7 lectii de viata pe care doar un tata le poate oferi fiului sau

/ / Modificat: 2017-11-20
7 lectii de viata pe care doar un tata le poate oferi fiului sau

Pentru ca de cele mai multe ori mama este vioara intai cand vine vorba despre cresterea copilului, avem tendinta sa minimizam rolul tatalui in educatia si dezvoltarea armonioasa a copilului. Este, sau ar trebui sa fie, un efort comun in a transforma copilul de azi intr-un adult cu principii solide de viata, insa exista anumite lucruri pe care un fiu le poate invata doar de la figura paterna din viata lui.

7 lucruri pe care un fiu le invata de la tatal lui

1. Atitudinea potrivita fata de femei

Daca o mama ii poate oferi suport fiului ei in a intelege mai bine femeile, tatal este cel care il poate invata prin puterea exemplului in primul rand, cum sa trateze o femeie. Daca in jurul lui va vedea respect, intelegere si suport neconditionat, el va incerca sa reproduca atmosfera copilariei lui in viitoarea sa familie.

Felul in care tatal isi trateaza sotia va avea cel mai puternic impact asupra lui. Tatal il poate invata ca un cuvant frumos sau un gest intim precum oferirea unui buchet de flori la momentul potrivit sunt unele dintre cele mai simple gesturi pe care un barbat le poate face catre partenera lui si care cu siguranta au un impact pozitiv asupra femeii de langa el.

2. Dragostea prin ochii unui barbat

Ce poate apropia mai mult un tata de fiul sau decat o discutie despre prima lui iubire, primele intalniri, prima relatie serioasa si casatoria din care a rezultat cel din urma? Desi uneori barbatii ezita sa vorbeasca despre sentimentele lor, o discutie cu fiul ar trebui sa decurga natural in anii acestuia de adolescenta.

Tatal ii va castiga increderea prin astfel de discutii si il va invata ca iubirea este un sentiment frumos si curat, pe care ambele sexe il simt la fel de intens, chiar daca uneori poate il exprima diferit.

Sentimentul de indragostire incepe sa dea ghes inca din primii ani de adolescenta, de aceea este spre binele copilului sa stie ca poate discuta deschis cu o persoana de acelasi sex, care a trait aceleasi experiente ca si el si ii poate oferi sfaturi valoroase.

3. Cum sa savurezi o victorie si cum sa inveti sa mai si pierzi

De cele mai multe ori, intre grijile de zi cu zi si jonglarea cu treburile casnice, tatal este cel care se ocupa de partea mai distractiva a lucrurilor. De la practicarea diverselor sporturi impreuna si pana la o simpla inghetata in parc, aceste activitati apropie un tata si un fiu. Chiar prin intermediul diverselor sporturi sau jocuri pe care tatal le practica cu fiul, acesta invata sa savureze o victorie sau cat de anevoios este uneori drumul spre victorie.

Si pentru ca la un joc poate fi un singur castigator, atunci cand va mai si pierde, va invata ca trebuie sa dea tot ce are mai bun pentru a fi primul, ca poti depasi obstacole, ca un esec nu te doboara si ca exista mereu revansa. Cu totii ne dorim sa castigam mereu, dar esecul uneori este inevitabil.

4. Riposta

Nu, nu ne referim strict la a lovi inapoi atunci cand esti atacat. Ci mai degraba la o lectie despre asumare, despre cum sa stai drept atunci cand cineva sau ceva face sa fuga pamantul de sub picioarele tale. Despre cum sa fii puternic, increzator in propriile forte, si cum sa iti alegi luptele care merita luptate sau cele care mai degraba trebuie abandonate.

A fi milos, empatic si a da dovada de bunatate nu inseamna ca sunt semne de slabiciune. Aceasta lectie de viata o poate invata fiul de la tatal lui si numai de la el. Si, ca intotdeauna, cel mai bun exemplu este comportamentul tatalui si felul in care alege sa gestioneze situatiile.

5. Propria viziune despre viata

Daca in ceea ce priveste educarea copilului, parintii ar trebui sa se puna de acord si sa se ghideze dupa aceleasi reguli, in ceea ce priveste modul de abordare si viziunile despre viata, acestea pot diferi, iar asta este un lucru absolut normal.

Atata timp cat rezultatul este acelasi, este benefic pentru cel mic sa stie ca oamenii sunt diferiti, ca gandirile si actiunile pot fi diferite si totusi sa conduca in acelasi loc. Este de preferat sa aiba exemple multiple decat sa creada ca exista un singur mod de rezolvare a unei probleme. Pentru fiul tau aceasta va fi una dintre cele mai importante lectii de viata: tu alegi modul de abordare potrivit tie, esti unic, esti suma tuturor experientelor tale si este de preferat sa fii original, decat sa copiezi ce vezi la cei din jurul tau.

Aceasta lectie il va determina sa isi deschida orizonturile si sa lupte pentru a trai conform propriului stil.

6. Cum sa fie un barbat pe care te poti baza pentru a te scoate din impas

Nu degeaba se zice ca barbatii sunt "sexul puternic". Orice femeie, oricat de puternica ar fi, se bazeaza pe partenerul ei in anumite situatii. De aceea e bine ca cel mic sa fie familiarizat cu situatiile pe care de cele mai multe le rezolva un barbat: sa poata repara o pana de cauciuc, sa stie sa porneasca un foc, sa schimbe un bec, o priza sau sa bata un cui.

E adevarat ca in ziua de azi se mizeaza pe egalitate, insa de ce sa nu recunoastem: cele mai multe dintre femei considera ca cele de mai sus ar trebui sa intre in atributiile barbatiilor. Asa ca ia-ti fiul de mana si lasa-l sa se implice, doar asa va invata si intr-o buna zi o femeie se va putea baza pe el, asa cum se bazeaza sotia ta pe tine sa rezolvi micile neplaceri, ivite de cele mai multe ori in cele mai nepotrivite momente.

7. Cum sa nu fuga de atributiile casnice

La un moment dat fiul tau va creste si parasi cuibul. Nu-i asa ca ii va prinde bine daca va sti sa foloseasca masina de spalat in loc sa dea fuga la mama sa ii spele 3 tricouri? Sau daca va manui de minune aspiratorul in asa fel incat sa nu fie nevoit sa plateasca pe cineva sa ii tina casa curata? Ca sa nu mai vorbim de cat de romantic este sa iti suprinzi partenera cu un mic dejun la pat… nu ar fi pacat sa nu stie cateva retete simple in bucatarie?

Da, e drept ca de aceste aspecte de cele mai multe ori se ocupa femeile din vietile barbatilor, dar asta nu inseamna ca ei trebuie sa fie complet descoperiti in absenta lor, nu? Invata-l toate aceste mici artificii, iti va multumi cand se va lovi de ele la un moment dat.

Un tata ii imbogateste viata fiului sau prin activitatile comune, ii deschide ochii catre noi orizonturi si ii este cel mai bun prieten. Figura paterna in viata copilului este extrem de importanta, in cele mai multe cazuri modeleaza barbatul ce va deveni copilul. Asa ca fii atent ca tata ce fel de exemple ii oferi, ele conteaza mai mult decat cuvintele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata bun Tata crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre