8 mituri despre celulele stem si explicatiile lor

/ / Modificat: 2014-07-10
8 mituri despre celulele stem si explicatiile lor

Celulele stem au dat nastere unui numar important de mituri de la descoperirea proprietatilor unice pe care le detin. In ciuda confuziei create in jurul lor, celulele stem au devenit cu rapiditate un adevarat trend pentru proaspetii parinti. Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem spune ca, din cele 200.000 de nasteri anuale din tara noastra, 5-7% beneficiaza de serviciul recoltarii acestor celule speciale.

Multi parinti moderni acorda credibilitate tehnologiei revolutionare, pe cand altii sunt sceptici asupra functionalitatii ei reale. Chiar daca sunt dispusi sa plateasca intre 750 si 1000 de euro la recoltare si aproximativ 50 de euro anual pentru depozitarea celulelor stem, parintii nu au intotdeauna o imagine clara asupra modului in care ar putea sa le utilizeze la nevoie sau de unde provin de fapt aceste celule.

Explicatiile din spatele ideilor preconcepute te ajuta sa faci o alegere corecta, daca iei in considerare prelevarea si pastrarea celulelor stem la nastere.

Maduva osoasa este cea mai buna sursa a celulelor stem

Celulele stem din maduva osoasa au fost studiate zeci de ani si chiar utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de cancer. Desi s-au dedicat numeroase studii pentru intelegerea potentialului lor, maduva nu poate fi considerata cea mai buna sursa a celulelor suse.

De pilda, in maduva osoasa se regasesc celulele stem mezenchimale (se pot transforma in celule sanguine, tesut muscular etc.), ce pot fi prelevate si din tesutul adipos, la o frecventa de pana la 2000 de ori mai mare!  

Celulele stem pot trata orice boala

In timp ce pot trata pana la 80 de boli letale, potrivit experimentelor derulate de oamenii de stiinta, celulele stem nu sunt capabile sa vindece orice afectiune. Cercetatorii continua sa studieze eficienta acestor celule in numeroase scopuri terapeutice, in prezent analizand-o in raport cu tulburarile cardiace, diabetul sau alte boli cronice.

Diversele tipuri de leucemie sau limfoamele sunt exemple de boli mortale in care celulele stem ar putea fi cheia supravietuirii, sustin specialistii.  

Celulele stem "expira" dupa 18 ani de stocare

Mitul amintit a inceput sa circule deoarece, in contractul incheiat cu banca de celule stem, perioada initiala stipulata este de 18 ani. Acest lucru nu inseamna ca, odata cu expirarea termenului contractual, celulele stem nu mai pot fi utilizate.

De altfel, primele celule stem prelevate in istoria medicala au 25 de ani de cand sunt stocate si si-au pastrat proprietatile intacte. Celulele pot fi depozitate in continuare, singura schimbare fiind aceea ca titularul contractului devine copilul major, daca acesta doreste sa le pastreze.  

Toate celulele stem provin din embrioni

Exista si persoane care cred cu tarie ca celulele stem sunt prelevate din embrioni umani, insa realitatea este cu totul alta. Cercetatorii au gasit surse alternative de celule suse, precum sangele din cordonul ombilical.

De altfel, celulele cu potentialul de a forma celule stem embrionare in laborator rezista doar 3-4 zile in stadiul de blastocite. Asadar, este imposibila pastrarea pe termen lung a celulelor stem provenite de la fetusi avortati.  

Celulele stem nu pot fi transplantate copilului de la care s-au prelevat

Intrucat au fost numeroase cazurile in care parintii unui copil bolnav au decis sa utilizeze drept tratament celulele stem prelevate de la al doilea copil, a luat nastere mitul conform caruia celulele pluripotente nu au aceeasi eficacitate asupra persoanei de la care provin.

Oamenii de stiinta infirma aceasta teorie. Desi celulele stem pot fi compatibile cu ceilalti membri ai familiei, cea mai ridicata rata de succes se inregistreaza cand ele sunt utilizate in organismul posesorului. Nivelul de compatibilitate al unui pacient in raport cu proba de celule stem este:

  • 100% in cazul utilizarii celulelor stem asupra persoanei de la care au fost recoltate;
  • 50% in cazul fratilor persoanei de la care au fost celulele prelevate
  • 25% in cazul parintilor donatorului.

Celulele stem migreaza singure catre leziuni si le vindeca

Acest mit graviteaza in jurul utilizarii celulelor stem in medicina regenerativa si in transplantare. Desi cercetarile si experimentele clinice evidentiaza o serie de proprietati regenerative ale celulelor pluripotente, procesul este mult mai complex decat simpla injectare a lor in proximitatea regiunii corporale afectate.

Eficacitatea terapiei cu celule stem nu a fost demonstrata

Cei care se opun fenomenului de prelevare, stocare si transplantare a celulelor stem invoca lipsa dovezilor concrete ca aceasta metoda terapeutica functioneaza. In timp ce fazele experimentale se afla in plina dezvoltare, lumea stiintifica a adus dovezi concrete care atesta eficacitatea celulelor suse, atat in cadrul studiilor clinice de cercetare, cat si in practica medicala.

Un exemplu este protocolul de tratament folosit de Institutul de Sanatate Cardiaca Okyanos din SUA, care a demonstrat imbunatatirea functiei cardiace prin utilizarea terapiei cu celule stem in cadrul unui experiment urmarit atent de specialisti. Rezultatele pozitive au putut fi observate dupa 24 de luni de la interventie.  

Celulele stem adulte sunt mai performante decat celulele stem embrionare

Cercetatorii investesc timp si eforturi in valorificarea celulelor stem embrionare pentru un motiv intemeiat: flexibilitatea acestora. Cu tehnicile potrivite, medicii le-ar putea transforma in orice alta celula specializata a organismului uman.

Celulele stem adulte sunt puternice, insa prezinta o serie de vulnerabilitati. Ele imbatranesc odata cu organismul, suferind mutatii genetice din pricina mediului inconjurator si a procesului natural de inaintare in varsta. In plus, celulele stem adulte pot provoca raspunsuri imune puternice, care ar putea determina respingerea lor in timpul transplantarii (in absenta administrarii medicamentelor care suprima sistemul imunitar). In cazul celulelor stem embrionare, aceste impedimente nu sunt valabile.

Tu ce parere ai despre terapia cu celule stem? Ai apelat la acest serviciu sau ai face acest pas important? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre