Hemoroizii dupa nastere

/ / Modificat: 2017-09-28
Hemoroizii dupa nastere

Dupa nastere, hemoroizii afecteaza aproximativ 90% din femei. Hemoroizii reprezinta dilatatii ale venelor de la nivelul canalului anal si rectului. Desi in general nu sunt durerosi, hemoroizii pot fi destul de deranjanti. Cauza principala a aparitiei hemoroizilor este efortul depus in travaliu, la care se pot adauga si alti factori (surplusul de greutate din timpul sarcinii, constipatia cronica).

Cauze ale aparitiei hemoroizilor dupa nastere

In general, hemoroizii apar la femeile insarcinate care au avut probleme asemanatoare si inainte de sarcina, dar pot afecta in egala masura si femei aflate la prima sarcina care nu au avut hemoroizi inainte. In sarcina, volumul crescut al uterului creeaza presiune asupra sistemului venos pelvin si asupra venei cave inferioare.

Aceasta poate ingreuna intoarcerea sangelui din partea inferioara a corpului, crescand presiunea asupra venelor de mai jos de uter si favorizand umflarea lor.

In plus, datorita secretiei crescute de progesteron din timpul sarcinii, peretii venelor se inmoaie, permitand inflamarea. Progesteronul contribuie de asemenea la senzatia de constipatie, prin incetinirea tranzitului intenstinal. Acestea sunt principalele cauze ale aparitia hemoroizilor inca din perioada sarcinii.

Hemoroizii pot fi interni sau externi. Cei interni apar primii in interiorul canalului anal si provoaca sangerari, mancarimi si chiar dureri. Atunci cand zona inflamata iese in afara anusului, se poate vorbi de hemoroizi externi. Acestia reprezinta vene varicoase localizate subcutanat care se prezinta sub forma unor excrescente dure, adesea dureroase.

Cum tratam hemoroizii

Daca dupa nastere observi sangerari in scaun, cel mai bine este sa te adresezi medicului tau. Este posibil sa suferi de hemoroizi post partum si sa ai nevoie de tratament de specialitate. Iti pot fi de ajutor si urmatoarele:

-aplicarea unei pungi cu gheata pe zona afectata de cateva ori pe zi; gheata poate contribui la reducerea inflamatiei si a disconfortului;
-bai de sezut caldute (in reprize de 15 minute de cateva ori pe zi);
-alternarea tratamentelor reci si calde pot fi de ajutor: incearca baile calde dupa aplicarea de comprese reci (punga cu gheata);
-dupa fiecare scaun, curata bland zona afectata folosind servetele umede speciale in locul hartiei igienice obisnuite;
-aplica un unguent special sau foloseste supozitoarele recomandate de medic; nu este recomandata administrarea de medicamente specifice fara consultul medicului proctolog;
-nu folosi niciodata produse pentru hemoroizi mai mult de o saptamana; opreste aplicarea/administrarea lor daca observi ca nu dau rezultate;
-mai ales daca ai avut nevoie de epiziotomie la nastere si aceasta se intinde pana la rect, nu folosi niciun fel de unguent sau supozitor in perioada post partum;
-incearca sa te intinzi in pat de cate ori ai ocazia (cand te uiti la televizor, citesti, alaptezi);
-nu uita de exercitiile Kegel! Facute regulat, exercitiile Kegel contribuie la intensificarea circulatiei in zona rectala si intarirea muschilor anusului.

De multe ori, niciuna din metodele de mai sus nu da rezultate imediat. Hemoroizii aparuti in perioada de sarcina si care s-au agravat dupa nastere dispar de la sine, dar dupa o perioada de timp.

Foarte importante in aparitia si tratarea hemoroizilor sunt antecedentele din familie. Daca la unele femei hemoroizii pot evolua favorabil doar cu tratament medicamentos, in cazul unor femei cu antecedente familiale ca varice, hemoroizi, hernii, picior plat aceasta afectiune poate dezvolta complicatii. Pentru rezultate optime, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa urmezi sfatul proctologului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hemoroizii dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre