Toxoplasmoza, un risc pentru sarcina

/ / Modificat: 2007-04-20
Toxoplasmoza, un risc pentru sarcina
Intrebare:

- Ce tratamente exista pentru toxoplasmoza? Am valorile urmatoare IgM--0,803 antecedent 0,781 IgG--49,900 antecedent 55,100 mentionez ca am urmat tratament cu rovamicina de 1,5 MUI de 2ori cate 100 pastile in 2 luni cu pauza de 5 zile pe luna si un tratament cu biseptol 1luna 1oo bucati pastile si am facut si un avort din cauza toxoplasmozei in februarie 2006. Daca raman acum gravida dupa aceste tratamente si valorile actuale afecteaza sarcina sau nu ? Am 32 de ani si nu am copii dar doresc unul cu disperare.

Raspuns:




 

In urma celor prezentate de dumneavoastra si a rezultatelor de laborator ar reiesi ca aceasta infectie cu toxoplasma a avut loc undeva in trecutul apropiat si mai ales ca aceasta infectie este inca activa (fapt sugerat de un nivel al anticorpilor, atat IgG cat si IgM, in crestere).

Chiar daca analizele indica aproape clar o infectie inca prezenta, repetarea dozarilor dupa finalizarea administrarii medicatiei deja instituite, va avea menirea de a semnala raspunsul organismului cat si momentul in care infectia acuta se va remite.

Pentru a inregistra un rezultat pozitiv trebuie ca IgM sa se negativeze, IgG ramanand pozitivi ca sistem de aparare in eventualitatea unei nou intalniri cu parazitul.

Pacientele cu un sistem imun sanatos (imunocompetente) si care nu sunt insarcinate, nu au nevoie de tratament pentru toxoplasmoza.

Orice simptom care apare se va remite fara tratament, iar o persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior (o infectie anterioara confera imunitate ulterioara).

Totusi, daca medicul specialist in boli infectioase observa un sistem imun slabit (probabil cazul dumneavoastra) si considera necesar instituirea unei conduite terapeutice, acest tratament este recomandat sa fie efectuat numai in spital, datorita efectelor nedorite ce pot apare in cazul administrarii acestor preparate (de obicei se foloseste asocierea de Pirimetamina cu Sulfadiazina si acid folic).

Din moment ce s-a constatat necesitatea institurii unui tratament medicamentos va recomand sa urmati intocmai indicatiile date de medic.

Ca parere personala, nu gasesc neaparat necesara perioada de detoxifiere a organismului dupa terapia impotriva toxoplasmozei (Rovamicina se administreaza si in sarcina, iar in privinta Fluconazolului -produsul Diflucan- nu sunt studii care sa ateste influente negative asupra sarcinii, in cazul administrarii in doze terapeutice si inainte de o eventuala sarcina); deci odata cu negativarea IgM pentru toxoplasmoza o eventuala sarcina nu va fi afectata de medicatia administrata.

Perioada cat dureaza de obicei tratamentul (trei luni) este utila si pentru a va reface sistemul imunitar printr-o viata care sa nu contina excese de nici un fel, printr-o alimentatie cat mai naturala – pentru a va pregati in acest mod pentru perioada de graviditate.

Sper ca indicatiile pe care vi le-am furnizat, sa va ajute sa intelegeti complexitatea situatiei si importanta unei bune colaborari intre dumneavoastra si medicul curant.

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre