Administrarea post-natala de exluton

/ / Modificat: 2007-05-25
Administrarea post-natala de exluton
Intrebare:

- Pe data de 1 dec 2006 am nascut o fetita, pe data de 4 ianuarie 2007 am luat prima pastila de exluton (la recomandat de medicul ginecolog) pe data de 08 ianuarie 2007 mi-a venit ciclul, am luat in continuare pastilele, dar tot in saptamana aceasta am intarcat (nu mai aveam lapte), pe data de 25 ianuarie mi-a venit din nou ciclul, pe data de 01 februarie am inceput o noua folie de exluton insa pe data de 05 februarie le-am intrerupt in urma unor rezultate de analize primite in care tgp-ul si tgo-ul erau foarte mari (dupa ce am renuntat la pastile analizele urmatoare au iesit foarte bune), urmatorul ciclul mi-a venit pe data de 28 febr, iar de atunci nu mai mi-a venit, pe data de 30 martie si 03 aprilie am efectuat cate un test de sarcina ambele teste au fost negative, de cand am renuntat la pastile folosim prezervativul iar in zilele" negre" folosim suplimentar si foite chinezesti, va rog sa-mi spuneti ce se intampla, de ce s-a ajuns la situatia aceasta.

Raspuns:




 

In primul rand, consider ca nu ati facut bine intrerupand administrarea de exluton in mijlocul foliei.

De altfel, insasi administrarea acestor produse poate avea ca efect secundar aparitia unor perioade de amenoree. In alta ordine de idei, chiar daca ati intrerupt alaptatul, o perioada de timp secretia de ocitocina si prolactina vor ramane la valori ridicate.

Aceasta secretie hormonala inhiba in variate grade secretia principalilor hormoni ovarieni ceea ce poate determina amenoreea frecvent intalnita in perioada de lauzie.

Reaparitia menstrelor dupa o nastere poate dura uneori cateva luni. Este indicat totusi sa efectuati un consult ginecologic, in cadrul caruia se vor stabili cu exactitate cauzele care au determinat prelungirea perioadei de amenoree in cazul dumneavoastra.

In urma consultului, a unei ecografii si eventual a unor dozari hormonale se poate stabilii un diagnostic de certitudine si se poate institui o conduita terapeutica eficienta.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


  • Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre