Contraceptivele si conceptia

/ / Modificat: 2010-08-09
Contraceptivele si conceptia
Intrebare:

- Am luat anticonceptionale timp de 4 ani si ceva fara a face vreo pauza, cand ne-am hotarat sa avem un copil. Nu mai iau anticonceptionale din aprilie, dar totusi in aceste luni nu am reusit sa raman insarcinata. E posibil ca din cauza anticonceptionalelor sa raman mai greu insarcinata? Eu am auzit ca imediat ce intrerupi pastilele ramai repede insarcinata. Asa este?

Raspuns:

Nu exista nici o contraindicatie in a ramane insarcinata imediat dupa ce ati decis intreruperea administrarii de anticonceptionale


Aceste preparate sunt produse hormonale si nu modifica fondul genetic al unei persoane, astfel ca nu este necesara o pauza intre intreruperea administrarii acestora si o eventuala sarcina

Insa, intarzieri in realizarea in sine a sarcinii pot aparea intr-adevar ca urmare a folosirii anticonceptionalelor, mai ales daca ati uzat de aceste produse o perioada lunga de timp fara efectuarea vreunei pauze. 

Acest lucru se intampla de cele mai multe ori datorita faptului ca ovarul isi reia mai greu activitatea dupa ce ati incetat sa administrati preparatele hormonale.



Anticonceptionalele asigura, sau cel putin asa ar trebui, concentratia optima de hormoni sexuali, similar cu cea realizata prin secretia ovariana, astfel ca pe perioada administrarii acestor produse ovarul isi inceteaza functiile, inclusiv cea ovulatorie; modalitate prin care se realizeaza contraceptia

Daca perioada de administrare este mare, se inregistreaza o "atrofie" a tesutului functional ovarian de diverse grade, fapt ce poate fi raspunzator de insuccesul de a obtine o sarcina; situatie care poate necesita un ragaz de 4-6 luni, perioada in care ovarul isi poate relua functiile la intreaga capacitate. 

In orice caz, in fata problemelor descrise de dumneavoastra, va recomand sa va prezentati la o clinica specializata in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata pentru un consult de specialitate.


Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anticonceptionale

Articole recomandate

Citeste si despre