Concediul de crestere a copilului in care survine nasterea unui alt copil

/ / Modificat: 2012-12-27
Concediul de crestere a copilului in care survine nasterea unui alt copil

concediu de crestere copil

Concediul pentru cresterea copilului este concediul de care pot beneficia parintii care sunt eligibili conform OUG 111/2010, adica au efectuat venituri impozabile timp de 12 luni anterioare nasterii. Parintii pot opta pentru doua variante de concediu de crestere a copilului:

  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, in care parintele beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;
  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani,  in care parintele beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.


Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

concediul de crestere a copilului

Intrebare: Cand mama se afla in CCC pentru primul copil, timp in care survine nasterea unui alt copil, este obligatorie efectuarea concediului postnatal de minimum 42 de zile?

Raspuns: Conform art 9 din OUG 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multe situatii de natura a genera acest drept.

Adica: daca mama naste in perioada in care se afla in concediul pentru cresterea copilului, unul sau mai multi copii, la finalizarea CCC pentru primul copil sau a dreptului la stimulentul de insertie acordat pentru copilul anterior, ea opteaza pe baza unei noi cereri pentru unul din drepturile prevazute la art 2. alin1. ale OUG 111/2010.

Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani ( in cazul copilului cu handicap) sau in termen de 30 de zile de la aceasta data. In cazul depasirii acestui termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a CCC.

Intrebare: Daca mama se afla in concediul de crestere a copilului cu handicap pana la 3 ani si  naste in aceasta perioada un copil normal, pana la ce varsta se aplica majorarea indemnizatiei cu 600 lei pentru cel de-al doilea copil?

Raspuns: Cuantumul majorat al indemnizatiei se acorda numai pe perioada suprapunerii celor 2 situatii, in functie de data nasterii copilului ulterior, respectiv pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 3 ani sau dupa caz, pana la implinirea de catre copilul ulterior a varstei de 2 ani, fara a depasi perioada concediului si indemnizatia acordata pentru copilul anterior.

Articolul este scris de Krisstina, moderatorul sectiunii Consiliere Juridica de pe Forum. Daca aveti intrebari in legatura cu indemnizatia de crestere copil va puteti loga pe forum si ii puteti adresa intrebari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu de crestere a copilului Indemnizatie 2011 Indemnizatie crestere copil 2011 Venituri pentru indemnizatie

Articole recomandate

Citeste si despre