Atentie parinti ce medicamente dati copilului!

/ / Modificat: 2019-12-12
Atentie parinti ce medicamente dati copilului!

Se intampla ca medicamentele pe care le consideri sigure pentru copilul tau sa-i ceeze probleme. Chiar daca i le dai la indicatiile medicului.

Anul acesta au fost retrase de pe piata doua medicamente foarte des prescrise pentru tratarea celor mici.

Un corp metalic intr-un flacon

In urma cu cateva zile, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a anuntat ca mai multe serii ale medicamentului Debridat au fost retrase de pe piata din Romania, dupa ce firma producatoare a anuntat ca intr-un flacon ar putea exista un corp strain metalic.

Medicii recomanda medicamentul Debridat suspensie orala bebelusilor si copiilor in cazul afectiunilor tractului intestinal.

Siropul Debridat nu va mai fi disponibil in farmacii pana in luna februarie 2020, cand vor fi aduse alte loturi

Medicament pentru tuse, retras de pe piata

In februarie 2019, un medicament impotriva tusei pe care medicii il recomanda inclusiv copiilor, sub forma de sirop si comprimate, a fost retras de la vanzare. Hotararea a venit dupa ce noi studii efectuate in ultimul an, au aratat ca substanta activa, fenspirida, poate provoca aritmii cardiace.

In Romania, Eurespal a fost unul dintre cele mai utilizate medicamente de tuse atat de adulti cat si de copii.

Medicament antivomitiv, efecte secundare grave

In urma cu 6 ani, Agentia Europeana a Medicamentului recomanda reducerea dozelor si a duratei de administrare a unui medicament antivomitiv extrem de bine vandut in Romania. Era vorba despre Metoclopramid. 

Medicamentul nu trebuie administrat dupa operatii, copiilor sub 1 an si nici celor care au luat alte tratamente care n-au fost eficiente si ar trebui prescris pentru maximum 5 zile si nu mai mult.Restrictiile se impun din cauza unor posibile reactii adverse neurologice, tremuraturi si spasme musculare.

Medicamente care ii pot face rau copilului

Multi parinti, uneori chiar la indicatia pediatrului administreaza copiilor mai mici de patru ani novocalmin supozitoare, in caz de febra crescuta. El scade rapid temperatura, dar putini stiu ca nu se administreaza micutilor cu varsta sub 4 ani, dupa cum spune medicul pediatru Mihai Craiu. Acesta explica si de ce este periculos novocalminul pentru copiii mai mici de 4 ani.

"Viteza de absorbtie din mucoasa rectala si cinetica lui sunt discret diferite. in timp ce in mucoasa rectala, substanta activa se absoarbe in circulatia sistemica, administrarea pe cale orala presupune o metabolizare partiala, pentru ca trece prin filtrul ficatului si il moduleaza. In cele din urma, substanta activa ajunge tot in sange, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celalalt nu, de unde si potentialul toxic mai mare."

Aspirina poate afecta creierul si ficatul 

Solutiile nazale cu efedrina nu sunt indicate copiilor sub doi ani, preferandu-se pentru acestia solutiile saline si aspiratiile nazale. Efedrina poate da reactii secundare, precum stare de agitatie si accelerare a batailor inimii. Totusi, in cazul unor rinite, medicul orelist poate indica aceste solutii. 

Nici aspirina nu trebuie data copiilor mai mici de 16 ani, pentru ca poate duce la aparitia sindromului Reye, o boala gravă care afecteaza creierul si ficatul.

Siropul de tuse poate da urticarie 

Benzoatul de sodiu, utilizat in majoritatea siropurilor de tuse din plante, este un conservant care poate da copiilor urticarie. Pentru a da culoare unor produse farmacologice destinate celor mici, producatorii folosesc o serie de E-uri, printre care carmoizina, asociata cu sindromul de hiperactivitate.

Vitaminele nu se dau dupa ureche

Parintii le dau copiilor suplimente de vitamine si de minerale, fara a consulta inainte pediatrul. Acest lucru poate duce la hipervitaminoze si chiar la obezitate.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre