Despre natural, sucuri si informatie - o discutie intre Parmalat si mamicile Comunitatii

/ / Modificat: 2012-04-18
Despre natural, sucuri si informatie  - o discutie intre Parmalat si mamicile Comunitatii

La sfarsitul anului trecut, Parmalat a desfasurat un proiect impreuna cu Copilul.ro, o discutie  intre mamici, in Forum, despre ceea ce inseamna natural, despre necesarul de vitamine pentru noi si copiii nostri, despre sucuri, fructe si alte surse de vitamine pentru copii, precum si despre increderea pe care mamicile o au in firmele producatoare si in etichetele sucurilor de pe piata.

Totodata, din acest proiect a facut parte si o vizita a unui grup de copii la fabrica Parmalat in ziua de Mos Nicolae.

parmalat

In topicul de discutie mamicile Comunitatii Copilul.ro si-au exprimat pareri, neincrederi si au pus multe intrebari. Intrebari pe care noi, asa cum am promis, le-am trimis la Parmalat, firma producatoare a sucurilor Santal. Iar ei au raspuns intrebarilor puse de mamici. Toate aceste intrebari si raspunsuri vi le prezentam mai jos, sub forma de interviu Comunitatea Copilul.ro – Parmalat:

Copilul.ro: Ce inseamna "100% natural", se trece aceasta eticheta pe produse? (nicoleee: "Natural 100% nu exista.") Care sunt obligatiile producatorului de sucuri, conform legislatiei?

Parmalat: Exista 100% natural. Legislatia in vigoare stabileste definitii pentru natural 100%. Obligatiile producatorului referitoare la etichetare sunt specificate in Hotararea  etichetarii produselor alimentare nr. 106/2002 cu modificarile ulterioare. Este strict interzis aadaugarea pe ambalaj a denumirii de 100% natural DACA acel produs NU CONTINE 100% fructul respectiv.

Copilul.ro: Santal este un juice facut din fructe stoarse sau din concentrat?
 

Parmalat: Sucul Santal 100% este facut din piure de fructe sau suc concentrat care la randul lui este facut din fructe stoarse fara alte adaosuri.

Copilul.ro: Ce inseamna "provenit din concentrat" si care este procesul prin care se ajunge la produsul din cutie, plecand de la fruct si trecand prin faza de concentrat?
 

Parmalat: Fructele ajunse la maturitate sunt stoarse si sucul obtinut este concentrat prin evaporarea unei parti din apa continuta, rezultand sucul concentrat. Sucul concentrat este exact ca un suc obtinut din stoarcere dar are un aspect mai dens, mai pastos si contine sucul din fructul stors din care s-a extras apa. Ulterior sucul concentrat este transformat in suc 100% prin reconstituire.

Mai exact, pentru a obtine un suc cu continut de fructe 100%,  peste sucul concentrat se adauga exact aceeasi cantitate de apa care a fost eliminata la concentrare SI NIMIC ATLCEVA!  Pentru obtinerea nectarurilor se foloseste un continut de fruct de 50% si de 2 ori mai multa apa (pentru a dilua continutul dens al piureului de fructe). Dupa acest proces se pasteurizeaza si se imbuteliaza in diverse ambalaje.



Copilul.ro: De unde provine concentratul? Din ce tara?
 

Parmalat: Din toata lumea: Europa, Asia, Africa, America de N si S. Tara de provenienta depinde de fiecare fruct in parte. Spre exemplu, cel mai mare producator din lume de ananas este Thailanda; cel mai mare producator din lume de mango este India; portocalele blonde provin in majoritate din Brazilia sau Florida, iar rodia provine in general din Turcia sau Iran.

Copilul.ro: Am inteles din topicul de discutii - snowdance22 spunea -  ca exista si un concentrat la a doua mana (portocalele stoarse se baga in apa fierbinte si se storc a doua oara). Santal foloseste astfel de suc?
 

Parmalat: Pentru producerea sucurilor Santal se foloseste DOAR sucul de la prima stoarcere, care are cea mai ridicata calitate.

Copilul.ro: Rezista vitaminele (indiferent ca este vorba despre vitamina A, B, C sau alte vitamine) si mineralele din fructe procesului la care sunt supuse pentru a face juice-ul? (valentina 01 spune : "Studiile spun ca un fruct isi pasteaza maximul de minerale si vitamine doar 7 zile de la recoltare, apoi incep sa scada aceste calitati.", iar snowdance ne povesteste ca portocalele din care se face sucul se culeg manual si sunt trimise direct la fabricile de sucuri.) Daca s-a gasit o metoda prin care se pastreaza vitaminele fructelor prin procesare ar fi minunat pentru ca se pare ca fructelor dupa 7 zile de la culegere incepe sa le scada continutul de vitamine si minerale.
 

Parmalat: Tehnologia de pasteurizare pe care o detine Parmalat este conceputa si condusa de catre specialistii nostri, astfel incat vitaminele sa nu se degradeze. Aceste vitamine nu sufera modificari decat daca ar fi supuse unui tratament termic indelungat, ceea ce nu este cazul in tehnologia folosita de Parmalat pentru fabricarea sucurilor Santal. Parmalat urmareste si controleaza acest lucru in mod deosebit. Cat despre minerale, acestea nu sunt afectate de niciun tratament termic, ele raman neschimbate in produs.
La bauturi racoritoare de tip STILL DRINK, adica cele cu un continut de fruct mai mic (intre 0,1% si 25%) se adauga vitamina C care are rol de  antioxidant.

Copilul.ro: Au sucurile adaos de vitamine obtinute sintetic?
(dama de pica: "Am mari indoieli ca dupa intreg procesul de evaporare, transport si diluare care are loc pentru fabricarea acestui suc mai ramane vreo vitamina in el. Iar daca dupa aceea se adauga in suc vitamine obtinute sintetic, trebuie stiut ca ele nu sunt asimilate de organism la fel ca cele naturale. " ; roxie: "Am si eu o intrebare legata de vitamina C adaugata in aceste sucuri obtinute din concentrat, este de provenienta naturala sau sintetica? Exista vreo diferenta in asimilare in organism intre cele doua?")
 

Parmalat: Conform legislatiei in vigoare si din definitia sucurilor, nu este permis nici un adaos de vitamine in JUICE 100%. Exista bauturi racoritoare care contin adaosuri suplimentare de vitamine, minerale, dar acestea trebuie obtinute pe cale naturala. In industria bauturilor racoritoare nu este admis adaosul de vitamine sintetice.
In productia de sucuri SANTAL nu se adauga vitamine la sucurile de fructe 100% si nici la Nectaruri, ci doar la bauturile racoritoare se adauga vitamine extrase pe cale naturala, iar acestea au rol de antioxidant!

Copilul.ro: Care este de fapt procedura prin care se conserva juice-ul, daca nu adaugam conservanti? (rarara: "Eu tot nu inteleg cum se conserva sucul asta 100%natural la cutie. Daca facem in casa, se distruge atat de usor.")
 

Parmalat:Pentru a se pastra timp indelungat fara a adauga conservanti care sunt interzisi in cele 2 categorii de bauturi, Juice 100% sau Nectar, se foloseste procedura de Pasteurizare si Imbuteliere Aseptica in cutii multistrat sau Pasteurizare si Imbuteliere la cald (Hot Fill) in recipiente de sticla. Acest lucru inseamna ca sucul preparat se ridica la o temperatura de pasteurizare intre 90 si 92 de grade Celsius, unde este mentinut pentru aproximativ 30 de secunde, dupa care i se scade brusc temperatura.

Prin acest procedeu, numit si soc termic, toate bacteriile sunt distruse, dar NU si vitaminele din suc, care isi pastreaza astfel calitatile nutritive. Datorita faptului ca de la acel moment, sucul nu mai intra in contact cu aerul, pentru ca imbutelierea se face imediat in mediu aseptic si cutia (sau dupa caz sticluta) se sigileaza, sucul se pastreaza in perfecte conditii timp indelungat pana la deschiderea lui. Din momentul deschiderii insa, sucul se va comporta ca si cel facut acasa – va oxida si se va strica in cateva zile de la deschidere pentru ca ia contact cu oxigenul si cu mediul inconjurator.

Copilul.ro: Se adauga concentratului diferite substante, zahar, coloranti sau conservanti? (snowdance22: "Concentratul este, intr-adevar, provenit direct din fructe, insa pentru pastrarea lui si pentru a fi utilizat drept suc i se adauga corectori de aciditate, uneori conservanti... oricum, e mai aproape de natural decat cel care le are pe astea si in plus apa, zahar, coloranti identici naturali  - asta ma intriga cel mai tare, ce or fi aia????.)
 

Parmalat: Sucul concentrat folosit la productia sucurilor Santal Juice 100%, NU CONTINE zahar, adaugat, coloranti, arome sau conservanti. Pastrarea pe timp indelungat a  sucului concentrat se face in ambalaje aseptice si/sau congelare.

Copilul.ro: Cunoscand structura vitaminelor si mineralelor stiti cumva ce patesc fructele congelate? (roxie intreaba "Si mai am o curiozitate, ca azi am dat broccoli copiilor , cand vorbim de legume congelate, de exemplu broccoli sau spanac, in ce masura se pierd vitaminele din ele? ")
 

Parmalat: Daca se congeleaza rapid si in stare foarte proaspata, vitaminele si mineralele se pastreaza neschimbate.

Copilul.ro: Din ce este facuta cutia in care se gaseste juice-ul? Este din carton, dar ce are pe interior ca sa nu se ude cartonul? Este - cred - foarte important pentru ca acel ceva intra in contact direct cu sucul.
 

Parmalat: Cutia multistrat are mai multe straturi, astfel: polietilena de inalta densitate, folie de aluminiu, polietilena, carton stratificat si din nou polietilena. Producatorii acestor tipuri de ambalaje fac foarte multe studii privind migrarea componetelor cutiei in diverse  produse alimentare ( ex. uleiuri, grasimi, produse alcoolice, bauturi racoritoare, etc), acestea avand limite maxime reglementate de legislatia in vigoare. Cutiile care se folosesc pentru producerea sucurilor Santal nu permit migrarea componentelor cutiei in sucuri.

Copilul.ro: Care este legislatia privitoare la industria sucurilor? Ce fel de legi reglementeaza productia, calitatea si controlul sucurilor?
 

Parmalat: Exista mai multe reglementari referitoare la industria sucurior. Pentru informare va recomandam site-ul www.anpc.ro ( Autoritatea  Nationala pentru Protectia Consumatorilor), sectiunea acte normative.

Copilul.ro: Care este autoritatea care controleaza respectarea tuturor acestor legi? Cine asigura respectarea legii si cum se face acest lucru? 


parmalat10

Parmalat: Autoritatea  Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii urmaresc respectarea legislatiei in vigoare, referitoare la industia alimentara. Controalele cu privire la calitatea sucurilor produse sunt efectuate foarte des si foarte amanuntit. Pentru fiecare lot care intra in fabricatie, se desfasoara numeroase controale interne  - analize de laborator foarte dese – si controale externe efectuate de organismele responsabile de calitatea alimentelor aflate in comert si de sanatatea consumatorilor si aici putem mentiona laboratoarele Larex, Directia Sanitar Veterinara, Apele Romane, etc . si, in plus, controale ale autoritatilor mai sus mentionate.

Copilul.ro: Care este diferenta dintre juice 100% si nectar? La ce se refera concentratia de zahar care este specificata pe cutiile de sucuri?
 

Parmalat: Sucul 100%  are continut de fructe 100% si reprezinta exclusiv sucul provenit din fructe, fara adaos de zahar sau alte ingrediente, oricare ar fi ele.

Nectarul reprezinta un  produs care contine urmatoarele: sucuri si piureuri de fructe cu continut de fructe intre 25-99 % , adaos de zahar, acizi alimentari obtinuti pe cale naturala  (exemplu: acid citric provenit din citrice sau acid acetic provenit din otet).

Mai exista un al treilea tip de suc “bautura racoritoare” sau STILL DRINK cum il mai numim noi, cu un continut de fruct mai mic (intre 0,1 si 25%) la care se adauga zahar,  arome, coloranti si eventual conservanti ( in special la PET). Pentru informatiile nutritionale privind inclusiv continutul de zahar adaugat sau continut natural (fructoza din fruct) se poate consulta tabelul nutritional inscriptionat pe ambalaje, unde este inscrisa cantitatea de glucide (carbohidrati) din 100 ml de produs.

Copilul.ro: Ce fel de portocale se folosesc la fabricarea juice-ului de portocale? Cum se pastreaza acelasi gust pentru toate sucurile, indiferent de recolte si de serii diferite de fabricatie?
 

Parmalat: La fabricarea sucurilor Santal se folosesc portocale sanatoase, mature si de cea mai buna calitate. Parmalat are contracte cu cei mai importanti furnizori de concentrate din lume, recunoscuti pentru reputatia lor in acest domeniu, care ne pot asigura o calitate constanta a ingredientelor. Exista specialisti din cadrul Departamentului de Calitate al Parmalat Italia, care viziteaza periodic fabricile furnizorilor de concentrat de fruct pentru a urmari in amanunt procesarea fructelor si pentru a valida productiile de concentrat de fruct, astfel incat acestea sa fie conforme cu standardele de calitate ale sucurilor Santal.

Copilul.ro: Cum se desfasoara intreg procesul de fabricatie al sucurilor Santal? Cati oameni asigura buna desfasurare a productiei?
 

Parmalat: Procesul de fabricatie al sucurilor Santal este urmatorul: Receptie calitativa si cantitativa a materiilor prime si materialelor necesare, Depozitare,  Procesare, Imbuteliere, Depozitare produs finit, Livrare.

Patruzeci de persoane lucreaza in schimburi, procesul fiind complet automatizat.

Copilul.ro: Care sunt masurile de igiena care se iau pentru a ne asigura ca totul este steril?
 

Parmalat: Masurile de igiena sunt aplicate conform ISO 22000/2005 ( sistemul de management al sigurantei alimentare  si GHP ( Good Hygiene Practice).

"Producatorii de alimente sunt obligati sa distribuie pe piata numai produse sigure, produse care nu afecteaza in nici un fel sanatatea consumatorilor.

De aceea este absolut necesar ca siguranta produselor sa poata fi obtinuta si controlata prin metode care sa asigure o tratare sistematica si preventiva a pericolelor potentiale, abordata intr-un proces coerent de anticipare si prevenire inainte de consumul produsului finit.
Siguranta alimentara nu este negociabila si alaturi de calitate, reprezinta conditia esentiala de acceptare si de mentinere a ofertei de produse alimentare pe piata.

Siguranta alimentara presupune asigurarea igienei alimentare pe intregul lant al procesului de productie de la materia prima pâna la consumatorul final; este responsabilitatea tuturor celor implicati in lantul alimentar si face ca riscul contaminarii sa fie redus la minim sau eliminat.
Bunele practici de igiena (GHP) sunt activitati care, desi nu se regasesc direct in procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, contribuie in mare masura la asigurarea caracteristicilor igienico-sanitare ale acestora.

Un astfel de sistem de management al sigurantei alimentare se bazeaza pe metoda HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control).
ISO 22000 este primul standard international de certificare a sistemului HACCP.
Implementarea sistemului HACCP furnizeaza cel mai inalt grad de siguranta produselor alimentare, ceea ce duce la scaderea incidentelor privind sanatatea consumatorilor, deci implicit la cresterea increderii acestora in produsele cumparate si la imbunatatirea imaginii firmei pe piata interna si internationala.

Pentru a construi un astfel de sistem trebuie să se pornească de la aplicarea Bunelor Practici de Igienă (GHP) pe întreg lanÅ£ul alimentar, de la aprovizionarea cu materii prime pana la consumatorul final.

HACCP este un sistem de identificare, evaluare ÅŸi control al riscurilor potentiale care sunt semnificative pentru siguranta alimentara.


Acest sistem se bazeaza in cea mai mare parte pe prevenirea posibilelor neajunsuri care ar putea genera riscuri pentru consumatori."


Parmalat Romania este certificata HACCP din partea un organism international inca din 2006. Audit si controale se efectuaza anual din partea unor specialisti externi care, in caz de probleme majore, pot sa ridice acest certificat.

Ii multumim companiei Parmalat pentru deschidere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutie Evenimente parinti Suc Sucuri copii Suc fructe natural

Articole recomandate

Citeste si despre