Sa fii mama cu norma intreaga NU este usor: scrisoarea unei mame obosite care a devenit virala

/ / Modificat: 2019-03-28
Sa fii mama cu norma intreaga NU este usor: scrisoarea unei mame obosite care a devenit virala

Daca esti mama cu norma intreaga, vei primi mereu comentarii despre cat de norocoasa esti ca-i poti oferi copilului tau tot timpul.

Cand oamenii din jurul tau spun asta, ei nu iau in considerare faptul ca este vorba despre timpul tau, 24 de ore din 24, fara odihna.

Timpul petrecut cu copilul este un adevarat dar pentru majoritatea mamelor si multe dintre ele isi doresc acest lucru.

Insa lipsa odihnei, a vietii sociale, a timpului pentru sine spulbera toata fericirea. Acest lucru este exprimat de Megan Powell, o mama care traieste aceasta experienta in fiecare zi.

Cum indraznesti sa te plangi dupa nastere, cand ai sansa de a ramane acasa si de a-ti creste copilul? Dar nu este asa de usor. Bineinteles, mamele care stau acasa, sunt recunoscatoare ca pot face acest lucru, dar, dupa aceea, este literalmente tot ceea ce devenim.

Realitatea mamelor cu norma intreaga: scrisoarea deschisa care a devenit virala

"Depresia mamelor care stau acasa: marea problema despre care nimeni nu vorbeste", incepe scrisoarea deschisa a lui Powell catre restul femeilor care, la fel ca si ea, sunt mame cu norma intreaga.

Nu este usor sa imbini educatia copiilor cu mentinerea curateniei si ordinea unei case si, in acelasi timp, sa auzi comentarii despre cat de frumos si relaxant trebuie sa fie sa-ti petreci toata ziua acasa si sa nu ai cu ce sa-ti umpli timpul. Nimeni nu stie ce sentiment genereaza unei mame sa auda ca nu are "loc de munca real." Pentru multe, un loc de munca traditional ar fi un ragaz.

Eseul lui Powell da un nume acelui sentiment pe care mamele il au atunci cand cred ca s-au pierdut, pentru ca scopul vietii lor este sa asigure existenta altora. Din acel sentiment pe care il ai cand vrei sa faci ceva mai mult decat sa fii mama, dar nu poti vorbi despre asta, pentru ca simti ca nu te poti plange.

Fiind o mama cu norma intreaga, reusesti sa-ti indeplineasti sarcinile simple. Nu iti poti peria dintii pentru ca ai un copil agatat de picior, nu poti gati ceva pentru tine, pentru ca acum ii este foame copilului si asta este mai important, nu iti scoti hainele de casa si nu te imbraci asa cum ti-ar placea, pentru ca simti ca asta nu are sens. Este un rol importrant, care nu iti ofera timp de odihna.

Nimeni nu vorbeste despre izolare. Nimeni nu vorbeste despre pierderea identitatii. Nimeni nu vorbeste despre singuratate. Nimeni nu vorbeste despre cum este sa te pierzi pe tine.

A fi mama cu norma intreaga inseamna a lupta pentru ca oamenii sa te inteleaga, vrei sa ceri ajutor, dar simti ca nu merita, pentru ca altii cred ca viata ta este linistita. "Incercarea de a curata o casa cu copii este ca si cum ai vrea sa te speli pe dinti, in timp ce mananci ciocolata", este status-ul paginii de Facebook a lui Powell.

In eseu, ea scrie: "Nimeni nu intelege de ce, daca ai petrecut toata ziua acasa, in gospodarie este un dezastru."

Nimeni nu intelege de ce esti obosita. Nimeni nu intelege de ce esti iritata. Nimeni nu intelege de ce ai nevoie de o pauza mentala. Nimeni nu intelege de ce esti atat de suparata. [...] Nimeni nu intelege de ce esti atat de epuizata, daca ai stat acasa toata ziua.

O mama cu norma intreaga poate deveni depresiva

Aceste sentimente pot declansa depresia la multe femei. Depresia mamei care ramane acasa este rezultatul unei schimbari majore de viata care aduc mult stres.

"Stresul exacerbeaza orice conditie, sanatatea mintala sau nu," spune Melinda Paige, profesor de terapie clinica de sanatate mintala la Universitatea Argosy din Atlanta.

Izolarea, pierderea scopului in viata si pierderea identitatii sunt factorii care joaca un rol important in dezvoltarea unei depresii. Cu alte cuvinte, a sta acasa cu copilul care iti solicita atentie toata ziua, in fiecare zi, fara odihna, poate sa afecteze sanatatea mintala.

Depresia este inca o boala stigmatizata. Multi oameni o iau ca pe un esec personal. Si daca aceasta depresie are legatura cu misiunea de a fi mama, care face multe femei sa fie mandre, altele cred ca au esuat ca mame. Nimic nu este mai departe de realitate.

Majoritatea mamelor care stau acasa nu cauta ajutor pentru problemele lor de sanatate mintala. Stigmatul este unul dintre motive, lipsa de empatie a celorlalti poate fi altul, iar ultimul este lipsa de timp: sa ai grija de tine nu pare a fi o prioritate atunci cand trebuie sa ai grija de copil. Te pui pe locul doi, spune Danielle Moeslein, in varsta de 30 de ani, mama a trei copii:

Ca mama, mai ales ca mama care ramane acasa si sufera de depresie, pur si simplu nu ai timp sa ai grija de tine pentru ca esti prea ocupata sa ai grija de familia ta.

Meseria de mama cu norma intreaga poate fi deosebit de dificila pentru acele femei care au avut o cariera formata sau in curs de formare, inainte de a avea un copil. "Pierderea identitatii pe care o cariera le-a dat-o acestor femei este o forma de pierdere care aduce cu ea un duel," spune Susan Silver, psihoterapeut. "Cand ne gândim la o pierdere, ne gandim la o moarte sau la un divort, dar orice schimbare mare poate fi o sursa de depresie".

In cele din urma, toate sfaturile adresate mamelor cu privire la modul in care se poate rezolva situatia pot face mai rau. «Trezeste-te mai devreme pentru a avea timp pentru tine», «fa exercitii acasa», sunt instructiuni care pun presiune pe mama. Moeslein spune:

Fiind o fiinta umana, ai nevoie de conversatii, ai nevoie de interactiune umana, ai nevoie de stimuli pe care, ca mama cu norma intreaga, nu ii va primi zilnic. Asta nu mi-a spus nimeni inainte de a avea copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Depresie mama

Articole recomandate

Citeste si despre