Procesarea celulelor stem

/ / Modificat: 2012-01-13
Procesarea celulelor stem

Celulele stem, cea mai recenta descoperire revolutionara a medicinei moderne, s-au transformat intr-o preocupare comuna pentru proaspetele mamici din toata lumea. Gravidutele se intereseaza intr-un numar tot mai mare despre procedurile necesare colectarii si stocarii materialului genetic pretios. Procesarea celulelor stem este cel mai important pas al intregului demers, de aceea este esential ca viitorii parinti sa cunoasca desfasurarea corecta a procesului.

Celulele stem stau la baza tuturor organelor din corpul uman, avand puterea de a le vindeca in cazul unor boli precum leziunile medulo-spinale, boli genetice, afectiuni cardiace, cancer, Parkinson, Crohn, diabet sau cancer.

In Romania, ultimii ani au reprezentat o perioada de extindere a numarului bancilor de celule stem in toate orasele mari. Climatul competitiv al pietei stimuleaza cresterea calitatii serviciilor pe care aceste unitati le ofera, insa studierea metodelor de lucru ramane importanta in selectia institutiilor de acest tip.

Prelevarea celulelor stem

Metoda de prelevare nu este una invaziva, asadar nu pune in pericol sanatatea mamei sau a nou-nascutului. Medicul, asistenta sau reprezentantul bancii de celule stem extrag sangele in care se afla celulele suse (stem) din cordonul ombilical sau din placenta, in maximum 3 minute de la nastere.

Mostra este transportata intr-un timp cat mai scurt catre banca de stocare si procesata.

Procesarea celulelor stem


Foto: mysct.net

Motivul principal pentru conservarea sangelui maternal consta in sansa semnificativ mai mare de supravietuire in cazul in care familia se confrunta vreodata cu o afectiune grava. Cu cat numarul de celule stem functionale este mai crescut, cu atat scade riscul infectiilor si al altor complicatii asociate cu transplantul.

Factorul cu cel mai mare impact asupra viabilitatii celulelor stem este timpul. In mod ideal, sangele placentar ar trebui sa fie procesat in aproximativ 6 ore de la colectare. Cele sase ceasuri critice inseamna asigurarea celei mai bune rate de refacere a celulelor.

In medie, bancile de stocare prevad un interval de aproximativ 24 de ore sau mai mare intre prelevare si procesare. Alege o unitate care se angajeaza sa realizeze un timp cat mai redus intre cele doua etape.

Imediat dupa ce mostra sangelui placentar este prelevata, specimenul este transportat la laboratorul unitatii pentru procesarea celulelor stem. Aici, proba este supusa mai multor proceduri in vederea stocarii materialului genetic in cele mai bune conditii.

Cuantificarea celulelor stem

Celulele stem sunt numarate cu ajutorul unui dispozitiv numit citometru de flux. Echipamentul este capabil sa identifice cantitatea exacta a celulelor suse, cu ajutorul laserului.

Analiza viabilitatii celulelor stem

In urma stabilirii numarului celulelor stem, o parte dintre acestea sunt amplasate intr-un sistem de cultura celulara pentru a se verifica daca celulele colectate sunt, intr-adevar, sanatoase si eligibile pentru un eventual transplant.

In cazul nefericit in care sangele primeste diagnosticul de "contaminat" (s-au depistat infectii cu virusul rubeolei, toxoplasmozei, hepatitei B si C, HIV sau sifilis activ), mostra nu mai poate fi utilizata pentru transplant.

Testarea infectarilor

O alta parte din mostra este plasata de specialisti intr-un sistem de cultura bacteriana. In aceasta etapa, procesatorii se asigura ca celulele nu au fost infectate pe parcursul colectarii si al celorlalte operatiuni anterioare.

Crioconservarea

Celulele stem vor fi depozitate impreuna cu un conservant chimic special (DMSO), care garanteaza congelarea specimenului in cele mai sigure conditii. Produsul este introdus ulterior intr-un congelator programat la o anumita temperatura (sub -196 grade Celsius).

Stocarea

In final, celulele stem viabile pentru transplant sunt stocate in nitrogen lichid, cu datele de identificare ale posesorilor de drept. Tutorii bebelusului detin controlul total asupra specimenului si il pot utiliza oricand doresc acest lucru.

Banca de stocare se obliga sa nu permita accesul nimanui la celulele stem stocate, fara acordul parintilor titulari. Odata ce copilul implineste varsta legala, controlul este atribuit exclusiv acestuia.

Valabilitatea celulelor conservate s-ar putea extinde pe decenii intregi, insa momentan nu a trecut suficient timp pentru a se demonstra un termen precis.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Banci celule stem Prelevare celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre