Nodulul la san si sarcina

/ / Modificat: 2006-10-16
Nodulul la san si sarcina
Intrebare:

- Imi doresc un copil, dar am o problema la sanul stang. De vreo 5 ani am constatat ca am un nodul. Am fost la oncologie si m-am consultat. Mi s-a spus ca este benign, dar mi s-a indicat sa ma operez daca vreau sa am un copil. Am cerut un alt sfat si mi s-a spus ca nu trebuie sa ma operez pt ca dupa prima nastere imi dispare de la sine. Va rog sa ma ajutati si sa imi dati un sfat. Multumesc!

Raspuns:




 

Evolutia ulterioara a nodulului depinde de natura sa. Pentru a afla exact natura acestuia se poate realiza o punctie aspirativa biopsica cu extragerea de la nivelul nodulului a unui fragment de tesut care se analizeaza anatomo-patologic. Daca nodulul a aparut pe fondul unei dereglari hormonale (in principal fiind vorba de dereglari ale hormonilor sexuali), este posibil ca odata cu sarcina (si deci punerea in repaus a ovarelor) acest nodul sa regreseze.

Daca valorile hormonilor sexuali nu sunt compatibile cu procesele fiziologice care sa aiba ca rezultat formarea si dezvoltarea unei sarcini ulterioare, atunci probabil ca va fi necesar sa urmati un tratament cu anticonceptionale care va avea aceeasi menire, de a pune ovarele in repaus si de a regla in mod artificial concentratiile hormonilor sexuali, fapt care ar putea avea ca rezultat o scadere a dimensiunilor nodulului pana la disparitia sa. Prin intermediul interventiei chirurgicale se poate elimina nodulul dar daca persista dereglarile hormonale, nimeni nu va poate garanta ca nu o sa apara altul (acest lucru se intampla in cazul unui nodul dezvoltat pe baza acestor dereglari hormonale).

Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre