Buricul bebelusului, o grija aparte

/ / Modificat: 2016-05-31
Buricul bebelusului, o grija aparte

Noul locuitor al planetei si-a anuntat aparitia pe lume printr-un strigat puternic! Acum are nevoie doar de atentia si de mangaierile tale, precum si de o buna ingrijire. De-abia ce si-a facut aparitia pe lume si bebelusul intra intr-o perioada foarte importanta din viata lui. Deocamdata, este precum un fruct necopt inca. Unele sisteme si functii ale organismului sau mai au nevoie de ceva timp pentru a ajunge la o deplina maturizare.

Perioada de nou-nascut incepe chiar din momentul cand micutului i se taie cordonul ombilical, adica la 1-2 minute dupa nastere si dureaza 28 de zile. Cu alte cuvinte, totul incepe de la buric, asupra caruia isi fixeaza atentia atat medicii, cat si mama. Oare nu cumva de aici si expresia "buricul pamantului"?

Cordonul ombilical este o formatiune complexa care leaga fatul de mama. Acesta i-a unit timp de 9 luni, deci si-a indeplinit misiunea. Pentru a evita scurgerile abundente de sange, in locul respectiv, medicii de la maternitate i-au pus o clema metalica sau din material plastic. Tesutul conjunctiv si membrana amniotica se deshidrateaza, se usuca, apare santul de eliminare, sectionarea vaselor si a tesutului din jur, urmate de caderea bontului ombilical, la 5 - 10 zile de la nastere.

Cicatrizarea suprafetei ombilicale, urmata de infundarea acestei zone, se face de la periferie spre centru, prin retractia vaselor ombilicale fibrozate, in decursul a 3-4 saptamani de la nastere.

La prematuri, la nou-nascutii cu sindroame hemoragice, in infectii, caderea cordonului ombilical si cicatrizarea plagii ombilicale este intarziata. Culoarea galben-verzuie a cordonului ombilical imediat dupa nastere, cu aspect de "tulpina vesteda", tradeaza o suferinta fetala accentuata.

Anomaliile de lungime, nodurile, hematoamele, herniile, hemoragiile si infectiile cordonului ombilical (omfalite, tetanos) prin frecventa si gravitatea lor, justifica atentia ce trebuie acordata acestei patologii.

Pentru a nu avea probleme dupa iesirea din maternitate, nu uitati ceea ce ati invatat de la personalul medical: alaptarea, infasatul, imbaierea si ingrijirea zilnica a bebelusului.

Ingrijirea buricului la bebelusi

Dupa cum vezi, plaga ombilicala este inca acoperita de o crusta cu urme de sange. Ea necesita o ingrijire minutioasa. Tamponarea ranii se face de mai multe ori pe zi, cel mai indicat dimineata si seara. Straduiti-va sa va organizati in asa fel incat sa aveti totul la indemana.

Procedurile de igienizare se fac pe masa de infasat. Pe langa scutece, servetele si betigase cu vata, veti avea nevoie si de flacoanele cu apa oxigenata si solutie antiseptica.

De obicei, crusta de pe plaga ombilicala cade de la sine cam in a 12-14-a zi dupa nastere. Uneori, aceasta intarzie pana spre sfarsitul celei de-a 3-a saptamani de viata, caz in care, dupa indepartarea crustei de pe plaga, apar scurgeri sangerande.

Tamponati mai intai rana cu apa oxigenata, folosind un tampon de vata sterila infasurat pe un betigas subtire. Imediat dupa o asemenea procedura, apa oxigenata si sangele intra in reactie, formand o pelicula.

Indepartati-o cu grija prin acelasi procedeu. Chiar daca sangele nu se incheaga, plaga ombilicala trebuie neaparat uscata cu un tampon de tifon. Dupa aceasta, tamponati rana cu un preparat antiseptic care s-o usuce: alcool alb sau spirt medicinal.

Puteti recurge si la o solutie slaba de hipermanganat de potasiu. Surplusul de lichid va fi si el indepartat cu un tampon steril.

Daca buricul este uscat si acoperit de o crusta cu urme de sange, nu are sens sa incercati s-o indepartati, altfel cicatrizarea definitiva a ranii va dura foarte mult.

Puteti trata buricul asa cum am descris mai sus sau sa-l tamponati cu o solutie dezinfectata. De exemplu, solutie de hipermanganat de potasiu.

Avem probleme cu bebelusul?

Cu siguranta iti doresti ca odorul tau sa nu se confrunte cu nici un fel de probleme legate de cordonul ombilical. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa.

Scenariul poate fi cu totul altul atunci cand afectiunile inflamatorii  (purulente) locale sunt de neevitat. Cel mai adesea este vorba de omfalita, infectarea ombilicului, ceea ce se intampla in special atunci cand buricul este tot timpul umed.

La nivelul ranii isi face aparitia o scurgere purulenta sau un lichid seros, o infiltratie solidificata, inrosirea zonei din jurul ombilicului. Intr-o asemenea situatie, cicatrizarea se face foarte lent, fiind de dorit ca nou-nascutul sa se afle in permanenta sub observatie medicala.

Tratamentul consta de obicei din aplicatii locale, tamponari cu solutii antiseptice (hipermanganat de potasiu, apa oxigenata, solutie de acid boric).

Uneori, anomaliile congenitale de dezvoltare conduc la formarea in cordonul ombilical a unei fistule, care poate fi sau nu plina. Dupa ce bontul ombilical va fi cazut, se remarca un orificiu din care se  elimina o secretie de culoare rosietica.

Suspiciunea de fistula congenitala apare atunci cand plaga ombilicala intarzie sa se cicatrizeze si supureaza tot timpul. Intr-o asemenea situatie se impune consultarea de urgenta a copilului de catre un medic chirurg, de cele mai multe ori impunandu-se o interventie chirurgicala, asadar si spitalizarea.

Masajul zonei ombilicale

Adesea, nou-nascutii se confrunta si cu o problema precum a hernia ombilicala. Aparitia ei este conditionata de intarzierea obliterarii inelului ombilical.

Se manifesta in intervalul primelor 6 luni de la nastere. Daca se intampla ca atunci cand copilul doar tipa putin si imediat in regiunea cordonului ombilical si-au si facut aparitia niste umflaturi ovale sau rotunde, se impune sa-l prezentati imediat la un chirurg pediatru.

Toate acestea sunt indicii ale herniei ombilicale. Intr-o asemenea situatie ii puteti fi si dvs. de mare ajutor copilului. Pur si simplu nu-i permiteti sa tipe mult timp si de 3 - 4 ori pe zi asezati-l pe burtica.

Foarte eficient se poate dovedi si un masaj care sa contribuie la tonifierea musculaturii cavitatii abdominale, precum si a diverselor ligamente. De obicei, daca diametrul defectului de perete este egal sau mai mic de 1 cm, se vindeca spontan in câteva luni.

In toate situatiile, tratamentul si recurgerea la interventia chirurgicala o hotaraste chirurgul impreuna cu medicul pediatrul. Trebuie sa stiti insa ca sunt foarte rare cazurile in care apar complicatii ale herniei ombilicale (aceasta fiind considerata cea mai inofensiva dintre toate tipurile de hernie).

Se intampla adesea ca hernia ombilicala sa se stranguleze si, de regula, dispare de la sine in decursul primului an de viata. Copilul creste, cavitatea lui abdominala se dezvolta si se fortifica, iar inelul ombilical, acolo unde in primele luni de viata erau observabile umflaturi specifice, se cicatrizeaza treptat.

Daca hernia este relativ mare se poate trata conservator, pana la varsta de 6 ani, cu un bandaj, plasture sau cu o centura de cauciuc. Acestea se vor fixa numai la indicatia si sub supravegherea medicului. In paralel se pot executa exercitii zilnice de intarire a muschilor abdominali.

Consultant: Dr. Arina Sirbu
Medic specialist pediatru - neonatologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Buricul la nou-nascuti Buric nou-nascut Buric bebelus Ingrijirea buricului la nou nascuti Bont ombilical

Articole recomandate

Citeste si despre