La cat timp dupa desfundarea trompelor uterine poti ramane insarcinata?

/ / Modificat: 2013-05-20
La cat timp dupa desfundarea trompelor uterine poti ramane insarcinata?

Desfundarea trompelor uterine ajuta la fertilitate si la conceperea mai rapida a unui bebe. Atunci cand ai trompele infundate, procesul de fecundatie a ovului de catre sperma este impiedicat, iar sarcina nu poate aparea. Se poate spune ca esti infertila  din aceasta cauza. La cat timp dupa desfundare poti incerca sa ramai iar insarcinata?

O femeie poate avea una sau ambele trompe uterine infundate. Blocarea lor conduce la infertilitatea femeii si imposibilitatea de a concepe copii. Acestea sunt diagnosticate cu ajutorul unui test care foloseste raze X numit histerosalpingografie.

Dupa diagnosticare, medicul recomanda desfundarea lor pentru a se putea obtine sarcina. Aceasta se realizeaza cu ajutorul laparoscopiei si permite indepartarea sursei care blocheaza trompele. Insa nu intotdeauna acest tratament are succes. Sansele de reusita depind de varsta ta, de starea de sanatate si de cat de infundate sunt trompele, precum si de alte particularitati medicale care apar in jurul acestei probleme.

Sansele de a ramane insarcinata dupa desfundarea trompelor

Sansele unei sarcini ulterioare desfundarii trompelor depind de cat de mult au fost blocate si de complicatiile sau afectiunile asociate ei.

Astfel, in cazul in care sunt doar cateva aderente intre tuburi si ovare, atunci sansele de a ramane insarcinata imediat dupa operatie sunt foarte bune. Daca ai o trompa sau chiar ambele sunt blocate, dar in rest sunt sanatoase, nu prezinta deteriorari, atunci sansele de a ramane insarcinata se incadreaza intre 20-40%.

Daca aderentele care infunda trompele sunt groase si multiple sau daca ai fost diagnosticata cu hidrosalpinx, atunci laparoscopia nu este o solutie buna.

Este important de retinut faptul ca exista un risc crescut ca dupa desfundarea trompelor sa ai o sarcina ectopica. Trebuie sa fii cu atentie monitorizata de medic daca incerci sa ramai insarcinata imediat dupa deblocarea trompelor, pentru a te asigura ca sarcina ta va decurge cum trebuie si nu vor aparea complicatii.

In functie de reusita operatiei medicul iti va spune daca poti opta pentru conceperea unui copil pe cale naturala sau trebuie sa apelezi la tehnici de fertilizare in vitro. Este foarte posibil ca acesta sa iti recomande tehnicile de reproducere umana asistata pentru a avea un bebe daca operatia de desfundare esueaza sau nu reuseste sa deblocheze complet trompele.

In principiu, dupa desfundarea trompelor si cu garantia ca ele sau cel putin una dintre ele este permeabila, poti incerca sa ramai insarcinata oricand dupa interventia de deblocare. De asemenea, medicii avertizeaza ca sarcina apare numai daca nu exista si alte afectiuni specifice care pot conduce la infertilitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desfundare trompe uterine Histerosalpingografia Histerosalpingografia infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre