Sarcina si Rh-ul negativ

/ / Modificat: 2006-10-27
Intrebare:

- Pot sa am un copil daca am rh negativ?

Raspuns:
 

Rh negativ reprezinta absenta anticorpilor impotriva factorului D de pe membrana eritrocitelor (globulele rosii). in cazul unei sarcini, depinde foarte mult atat Rh-ul tatalui, si daca tatal are Rh pozitiv, depinde foarte mult si Rh-ul fatului. Produsul de conceptie poate avea Rh pozitiv sau negativ. Daca mama are Rh negativ iar fatul are Rh pozitiv, in timpul nasterii (sau in timpul unui avort) se produce transfuzia de sange de la fat la mama; acest sange contine eritrocite care au pe suprafata lor factorul D, iar organismul mamei neavand acest factor D, il va considera ca strain si va produce anticorpi anti-factor D  anticorpi care vor ramane in titru scazut in sangele matern si a caror concentratie va putea creste dramatic la o noua intalnire cu eritrocitele care sa aiba prezente pe membrana factorul D (acest lucru poate fi prevenit prin administrarea imediat post-partum sau post-abortum a unor imunoglobuline specifice; prezenta acestor imunoglobuline exogene -din afara organismului- face sistemul imun propriu sa creada ca s-a realizat in acest mod protectia in fata agresiunii unui "non-self" si deci nu mai produce anticorpi anti-factor D).

Acesti anticorpi, la o viitoare sarcina in care fatul este tot Rh pozitiv, pot traversa placenta si pot ataca sangele fatului, ducand la suferinta fetala. De aceea, o buna monitorizare a sarcinii trebuie sa includa si dozarea anticorpilor anti D. Prezenta lor, si valoarea crescuta a acestora pot produce o suferinta fetala care sa induca in final un avort.

Este posibil ca tatal si/sau fatul sa fie tot Rh negativ (atunci neexistand aceste probleme), si chiar daca fatul este Rh pozitiv, sunt sanse ca titrul de anticorpi sa ramana la valori care sa nu pericliteze buna desfasurare a sarcinii; insa acest lucru este foarte greu de spus fara o monitorizare atenta a acestei sarcini. O buna colaborare intre dumneavoastra si medicul obstetrician poate avea ca rezultat o sarcina fara probleme. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Articole recomandate

Citeste si despre

Modifică Setările