Ce se intampla cu creierul unui barbat atunci cand devine tata de fata?

/ / Modificat: 2018-03-02
Ce se intampla cu creierul unui barbat atunci cand devine tata de fata?

Creierul unui barbat sufera modificari atunci cand devine tata de fata. Potrivit cercetarilor, se pare ca tatii au raspunsuri cerebrale diferite atunci cand interactioneaza cu copiii lor, in functie de sexul copilului. Astfel, tatii de fata sunt mai prezenti si mai sensibili atunci cand vine vorba de nevoile fetitelor, le canta si vorbesc mai des despre sentimentele lor, folosesc un vocabular mai analitic, spre deosebire de tatii de baieti care interactioneaza cu micutii lor prin joaca energica si folosind un vocabular orientat cu precadere spre realizari.

 

Un studiu recent arata ca aceste diferente in interactiunea dintre tati si copii sunt influentate de o acceptare mai usoara a sentimentelor fetelor decat cele ale baietilor; tatii raspunzand mai repede la plansul fetitei lor decat la cel al baietelului.

Barbatii, mai sensibili la nevoile fiicelor

Potrivit testelor RMN la nivelul creierului, efectuate in cadrul aceluiasi studiu, tatii de fete au aratat un raspuns mai puternic la expresiile faciale de bucurie ale fetitelor lor decat tatii de baieti, care au aratat acelasi tip de raspuns la expresiile faciale neutre ale copiilor lor.

Cercetariile au analizat daca modul in care tatii isi trateaza baietii sau fetele ar putea fi influentat de raspunsuri diferite ale creierului la copiii de sex masculin sau feminin. Rezultatele nu au fost concludente pentru ca nu au putut determina daca raspunsurile cerebrale diferite inseamna ca barbatii, in calitatea lor de tati, sunt programati genetic sa interactioneze diferit cu copiii lor in functie de sexul acestora sau daca reactioneaza ca rezultat al unor norme prestabilite ale societatii.

Fetele cu tati mai atenti la nevoile lor si mai deschisi din punct de vedere emotional, pot invata sa devina mai empatice decat baietii; in schimb, folosind acelasi tip de abordare in interactiunea cu fiii lor, tatii de baieti ar putea sa previna viitoare depresii ale copilului lor odata ajuns la maturitate.

Uneori, in ciuda celor mai bune intentii, tatii de baieti pot fi mai putin sensibili la nevoile fiilor lor si acest lucru poate avea repercursiuni in evolutia copilului pe termen lung; sentimentele reprimate la barbatii adulti au fost asociate cu depresii si nemultumire conjugala.

Majoritatea tatilor fac tot posibilul sa isi ajute copiii sa creasca si sa evolueze armonios, dar este posibil ca o parte dintre interactiuni pe care acestia le au sa se bazaze pe reguli influentate in mod subtil de norme eronate impuse de societate.

Sexul copilului nu trebuie sa influenteze comportamentul tatalui

Adesea, joaca energica si activa a parintilor cu copiii lor, fie ca sunt baieti sau fete, ii poate ajuta pe cei mici sa isi controleze emotiile mai bine. Tatii de fete ar trebui sa interactioneze in mod dinamic cu micutele, desi acest tip de interactiune este mai des intalnit in relationarea cu baietii.

Cum de multe ori nu realizezi influenta pe care o are sexul copiilor tai asupra deciziilor pe care le iei ca parinte sau a obiceiurilor pe care le ai atunci cand interactionezi cu copilul, este important de retinut ca anumite notiuni, adesea inconstiente, pot afecta felul in care ii tratezi inca de cand sunt mici.

O abordare neutra si nepartinitoare in interactiunea tatalui cu copiii sai, indiferent de sex, ar putea avea, potrivit specialistilor in domeniu , un rezultat benefic in dezvoltarea pe termen lung a copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata de fata Viata de parinte Relatie tata fiica

Articole recomandate

Citeste si despre