Alaptarea si menstra

/ / Modificat: 2007-05-25
Alaptarea si menstra
Intrebare:

- Am 25 de ani si am nascut un baietel pe 19 noiembrie 2006. De atunci mi-a venit menstruatia doar o singura data pe 23 februarie. Mentionez ca nu alaptez, am alaptat doar 2 saptamani, nu folosesc metode contraceptive si nici nu sunt insarcinata. Care poate fi cauza? Va multumesc.

Raspuns:




 

Chiar in situatia in care ati intrerupt alaptatul atat de devreme ovarele necesita o anumita perioada de timp pana la reluarea completa a functiei de secretie hormonala ciclica, de altfel, in aceeasi perioada, secretia de ocitocina si prolactina vor ramane la valori ridicate.

Aceasta secretie hormonala inhiba in variate grade secretia principalilor hormoni ovarieni ceea ce poate determina amenoreea frecvent intalnita in perioada de lauzie.

Reaparitia menstrelor dupa o nastere poate dura uneori cateva luni si chiar in situatia in care au aparut menstruatiile, se poate sa persiste o neregularitate a ritmului de aparitie al acestora pentru o vreme.

Este indicat totusi sa efectuati un consult ginecologic, in cadrul caruia se vor stabili cu exactitate cauzele care au determinat simptomatologia descrisa.

In urma consultului, a unei ecografii, cateva investigatii suplimentare printre care eventual si a unor dozari hormonale, se poate stabili un diagnostic de certitudine si se poate institui o conduita terapeutica eficienta.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre