Studiu: Daca ai nascut prin cezariana, copilul ar putea avea probleme de sanatate

/ / Modificat: 2018-04-12
Studiu: Daca ai nascut prin cezariana, copilul ar putea avea probleme de sanatate

La nivel global, numarul nasterilor naturale spontane este in scadere, din ce in ce mai multi copii venind pe lume in urma unei nasteri induse, sau a unei operatii de cezariena efectuata fie in regim de urgenta, fie programata.

Cercetatorii sustin ca daca ai nascut prin cezariana sau daca nasterea ti-a fost indusa, copilul tau ar putea avea probleme de sanatate mai tarziu in viata. In cadrul unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori internationali, acestia au analizat un numar de 491,590 de nasteri ce au avut loc in Australia intre anii 2000 si 2008, din care 38 de procente au fost nasteri spontane naturale, restul fiind nasteri induse medical.

Dintre copiii ce au fost urmariti atent in primele 28 de zile de viata si mai apoi pana aproape de varsta de 5 ani, cercetatorii au observat ca aceia nascuti prin interventii medicale au avut probleme de sanatate atat in primele zile de viata, cat si mai tarziu.

Copiii nascuti prin cezariana, risc mai mare de diabet

In cazul bebelusilor nascuti prin cezariana, s-a constatat ca multi dintre ei sufereau de hipotermie imediat dupa nastere, iar cei care au venit pe lume in urma unei operatii cezariene de urgenta au manifestat probleme metabolice mai tarziu in viata, suferind de afectiuni cum sunt diabetul sau obezitatea.

In ceea ce ii priveste pe copiii rezultati din nasteri induse, studiul a relevant un risc crescut de aparitie a icterului si a problemelor de nutritie, fata de restul copiilor analizati. Dintre toti copiii veniti pe lume in urma unei nasteri induse, sau a unei interventii chirurgicale, analizati in cadrul studiului, acestia au prezentat rata cea mai mare de infectii respiratorii, afectiuni metabolice si eczeme.

Copii nascuti prin cezariana vs. copii nascuti vaginal

Nivelul crescut de stres dintr-o nastere spontana vaginala are un efect pozitiv asupra copilului; activeaza sistemul de aparare al acestuia, pregatind bebelusul pentru o viata in afara uterului. In cazul cezarienei, acest sistem de aparare nu este activat.

Copiii nascuti prin cezariana, mai expusi la afectiuni imunologice

Modificarile genetice la care este supus un copil nascut prin cezariana, asociate cu schimbarile nivelului de stres, ar putea sta la baza predispozitiei pe care acesti copii o au de a dezvolta in timp afectiuni imunologice, asa cum sunt diabetul sau astmul.

Cezariana si nasterile induse pe cale medicala, pot salva viata mamei si a copilului, in acele cazuri in care nasterea naturala, spontana, ar putea sa prezinte un pericol. Insa cand interventiile sunt efectuate fara o indicatie terapeutica stricta, daca mama solicita (din cauza temerilor legate de durerile unei nasteri normale), sau daca medicul o prefera (din ratiuni financiare) pot dauna, pe termen lung, sanatatii copilului.

Articole recomandate

Citeste si despre