Incontinenta urinara, cum ii faci fata?

/ / Modificat: 2010-09-24
Incontinenta urinara, cum ii faci fata?

Incontinenta urinara este o afectiune extrem de prezenta in viata multor oameni. Statisticile arata ca aceasta se regaseste intr-o proportie mult mai mare la femei decat la barbati. Efectele ei sunt neplacute, jenante, afecteaza calitatea vietii si intervine in activitatile uzuale pe care le au de facut respectivele persoane. Afla cum sa faci fata incontinentei urinare!

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este o afectiune fiziologica care se caracterizeaza prin pierderea involuntara a urinei.

Exista doua tipuri de incontinenta urinara:

  • de stres – cauzata de efortul intens din punct de vedere fizic, un tusit mai acut, stranutat, sarit sau ridicarea de greutati fiind suficiente pentru ca aceasta sa se declanseze;

  • imperioasa – aparitia senzatiei urgente de urinat prin pierderea unor mici cantitati de urina pana cand ajungi la toaleta, din cauza contraciei bruste a muschilor veizicii urinare.

Cat de des trebuie sa urinezi zilnic?

O persoana trebuie sa urineze in medie de 6-9 ori in fiecare zi. Exista si o serie de factori care influenteaza numarul de mictiuni (urinari) zilnice. Unul dintre ei ar putea fi un consum crescut de lichide care favorizieaza aparitia unui numar mai mare de mictiuni. Deshidratarea sau alte afectiuni fiziologice pot determina reducerea considerabila a acestora. Totusi, este bine ca numarul lor sa fie undeva la mijloc intre 6-9.

Care sunt cauzele incontinentei urinare?

Infectia urinara

Urinarea frecventa si cu pierderi necontrolate de urina poate aparea si atunci cand suferi de infectie urinara. Adesea, infectiile de acest tip sunt un prim pas catre dezvoltarea incontinentei urinare si chiar spre agravarea ei.

Varsta inaintata

Varsta este de asemenea un factor de risc important pentru dezvoltarea acestei afectiuni. Riscul aparitiei incontinentei urinare creste odata cu inaintarea in varsta, fiind semnificativ prezenta la astfel de persoane.

Sarcina

Incontinenta urinara poate fi un simptom al sarcinii si poate aparea adesea si dupa nastere. Pe de-o parte greutatea care pune presiune asupra planseului pelvin poate favoriza aparitia ei, pe de alta parte si modificarile hormonale din timpul sarcinii si imediat dupa nastere influenteaza pierderea necontrolata a cantitatii de urina.

Obezitatea

Greutatea excesiva pune presiune pe muschii planseului pelvin, slabindu-i si permitand astfel scurgerile necontrolate de urina.

Stresul

Greu de crezut sau nu, stresul poate declansa aparitia incontinentei urinare de tip imperios. Ea se mai numeste si vezica neurologica si este determinata de contractia brusca a muschilor vezicii urinare.

Cum se pune diagnosticul?

Desi pierderea necontrolata a urinei este cel mai clar semn al incontinentei urinare, medicii recurg si la un test care sa depisteze afectiunea. Testul se face prin masurarea volumului urinar rezidual dupa mictiune (PVR – post voidal rezidual).

Rezultatele masuratorii trebuie sa arate ca acesta este de 50 cm cubi sau in jurul acestei cifre. Daca se constata o depasire accentuata sau o reducere semnificativa a acestui volum, atunci se poate pune diagnosticul de incontinenta urinara.

Cum se trateaza incontinenta urinara?

Exista mai multe forme de tratament pentru incontinenta urinara. Cele mai recomandate si preferate de persoanele bolnave sunt cele medicamentoase, desi nu au o eficacitate de 100%, fiind utile in numai 75% dintre cazuri. Dar mai exista si alte strategii de controlare si remediere a afectiunii:

  • exercitiile Kegel;

  • antrenarea vezicii urinare;

  • stimularea electrica a inervatiei vezicii urinare;

  • biofeedback-ul (folosirea functiilor creierului pentru controlarea anumitor functii ale organismului);

  • interventia chirugicala;

  • injectia cu colagen (pare sa fie o metoda eficienta de indepartare a incontinentei urinare de stres, dar este doar o masura temporara, efectul acesteia incetand cam dupa un an).

Cum sa faci fata in mod natural incontinentei urinare?

  • ai grija la ceea ce bei si asigura-te ca esti mereu bine hidratata; este bine sa eviti bauturi precum cafeina sau alcoolul care stimuleaza in exces vezica urinara si iti pot produce un disconfort puternic;

  • ia masuri si in ceea ce priveste alimentatia; mananca cat mai usor si evita alimentele acide sau foarte condimentate care pot agrava simptomele incontinentei urinare;

  • baia trebuie sa fie in vizorul tau in orice locatie te-ai afla, pentru ca ai nevoie de ea – asigura-te cand mergi la restaurant, concert sau la alt eveniment ca stii unde este localizata baia;

  • foloseste un tampon intern pentru a stopa curgerile necontrolate de urina; acesta pune presiune pe uretra si reuseste sa le opreasca;

  • foloseste pesare vaginale – sunt dispozitive realizate din plastic care au rolul de a sustine vezica urinara si de a impiedica scurgerile de urina;

  • imbraca-te mai mult in negru – cel putin in partea inferioara a corpului; incontinenta urinara creeaza si disconfort, dar si jena provocata de udarea intre picioare; negrul are meritul de a acoperi astfel de urme lasate de aceasta afectiune, facandu-le mai putin vizibile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incontinenta urinara Incontinenta urinara femei

Articole recomandate

Citeste si despre