Teste de fertilitate la femei

/ / Modificat: 2017-05-22
Teste de fertilitate la femei

Analizele de fertilitate sunt esentiale atunci cand un cuplu care vrea sa faca un copil nu reuseste desi incearca timp de mai mult de 1 an. In acel moment se suspecteaza infertilitatea cuplului, astfel ca ambii parteneri sunt supusi multiplelor teste pentru se depista care dintre ei are probleme in acest sens. Iata care sunt principalele analize de fertilitate la care sunt supuse femeile!

Daca suspectezi probleme de fertilitate este esential sa iti faci o programare la medic. Este indicat sa mergi la un doctor specializat in probleme de fertilitate.

Anamneza

In primul rand acesta iti va face o anamneza, de aceea trebuie sa fii pregatita sa raspunzi la intrebari despre:

  • istoricul medical (inclusiv boli cronice sau interventii chirurgicale);

  • medicamente uzuale pe care le administrezi;

  • consumul de cofeina, alcool, tigari etc.;

  • expunerea la chimicale, toxine sau radiatii la domiciliu sau la locul de munca;

  • obiceiuri sexuale (cat de des faci sex, istoricul problemelor si afectiunilor ginecologice, cati parteneri ai avut etc.);

  • lenjeria intima folosita);

  • sarcini anterioare sau avorturi;

  • regularitatea ciclului menstrual (pete, absenta lui si alte modificari etc.);

  • metodele de contraceptie folosite etc.

Daca ati mai fost si inainte la un medic specializat in probleme de fertilitate este important sa iei cu tine dosarul cu analize si teste.

Examen fizic

Dupa anamneza medicul iti va face un examen fizic amanuntit. Acesta include o examinare pelviana care sa depisteze eventualele boli cu transmitere sexuala precum chlamydia, gonoreea ori alte infectii genitale care ar putea contribui la infertilitate.

Teste hormonale de sange

Testele de sange au rolul de a depista nivelurile hormonilor feminini si eventualele dereglari la acest nivel. Acestea includ analize pentru depistarea nivelului:

  • hormonului luteinizat;

  • hormonului de stimulare foliculara;

  • prolactinei;

  • progesteronului;

  • testosteronului;

  • estrogenului (estradiolului).

Testul postcoital

Mai exista si alte teste in afara celor de sange care se fac in vederea depistarii problemelor de infertilitate la femei. Testul postcoital este unul dintre ele si are rolul de a analiza mucusul cervical dupa un contact sexual neprotejat. El indica calitatea spermei si capacitatea spermatozoizilor de a fecunda ovulul eliberat de ovare. Pentru realizarea lui se recolteaza glera cervicala de pe colul uterin.

Ecografia transvaginala

Medicii pot realiza si o ecografie complexa, transvaginala care are rolul de a investiga starea si functionarea uterului si a ovarelor. Ei incearca sa depisteze daca foliculii din ovare functioneaza normal sau nu.

Histerosalpingografia

Histerosalpingografia este o analiza radiologica prin care se investigheaza zonele interne ale uterului, trompelor uterine, precum si partile externe lor. Aceasta are rolul de a depista si cele mai amanuntite afectiuni sau anomalii la nivelul acestor zone.

Histeroscopia

Medicul ar putea prescrie aceasta ecografie complementara in cazul in care suspecteaza anomalii la nivelul peretelui uterin (in urma histerosalpingogramei). Aceasta este histeroscopia si poate fi folosita atat ca metoda investigativa, cat si terapeutica, deoarece pe langa rolul de a diagnostica eventualele afectiuni (in special endometriale) mai are si rolul de a indeparta anumite probleme sau de a preleva probe pentru biopsie.

Colposcopia

Aceasta nu este o analiza obisnuita, ci este facuta numai la indicatia speciala a medicului. Acestia o recomanda doar in cazul in care testul Papanicolau, PAP sau examenul citologic vaginal indica leziuni care necesita analize amanuntite. Este o analiza compementara care se realizeaza atat prin vizualizarea organelor genitale interne (vulva, vagin, col uterin), dar si prin prelevarea de tesut biopsic pentru a fi analizate cu atentie la microscop.

Cariotipul

Este o analiza speciala de sange care are rolul de a detecta anomalii la nivel cromozomial. Unele dintre acestea afecteaza capacitatea de a conceptie, de aceea medicii recurg si la aceasta analiza. Ea are rolul de a examina structura materialului genetic (cromozomii) de la nivel celular.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teste de fertilitate la femei Infertilitate femei Histerosalpingografia infertilitate femei Histeroscopie Analize hormonale infertilitate Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre