7 lucruri pe care ar trebui sa nu le mai spunem taticilor

/ / Modificat: 2014-06-18
7 lucruri pe care ar trebui sa nu le mai spunem taticilor

Reprosuri, critici, sfaturi - sunt o multime de lucruri care scot peri albi in cap taticilor atunci cand vine vorba de modul in care au grija de copilul lor. Exista insa cateva replici pe care le primesc frecvent, pe care le considera un atac sau jignire la adresa masculinitatii si a statutului lor de parinte.

"Esti un tata atat de bun." - uneori, si taticii se intreaba de unde "apare" acest compliment, in conditiile in care nu fac absolut pentru a-l merita ori in situatia in care in 90% din timp sunt criticati ca fie muncesc prea mult, fie nu fac nimic, fie nu ingrijesc cum trebuie copilul etc.

Asadar, unii dintre tatici chiar si-as dori sa auda aceasta fraza de la persoana iubita sau de la cei din jur, dar pe buna dreptate si pe meritate, nu doar pentru a fi impresionati sau maguliti de Ziua Tatalui, sarbatori sau aniversari.

"Da, se pare ca taticul a imbracat copilul astazi" - sa nu credeti ca afirmatia face referire la faptul ca taticul a facut o treaba buna. Nu! Nu! Nu! Este doar o coonstatare ironica, spusa printre dinti, menita sa sublinieze, pentru a x-a oara ca respectivul tatic nu are deloc simt estetic si ca nu stie sa asorteze culorile in modul in care imbraca micutuul.

Pentru ca, dragi mamici, taticii considera ca e mai important ca bebelusul sa fie bine imbracat, decat frumos imbracat si considera ca eforturile lor ar trebui ceva mai mult apreciate. De aceea, sunt de parere ca daca nu aveti ceva dragut de spus, mai bine nu spuneti nimic."  

"Taticul face pe bona astazi." - pe langa tonul ironic pe care multe mamici il folosesc cand spun asta, de parca le-ar fi frica sa termine fraza, barbatii sunt deranjati de faptul ca sunt facuti "bone", in conditiile in care ei nu vor decat sa fie tatici pentru o zi. In plus, nu poti fi babysitter pentru propriul tau copil, nu?!  

"Nu faci bine. Lasa-ma sa-ti arat eu!" - este remarca ce scoate din minti orice om, nu doar taticii. Cel mai adesea, mamicile sunt bine intentionate cand incearca sa corecteze greselile taticilor, insa indiferent de intentie, acestia sunt scosi din minti de perfectionismul lor. In plus, ii deranjeaza ca nu sunt consultati sau intrebati inainte, ci corectati fara drept la replica.

Orice tatic stie ca cel mai bun mod de schimba un scutec este cel al mamei si atat. Este, de altfel, modul suprem si incontestabil de schimbare a scutecului. Orice modificare in aceasta "tehnica" atrage dupa sine replica "nu faci bine", "nu esti in stare". Tot ce-si doresc taticii este sa fie lasati sa incerce si sa greseasca, pentru ca abia apoi sa aiba ce invata.  

"Dar ce ai facut toata ziua, de nu ai pregatit cina sau nu ai spalat copilul inca?" - taticii care stau acasa sunt exasperati cand aud ca sotiile lor vin acasa, dupa o zi de munca si, doar pentru ca vasele nu sunt spalate ori copilul nu este schimbat, trag concluzia ca au lenevit toata ziua. Sa fii parinte full-time nu implica doar ingrijirea copilului. Faptul ca stai acasa atrage dupa sine cateva atributii suplimentare: spalat haine, gatit, cumparaturi, curatenie etc., toate realizate concomitent cu ingrijirea copilului.  

"Nu te ingrijora, bebe, mami va veni curand acasa." - este compatimirea pe care o arata multe persoane atunci cand vad tatici cu bebelusi sau copii in parc. O traducere a acesteia ar fi "mai ai putin si scapi de chinul de a sta cu taticul, care este un nepriceput si care habar nu are, caci o sa vina atotsalvatoarea mama".

De ce considera multi ca doar mama este cea care poate avea corespunzator grija de un copil, cand exista o multime de tatici capabili si poate chiar mai responsabili decat consoartele lor? Este o discriminare pe care multi tatici, indiferent de priceperea lor, ar prefera sa nu o mai auda.  

"Ai fost o "mamica" perfecta astazi!" - carevasazica, daca esti un tata priceput si reusesti sa ai grija de un copil o zi intreaga, fara sa pateasca nimic, inseamna ca esti o... mama. Nu exista nimic mai jignitor la adresa unui tatic decat sa-i spui ca este ca o "mama". De ce nu spun ca esti un tatic foarte bun, exceptional, grozav, exemplar, te intrebi cu surprindere.

Ce alte replici crezi ca mai irita taticii foarte tare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tatici crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre