Cezariana favorizeaza astmul la copii?

/ / Modificat: 2010-10-19
Cezariana favorizeaza astmul la copii?

Se pare ca nasterea prin cezariana, spre deosebire de cea vaginala, afecteaza sistemul imunitar al bebelusului, provocand suprimarea celulelor T reglatorii, responsabile cu buna functionare a intregului sistem imun.


Se pare ca nasterea prin cezariana, spre deosebire de cea vaginala, afecteaza sistemul imunitar al bebelusului, provocand suprimarea celulelor T reglatorii, responsabile cu buna functionare a intregului sistem imun.

Studiile au prezentat o potentiala legatura biologica intre procesul cezarianei si riscul de astm si alergii la copii. Cercetorii au  comparat celulele reglatorii T ale unui grup de nou-nascuti care aveau in familie cel putin un parinte alergenic sau bolnav de astm.

Rezultatele analizelor au aratat ca bebelusii nascuti prin cezariana au prezentat o functionalitate redusa a celulelor T reglatoare, comparativ cu ceilalti bebelusi.

Nasterea naturala intareste sistemul imunitar al copilului

Oamenii de stiinta sustin ca stresul si presiunea care apar in timpul nasterii naturale pe cale vaginala sau expunerea fatului la diverse bacterii pe canalul vaginal in timpul expulziei, in comparatie cu nasterea prin cezariana, influenteaza functionarea sistemului imun al bebelusului pe tot parcursul vietii.



Descoperirea este extrem de interesanta, pentru ca sugereaza ca metoda nasterii influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar la nou-nascut. Aceste descoperiri sunt preliminare si mai este nevoie de analize amanuntite pentru a se definitiva studiul.

In urma unui alt studiu, s-a constatat ca exista un risc de 80% ca micutii nascuti prin cezariana sa dezvolte astm in timpul copilariei, spre deosebire de cei nascuti pe cale vaginala. Riscul este si mai crescut in cazul in care, in istoricul medical al nou-nascutului au existat parinti predispusi la alergii sau care sufereau de astm. Acest lucru vine sa marcheze ideea ca este vorba si despre o influenta pe cale ereditara a acestei maladii.

De-a lungul timpului s-a descoperit o rata mai mare a diagnosticarii cu astm la copiii nascuti prin cezariana, comparativ cu rata celor nascuti natural. Studiile au inceput sa apara ca urmare a cresterii alarmante de nasteri prin cezariana din ultimii ani. S-a constatat ca exista o crestere procentuala a nasterilor prin cezariana de aproape 25% in comparatie cu anii '70.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre