la prima vedere, timpul petrecut acasa cu nou-nascutul nu presupune doar plimbari lungi, revederea vechilor prieteni si reorganizarea dulapului de bucatarie.

Iata ce inseamna cu adevarat concediul pentru cresterea copilului, pe langa bucuria de a veghea tu insati dezvoltarea bebelusului mult asteptat.

Concediul de maternitate nu este tocmai o vacanta

Indiferent de perioada implicata, este recomandat sa nu privesti concediul de maternitate ca pe o vacanta. Daca la serviciu iti organizezi sarcinile zilnice in ordinea prioritatilor, va fi necesar sa realizezi acelasi lucru si in aceasta situatie.

Pregateste-te pentru un nou orar de odihna si timp dedicat in cea mai mare parte puiului tau. Fa o lista cu activitatile principale din timpul zilei, evalueaza-ti cu realism gradul de energie de care dispui si nu te feri sa ceri ajutorul celor dragi. Ipostaza de proaspata mamica ar putea fi cea mai grea meserie pe care ai incercat-o vreodata.

Pregateste-te sa adopti un nou stil de viata

Daca inainte te puteai trezi duminica dimineata la ora 10, savurand o ceasca aburinda de cafea timp de 2 ceasuri in fata televizorului, situatia va sta cu totul diferit odata cu sosirea micutului plangacios. Vei fi nevoita sa te obisnuiesti cu un nou stil de viata, in care necesitatile tale vor trece pe plan secund.
concediu_de_maternitate_mamici

Foto: mommyposh.com

Vei traversa momente de colaps psihic

Atunci cand bebelusul tau nu se va mai opri din plans din motive greu de inteles, este bine sa-ti amintesti ca orice proaspata mamica trece printr-un colaps psihic in astfel de situatii. Fii blanda cu tine insati si ofera-ti cateva clipe de ragaz, fa o plimbare si roaga pe cineva sa-ti tina locul din cand in cand, chiar daca stai acasa. Mai mult somn, miscarea in aer liber si imbratisarile partenerului tau iti vor fi de mare folos.

Vei invata sa spui NU

In conditiile in care bebelusul tau va avea nevoie sa fie hranit si schimbat intr-un ritm nebun, ai tot dreptul sa refuzi solicitari care sa se suprapuna cu prioritatile tale. Spune cu incredere "nu" musafirilor nepoftiti, strainilor care iti ciupesc micutul sau celor care te bombardeaza cu sfaturi de care nu ai nevoie.

Iti va fi dor de locul de munca

Oricat de bine ti-a sunat inainte pauza prelungita de la locul de munca, te vei trezi cateodata visand cu ochii deschisi la sarcinile profesionale. Verificarea email-ului de la serviciu va fi cu siguranta o idee nefericita, cata vreme concediul de maternitate nu este decat o alta slujba dificila si solicitanta.
concediu_crestere_copil

Nu exista momentul perfect pentru a reveni la serviciu

Momentul optim de a te intoarce la serviciu nu este deloc usor de stabilit, intrucat nu te vei simti niciodata cu adevarat pregatita sa stai ore in sir departe de copilul tau. Trei luni sau doi ani sunt unitati de timp echivalente pentru inima ta vulnerabila. Prin urmare, nu te invinovati daca te vezi nevoita sa-ti reiei statutul profesional mai devreme decat sperai si ia aceasta decizie din rationamente pur obiective.

Pregatirea pentru reluarea vietii profesionale

Inainte de a te intoarce in mediul profesional, este important sa pui la punct cateva aspecte importante pentru a evita conflictele emotionale specifice tranzitiei.

  • daca ai un serviciu, nu inseamna ca esti o mama rea si este perfect firesc sa iti doresti reintegrarea profesionala;
  • cauta cu grija bona sau institutia care sa te inlocuiasca in ingrijirea copilului si asigura-te ca ai facut alegerea potrivita inainte sa te intorci la serviciu;
  • discuta cu seful tau programul de lucru si posibilitatea unui orar flexibil sau cu jumatate de norma in caz de necesitate;
  • modifica programul de alaptare cu o jumatate de luna inainte sa incepi munca astfel incat sa-ti poti hrani micutul si dupa programul de lucru;
  • alege data concreta cat mai aproape de weekend, astfel incat prima saptamana de munca sa fie una scurta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu maternitate Revenire serviciu concediu maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre