Baby blues. Sentimentele mamicii dupa nastere

/ / Modificat: 2011-11-16
Baby blues. Sentimentele mamicii dupa nastere

sindromul_baby_blues

Starea sau sindromul baby blues este una dintre formele cele mai usoare de depresie postpartum. Depresia postnatala este o conditie medicala care afecteaza majoritatea mamicilor dupa nastere. Starea de baby blues apare in primele 3-4 zile de la nastere si dispare in maxim 2 saptamani. Ea nu necesita interventie medicala sau apelul la psiholog, deoarece dispare de la sine.

Ce este baby blues si cum se manifesta?

Psihologii numesc aceasta stare un soi de trezire la realitate a mamicii si constientizarea pasului facut in urma cu 9 luni. Perioada sarcinii este una emotionanta si coplesitoare, presarata cu multe momente minunate si emotii unice. La capatul acesteia, dupa nastere, mamica realizeaza ca viata ei se schimba, ca bebelusul pe care ea doar si-l imagina este acum in bratele ei, ca este o responsabilitate mare si ii este teama ca nu va face fata. Aceste sentimente pot fi coplesitoare si se pot manifesta in diverse moduri, uneori mai ciudate:

  • oscilatii emotionale;
  • stare de tristete (sentimentul de parere de rau);
  • sentimente de vinovatie;
  • plans inexplicabil;
  • stare anxioasa si usor iritabila;
  • apatie;

Simptomele acestei stari apar in maxim 3-4 zile de la nastere. Ele pot aparea brusc, din senin, si pot disparea la fel de repede.
depresia_postpartum
Care sunt cauzele?

Cauzele aparitiei acestei stari sunt atat de natura biologica, cat si emotionala. Cele mai multe dintre simptome sunt atribuite schimbarilor hormonale bruste aparute dupa nastere.

Stresul emotional sau fizic provocat la nastere, alaturi de disconfortul fizic resimtit dupa, pot contribui si ele la aparitia acestei stari.

Noile responsabilitati pe care le ridica statutul de proaspata mamica iti cresc nivelul de anxietate si pot avea un efect negativ asupra starii tale de spirit. Ai putea manifesta sentimente de dezamagire sau vinovatie daca ai probleme in a-l alapta pe sugar sau daca partenerul tau nu te ajuta foarte mult. Oboseala si lipsa somnului nu fac decat sa inrautateasca starea.

Cum depasesti aceasta stare?

Baby blues nu este o forma grava de depresie si nu necesita ajutor de specialitate, la fel ca in cazul depresiei sau psihozei pospartum. Ea dispare cel mai adesea de la sine cam in 2 saptamani de la aparitie.

Pentru ameliorarea simptomelor si pentru a te simti mai bine poti sa apelezi la urmatoarele metode:


  • incearca sa ai dieta echilibrata, bogata in elemente nutritive esentiale;
  • inscrie-te intr-un grup de suport al proaspetelor mamici;
  • realizeaza activitati care-ti fac placere - hobby-uri;
  • incearca sa ai viata sociala activa;
  • comunica deschis cu partenerul de viata in ceea ce priveste grijile si problemele pe care le manifesti;
  • solicita sprijinul celor apropiati atunci cand simti nevoia.


Medicii avertizeaza ca daca simptomele se prelungesc mai mult de 2 saptamani sau constati ca acestea iti afecteaza activitatile cotidienel, este indicat sa mergi la un consult de rutina. De asemenea, daca simti nevoia sa iti faci rau tie sau copilului apeleaza la ajutor medical. Starea ta poate degenera in forme grave ale depresiei de dupa nastere.

Foto: onelittlemister.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie postpartum Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre