Vreau bebe, dar am endometrioza

/ / Modificat: 2013-02-11
Vreau bebe, dar am endometrioza
Intrebare:

- Am 30 de ani si am fost diagnosticata cu endometrioza pelvina in urma unei laparoscopii. Nu mi s-a facut biopsie. Vreau sa stiu daca mai pot avea copii.

Raspuns:

Endometrioza reprezinta prezenta de tesut endometrial ectopic (endometrul = tesutul care se remaniaza lunar, eliminandu-se la menstre – in endometrioza, tesutul endometrial se afla localizat si in alte zone decat in interiorul uterului).


Endometrioza reprezinta prezenta de tesut endometrial ectopic (endometrul = tesutul care se remaniaza lunar, eliminandu-se la menstre – in endometrioza, tesutul endometrial se afla localizat si in alte zone decat in interiorul uterului).

Endometrioza esteo afectiune greu de tratat si a carui diagnostic se stabileste in cele mai multe cazuri prin excludere, dupa cum ati spus, o interventie chirurgicala poate stabili de asemenea acest diagnostic; desi diagnosticul de certitudine se stabileste intr-adevar doar dupa analiza anatomopatologica a probelor recoltate.

Ca simptomatologie, sunt prezente dureri severe inaintea si in timpul ciclului menstrual, ce scad in intensitate spre sfarsitul perioadei menstruale, dureri la contactul sexual (dispareunie).

Cu toate acestea, pentru unele femei, durerea este continua si nu se amelioreaza pe perioada ciclului menstrual.

In unele cazuri infertilitatea poate fi singurul semn prezent in endometrioza. Intre 20%-40% dintre femeile care sunt infertile au endometrioza.

In functie de gradul endometriozei, exista mai multe modalitati terapeutice, insa efectele terapiilor cunoscute, in cea mai mare parte, nu ofera intr-adevar eliminarea tuturor focarelor endometriozice si implicit nici a simptomatologiei.

Tratamentul poate cuprinde administrarea de anticonceptionale orale, medicamente antiinflamatoare orale, analogi de gonadotrofine (Diphereline sau Danazol). Terapia hormonala incearca inhibarea tesutului endometrial, in dorinta de a produce o atrofie in mod expres a celui ectopic.

In unele cazuri cu dureri persistente sau cu infertilitate este indicata interventia chirurgicala (clasica sau cel mai frecvent prin laparoscopie). Cu ocazia interventiei chirurgicale pot fi excizate eventualele chisturi endometriozice si pot fi electrocoagulate eventualele focare endometrioze.

In functie de observatiile si rezultatele interventiei chirurgicale se poate aprecia si sansa de a obtine o sarcina.

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Endometrioza Tratament endometrioza

Articole recomandate

Citeste si despre