Eliminarea placentei dupa nastere

Eliminarea placentei are loc imediat dupa ce bebelusul a fost expulzat din uterul mamei. Ea se poate produce in mod natural sau poate necesita interventia medicului. Evacuarea completa a placentei dupa nastere este esentiala pentru a se evita riscul infectiei si ulterior, al septicemiei care poate duce la deces.

placenta

Ce este placenta?

Placenta este un organ care apare in timp ce femeia este insarcinata. Ea este localizata in peretele uterin (este prinsa de acesta) prin vilozitati coriale. Placenta este esentiala in ducerea la termen cu bine a unei sarcini. Prin ea se realizeaza schimbul de substante dintre mama si fat.

Ce se intampla cu placenta dupa nastere?

Atunci cand copilul se naste el este practic separat de placenta mamei. Placenta este utila doar atat timp cat fatul se afla in burtica mamei. Dupa aceasta, are loc eliminarea placentei din uter. Acest proces ar trebui sa survina de la sine si sa fie un proces nedureros si relaxant. Atunci cand are loc alungirea portiunii vizibile a cordonului ombilical, iar uterul redevine rotund si tare dupa nastere, medicii stiu ca urmeaza ca placenta sa fie expulzata.

Eliminarea placentei dupa nastere

Eliminarea naturala a placentei

Contractiile uterine si durerile travaliului dispar imediat dupa nastere. Ele reapar pe masura ce placenta incepe sa se separe de uter. Acest lucru se intampla si pentru ca placenta incepe sa coboare suficient de mult in vagin, iar tu vei resimti nevoia sa impingi, reaparand disconfortul si crampele.

Placenta coborata si eliminata in vagin produce excitarea terminatiilor nervoase de la nivelul planseului pelvin declansand eforturi expulsive. Acest lucru inseamna ca placenta incepe sa fie eliminata.

Eliminarea placentei prin interventia medicilor

Daca nasti prin cezariana, medicul va elimina placenta. De asemenea, in cazul in care ai avut facuta anestezie epidurala in timpul nasterii naturale, aceste eforturi de eliminare ale placentei nu mai survin in mod natural. In acest ultim caz caz:

- medicul sau moasa iti cer sa faci un efort si sa impingi (chiar daca nu simti nevoia sa o faci) pentru a facilita evacuarea placentei;

- se pot administra medicamente care ajuta la contractarea uterului pentru a ajuta la eliminarea placentei; de regula medicatia consta in oxitocina, adica hormonul nasterii;

- se apeleaza la alaptarea bebelusului ca metoda de evacuare a placentei; in timpul alaptarii, organismul mamei produce in mod natural oxitocina care favorizeaza aparitia contractiilor uterine postpartum prin care se elimina placenta;

- se poate apela si la schimbarea pozitiei mamei; este posibil ca medicul sa te puna sa stai in pozitie de sezut sau chiar pe vine pentru a ajuta la procesul de eliminarea al placentei; aceste pozitii ajuta la coborarea placentei in vagin si la expulzarea ei;

- daca niciuna dintre metodele enumerate mai sus nu da roade, atunci medicul va interveni chirurgical pentru a indeparta toate bucatile de tesut placentar ramase;

Riscul placentei retinute

Dupa episodul de expulzie al placentei, medicul va controla daca toata placenta a fost eliminata, pentru a se evita retentia placentei. Este esential sa elimine toata placenta, altfel exista riscul ca tesuturile care raman sa se infecteze si sa produca septicemie.

Ce efecte secundare apar?

- pot aparea sangerari vaginale moderate sau abundente;
- contractiile uterine se pot resimti si la cateva zile dupa nastere;
- contractiile pot fi dureroase.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eliminare placenta nastere Riscuri mama placenta retinuta

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul