Desfacerea casatoriei prin acordul sotilor

/ / Modificat: 2005-09-21
Desfacerea casatoriei prin acordul sotilor

Potrivit art. 38 alin. 2 din Codul familiei, divortul se poate pronunta prin acordul sotilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:


Potrivit art. 38 alin. 2 din Codul familiei, divortul se poate pronunta prin acordul sotilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a. Pana la data introducerii la judecatorie a cererii de divort sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei.

Sotii pot sa incheie acordul si inainte de trecerea acestui interval de timp, dar il pot folosi numai dupa trecerea acestei perioade. Termenul de un an se calculeaza pe zile intregi fara ca ziua de incheiere a casatoriei sa intre in calcul.

b. Sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.


Cererea privind aceasta procedura a divortului prin acordul sotilor va fi semnata de ambii soti. La primirea cererii de divort presedintele instantei verifica existenta consimtamantului sotilor, semnaturile acestora, dupa care fixeaza un termen de doua luni in sedinta publica. Nu este necesara prezenta ambilor soti in instanta.

La implinirea termenului de judecata instanta verifica daca ambii soti staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor, iar la acest termen prezenta sotilor este obligatorie. In acest caz se poate trece la judecarea cererii fara a administra probe privind motivele de divort sau privitoare la imposibilitatea continuarii casatoriei.

In vederea solutionarii cererilor accesorii divortului, precum numele pe care il vor purta sotii, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va dispune cand considera necesara administrarea probelor prevazute de lege in cazul in care nu s-a realizat acordul partilor.

Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre