Vreau sa fiu mamica!

/ / Modificat: 2014-01-03
Vreau sa fiu mamica!
Intrebare:

- Am 21 ani vreau sa devin mama si nu reusesc. Problema este ca am facut 2 avorturi, unul la 17 si unul 19 ani; acum sant casatorita de un an de zile si as dori un copil si nu reusesc; am relatii sexuale aproape zilnic. Dar ciclul menstrual cate odata vine la 28 de zile, sau mai tarziu; in luna noiembrie mi-a venit ciclul la numai 10 zile dupa ce-mi trecuse.

Raspuns:




  

Sunt multe lucruri care trebuie avute in vedere in momentul in care va decideti ca va doriti un copil. Cel mai bine este sa va adresati la un cabinet de planning familial, de unde puteti primii informatii exacte despre modul in care se planifica o viitoare sarcina; cabinet de unde veti putea fi indrumata catre servicii specializate, in cazul in care se stabileste diagnosticul de infertilitate de cuplu.

Sfaturile acordate pe acest site sunt doar cu valoare orientativa si nu suplinesc importanta consultului de specialitate.

In primul rand, relatiile sexuale trebuie sa aiba loc cel mai frecvent in perioada fertila perioada care se calculeaza in functie de periodicitatea ciclurilor menstruale din ultimele sase luni, dar care poate fi evidentiata si prin monitorizarea ecografica a ovulatiei, a temperaturii bazale, sau prin folosirea testelor de ovulatie (trebuie sa stiti ca si o activitate sexuala prea intensa poate duce la scaderea in primul rand a calitatii spermei – scade numarul de spermatozoizi, iar prin cresterea ratei diviziunilor celulare creste numarul spermatozoizilor incompatibili de a realiza fecundatia) - astfel, este indicata o abstinenta de minim trei zile inaintea perioadei stabilita ca fiind fertila.

Diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim un an (dupa unii autori chiar doi ani) de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre).

Exista o serie de investigatii ce trebuie facute pentru a certifica functionalitatea aparatului reproducator, atat al dumneavoastra cat si al sotului, sunt mai multe protocoale de diagnostic care in principal ating cam aceleasi puncte, dupa cum urmeaza:

  • In cazul dumneavoastra se porneste de la o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinde istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate.

    Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: examen citobacteriologic din secretia vaginala, test Papanicolau, sumar de urina etc.

    Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua: ecografia – realizeaza o imagine a organele interne si semnalizeaza orice anomalie structurala evidenta ecografic; histerosalpingografia - ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale ale trompei; histeroscopie si laparoscopie - putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic.

    Se mai efectueaza de asemenea: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii (privind Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma) etc.

  • Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatate; el va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia).

    In functie de protocolul folosit de fiecare medic in parte si de rezultatele primite pe parcurs la investigatiile cerute deja, se mai pot adauga diverse investigatii, sau pot sa lipseasca unele dintre ele. Multa sanatate!

    dr. Ciprian Pop-Began

    - Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre