Pot sa raman gravida?

/ / Modificat: 2011-09-19
Pot sa raman gravida?
Intrebare:

- Interpretare analize: Prolactina-7,87 ng/ml; Fsh-11,57 mUI/ml; Lh-5,20 mUI/ml; Estradiol-72 pg/ml; Tsh-0,59 uUI/ml; Total T4-10,55 ug/ml; toate recoltate in z3. Intrebarea mea este daca aceste valori sunt bune si daca exista o sansa de a ramine insarcinata, avand in vedere ca sunt programata pt IA si in caz de nereusita Fiv. Mentionez ca am 39 ani si 2 sarcini oprite in evolutie, ultima la 8 saptamani. Ecografie endovaginala, histeroscopie, hsg, consult genetic, fara probleme.

Raspuns:
 

Valorile prezentate de dumneavoastra se incadreaza in limitele normale, aceste limite variind si in functie de metoda folosita de fiecare laborator in parte. Dar valorile analizelor hormonale in limite normale arata doar ca nu exista un dezechilibru hormonal, acest fapt insa nu poate da certitudinea unei fertilitati corespunzatoare.

Secretia hormonala reprezinta doar o etapa in procesul reproducerii: trebuie sa existe si un raspuns adecvat al ovarelor la stimulul hormonal concretizat prin procesul de ovulatie, dupa care ovulul trebuie sa gaseasca o trompa uterina permeabila si sa se intalneasca cu un spermatozoid viabil; insa aceasta presupune ca sa existe un numar corespunzator de spermatozoizi in ejaculatul masculin,  cu o motilitate corespunzatoare, care sa gaseasca la nivelul tractului genital un mediu optim pentru migrarea lor spre trompa uterina.

Daca se realizeaza procesul de fecundare (unirea ovulului cu spermatozoidul), oul format trebuie sa se implanteze in mucoasa uterina; acest proces depinde de factori locali uterini dar si de factori hormonali.

Chiar daca s-a produs acest proces de implantare a oului in cavitatea uterina, deci s-a instalat sarcina, dezvoltarea ulterioara depinde de numerosi factori care tin  nu numai de cavitatea uterina si de activitatea hormonala, ci si de functionalitatea intregului organism, precum si de factori externi, de mediu. De aceea pentru evaluarea fertilitatii trebuie investigate toate procesului de reproducere. Exista multe cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Articole recomandate

Citeste si despre