Procedura de prelevare a celulelor stem

/ / Modificat: 2014-07-14
Procedura de prelevare a celulelor stem

Procedura de prelevare a celulelor stem se poate efectua doar la nastere si nu pune in pericol in niciun fel viata mamei si a bebelusului. Sangele placentar, sursa bogata din care se extrage concentratul de celule pluripotente, ramane intr-o cantitate variabila pe traiectul cordonului ombilical si in interiorul placentei intens vascularizate.

Celulele stem (sau suse) stau la baza tuturor organelor din corpul uman, avand puterea de a le vindeca in cazul unor boli precum leziunile medulo-spinale, boli genetice, afectiuni cardiace, cancer, Parkinson, Crohn, diabet.

Placenta este un organ extrem de important in perioada de graviditate, deoarece asigura transferul de nutrienti si oxigen de la mama la fat, astfel incat acesta sa se poata dezvolta in mod normal. Sangele placentar trebuie recoltat exact in momentul nasterii, imediat dupa ce vine pe lume copilul, inainte sa fie eliminata placenta.

Pregatirea prealabila

Aceasta interventie de ultima generatie necesita o planificare prealabila, inca din perioada sarcinii. Parintii vor semna un contract cu o banca de stocare a celulelor stem, stabilind cine va colecta propriu-zis sangele placentar: un reprezentant al unitatii speciale sau medicul obstretician care asista gravida la nastere.

Parintii primesc un kit de recoltare si transport, pe care il pastreaza pana in ziua aducerii pe lume a copilului.

Foto: drbradstreet.files.wordpress.com

Procedura propriu-zisa

Metoda de prelevare a sangelui placentar nu este una invaziva, asadar nu pune in pericol sanatatea mamei sau a nou-nascutului. Medicul, asistenta sau reprezentantul bancii de celule stem extrag sangele in care se afla celulele suse din cordonul ombilical sau din placenta, in maximum 3 minute de la nastere.

Perioada este una destul de mica, de aceea trusa trebuie sa fie pregatita dinainte si nasterea sa aiba loc neaparat in conditii sterile. Cantitatea care poate fi prelevata difera foarte mult, fiind absolut arbitrara. Valorile se incadreaza intre 20 ml si 100/150 ml.

Procedura poate fi efectuata si in cazul unei nasteri sub apa, in prezenta unei anestezii epidurale sau oricare alt medicament de calmare. Imediat ce bataile cordului ombilical inceteaza, acesta este sectionat si se recolteaza sangele din el si placenta.

Mostra este transportata intr-un timp cat mai scurt catre banca de stocare si procesata, astfel incat sa poata fi apoi depozitata ca specimen viabil pentru transplant.

Analiza celulelor stem

Intr-un interval cuprins intre 2 si 8 saptamani, laboratorul va transmite un buletin complet al analizei sangelui placentar, care contine testele bacteriologice, volumul recoltat (intre 20 si 200 ml) si numarul de celule stem care au putut fi extrase din mostra.

Celulele stem sunt conservate in recipiente speciale cu azot lichid, la o temperatura de -196 de grade Celsius. Specialistii folosesc si o substanta chimica menita sa previna formarea de cristale in timpul inghetarii.

In cazul nefericit in care sangele primeste diagnosticul de "contaminat" (s-au depistat infectii cu virusul rubeolei, toxoplasmozei, hepatitei B si C, HIV sau sifilis activ), mostra nu mai poate fi utilizata pentru transplant.

Transplantul celulelor stem

Cu cat volumul de sange a fost mai mare, cu atat va creste probabilitatea ca numarul de celule stem sa poata fi salvatoare chiar si atunci cand bebelusul devine adult. Numarul de celule recoltate este suficient in raport cu un anumit numar de kilograme: un volum mic de sange prelevat la nastere functioneaza pentru o greutate de maximum 5-10 kilograme.

Celulele extrase din sangele placentar au o compatibilitate de 100% cu organismul copilului, insa pot fi folosite pentru un singur transplant. O cantitate mare de celule stem poate da rezultate si la varsta adulta, pentru o persoana de pana la 100 de kilograme.

In prezent, statisticile din Romania arata ca exista peste 1500 de copii bolnavi de leucemie, iar foarte multi dintre acestia nu pot fi salvati pentru ca parintii lor nu au efectuat procedura de prelevare de celule stem la nastere. Medicii spun ca singura speranta in acest caz este ca parintii sa recolteze celule stem de la cel de-al doilea copil, in cazul in care planuiesc acest lucru: sansele de compatibilitate intre frati sunt de 25%, un procent important care s-ar putea transforma intr-o minune mult asteptata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prelevare celule stem Transplant celule stem Celule stem Stocare celule stem Alegere banca celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre