De ce are bebelusul buricul proeminent

/ / Modificat: 2019-07-25
De ce are bebelusul buricul proeminent

Forma pe care o ia buricul dupa ce cade si se vindeca nu are nicio treaba cu felul in care este ingrijit bebelusul.

Asadar, nu tine de tine. Exista o serie “tratamente” babesti pentru un buric frumos, insa raman la statutul de mituri.

Cata vreme zona ombilicala nu este dureroasa, nu te ingrijora daca este mai proeminenta.

Buricul este, de fapt, o cicatrice. Dupa taierea si “legarea” lui, acesta poate capata diferite forme: fie plat, aproape invizibil, fie infundat ori proeminent. Cea mai mare ingrijorare in randul parintilor apare atunci cand buricul este mai umflat. Cauza principala poate fi o mica hernie ombilicala care insa se retrage de regula pana la varsta de 2 ani. Tocmai de aceea nici medicii nu se alarmeaza, ci le cer parintilor rabdare.

Mituri despre buric

Daca nou-nascutul are buricul infundat sau iesit in afara nu are nimic de-a face cu felul in care a fost taiat cordonul ombilical.

In ciuda folclorului obisnuit, nu ii poti schimba forma prin legarea unei asa-zise “centuri ombilicale”. In esenta, nu poti face nimic (sau ar trebui sa faci) ca sa ii schimbi forma. In schimb, pe masura ce copilul creste, ajuta-l sa vada frumusetea acestei trasaturi, pe care sa o vada ca pe un aspect normal al corpului sau.

Semnele unei hernii ombilicale

Hernia ombilicala apare atunci cand muschiul din jurul ombilicului este slabit si le permite tesuturilor abdomenului sa iasa prin muschi. Cordonul obilical, cel care furnizeaza nutrienti de la mama la fat, trece prin muschii abdominali, creand o zona propice dezvoltarii cu usurinta a unei hernii.

Aceasta apare in special in cazul copiilor nascuti cu greutate mica. Herniile ombilicale sunt de obicei prezente la nastere si pot parea sa apara si sa dispara. Ele poarta denumirea de "herni reductibila.

O hernie ombilicala este de obicei nedureroasa. De fapt, singurul simptom este ca buricul apare umflat.

Herniile ombilicale nu au nevoie de tratament si, de obicei, dispar dupa implinirea varstei de 1 an sau cel tarziu pana la 2 ani. Interventia chirurgicala poate fi necesara doar daca hernia ombilicala este foarte mare (mai mare de 2 cm) sau daca hernia devine din ce in ce mai mare ori nu a disparut pana la varsta de 4 sau 5 ani.

Ingrijirea zonei ombilicale a nou-nascutului

  • Pastreaza uscata zona, curatand-o in primele saptamani dupa nastere cu o fesa sterila.
  • Curata usor folosind apa si sapun. Cere-i pediatrului sa iti recomande sapunuri sigure.
  • Rabateaza marginea superioara a scutecului pentru a te asigura ca nu acopera zona buricului. Acest lucru te va ajuta sa pastrezi uscata zona si sa grabesti, astfel, vindecarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Buric bebelus Buric umflat Ingrijirea buricului la nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre