8 lucruri pentru care sa nu-ti faci griji legate de nou-nascut

/ / Modificat: 2013-10-21
8 lucruri pentru care sa nu-ti faci griji legate de nou-nascut

Odata cu venirea pe lume a bebelusului, parintii se trezesc pusi intr-o varietate de situatii carora adesea nu stiu cum sa le faca fata. Din multitudinea de intrebari si preocupari, insa, le poti elimina pe cele din lista urmatoare: aspecte pentru care nu ar trebui sa iti faci griji cand vine vorba despre nou-nascut!

Punctele moi de pe capul nou-nascutului

Este firesc sa iti doresti sa iti dezmierzi si saruti pe capsor pruncul abia nascut, insa la fel de normal este si sa iti faci griji cand remarci zonele moi - cunoscute sub denumirea de fontanele - presarate pe suprafata a capului celui mic. Din fericire, afla ca nu este nevoie sa le eviti: desi par fragile, aceste zone molatice sunt, de fapt, protejate de o membrana densa si fibroasa. Astfel, sansele ca tu sa iti ranesti bebelusul atunci cand il ingrijesti ori alinti sunt foarte mici.

Pulsul prezent in fontanele

Ai remarcat ca fontanelele par sa pulseze? Si acest fenomen este absolut normal: miscarile pe care le observi nu sunt nimic altceva decat indicii ale bunei functionari a sistemului circulator al nou-nascutului. Intrucat acopera acele regiuni ale craniului care nu s-au osificat complet, fontanelele iti permit sa distingi miscarile subtile ale venelor si arterelor.  

Adancitura mica din pieptul nou-nascutului

O alta grija pe care o poti elimina din ecuatie se refera la prezenta unei mici adancituri la nivelul pieptului celui mic. Conform specialistilor, ceea ce remarci este o bucata din sternul bebelusului, care se indoaie inapoi. Pe masura ce micutul se dezvolta, respectiva bucata de os se va indrepta, iar "gaura" va fi acoperita cu tesut adipos.  

Sangele din scutecul fetitei tale

In prima saptamana de viata, ai putea remarca sange in scutecul fetitei tale. Nici acesta nu este un motiv de ingrijorare: este posibil ca nivelul ridicat de estrogen din timpul sarcinii sa stimuleze uterul fatului, iar fetita ta sa aiba, in primele zile, o "mini menstruatie".

Scaunul moale dupa fiecare masa

Daca iti alaptezi nou-nascutul, este firesc sa remarci scaune dese si moi, intrucat laptele matern este digerat cu multa repeziciune. In situatia in care te ingrijoreaza consistenta scaunului, afla ca este fireasca, fiind determinata de alimentatia exclusiv lichida.

Plansul neincetat

Ai impresia ca bebelusul tau plange mai des decat alti micuti? Cel mai probabil ingrijorarea ta nu este fondata. Sistemul nervos al nou-nascutilor este inca imatur la venirea lor pe lume, astfel ca bebelusii se sperie usor. In plus, plansul este singura metoda prin care micutii isi pot exprima nevoile, astfel ca se bazeaza cat de mult pot pe aceasta "arma".

Sughitul constant

Te preocupa si sughitul constant al nou-nascutului? Desi specialistii nu au putut oferi o explicatie concreta pana in prezent, se pare ca sughitul bebelusului nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Sanii umflati ai bebelusului

Ai putea crede ca este ceva in neregula cu fetita ori baietelul tau daca remarci ca sanii sai si-au marit dimensiunea. Din fericire, nu este vorba decat despre expunerea intrauterina la estrogen care determina cresterea temporara a sanilor nou-nascutului, indiferent de sexul sau.

Tu ce griji ti-ai facut in primele luni de la venirea pe lume a odorului tau? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre