Cancerul de san

/ / Modificat: 2010-10-15
Cancerul de san

Cancerul de san este o boala grava care in loc sa se diminueaze ca aparitie in randul femeilor, ea mai mult amploare in epoca moderna. Este o afectiune a sanului destul de asimptomatica, care-si face resimtita prezenta abia intr-un stadiu destul de avansat al bolii. Acest lucru nu inseamna ca el nu poate fi depistat. Descopera tot ce trebuie sa stii despre cancerul de san si cum sa il previi!


Ce este cancerul de san?

Cancerul de san incepe prin formarea unor tumori foarte mici care sunt compuse din celule canceroase. Acestea se numesc tumori maligne. Ele mai sunt cunoscute si sub numele de noduli.

Exista noduli la nivelul sanului care sunt benigni, care nu prezinta celule canceroase.

Acestia apar mai ales in preajma si in timpul menstruatiei cand corpul femeii trece prin schimbari hormonale. Insa uneori acestia se malignizeaza sau dau nastere celulelor canceroase, factorii de risc care influenteaza aparitia acestui cancer fiind prezenti in mod semnificativ la astfel de persoane.

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de san?

Desi nu sunt foarte bine cunoscute toate cauzele acestui tip de cancer sau cauza principala a lui se pare ca de-a lungul timpului au fost evidentiate mai multe teorii. Totusi, specialistii sustin ca putem vorbi mai degraba de factori de risc esentiali in dezvoltarea lui decat de cauze precise. Iata in ce conditii trebuie sa fii mai vigilenta cand vine vorba de predispozitia la cancer de san:

  • daca esti de rasa caucaziana (cancerul de san este mai raspandit in acest tip de rasa);

  • daca ai istoric medical cu cancer de san (daca ai avut in familie rude de gradul 1 cu diagnostic de cancer la san, dar si alte rude de grade mai indepartate);

  • daca ai avut copil la o varsta inaintata;

  • daca ai avut prima menstruatie prea devreme (menarha precoce);

  • expunerea la estrogeni si progesteroni (in general in urma medicatiei pe baza hormonala);

  • aparitia unui nodul la nivelul sanului (chiar daca este benign, acesta trebuie supravegheat indeaproape);

  • cu cat inaintezi in varsta cu atat riscul de cancer de san creste;

  • daca ai o mostenire genetica predispozanta (modificari la nivelul genelor care sunt inrudite cu cancerul de san);

  • daca ai suferit leziuni puternice la nivelul sanului;

  • daca ai o greutate peste media normala, mai ales dupa menopauza;

  • daca ai facut radioterapie in exces (mai ales sub 30 de ani, pentru a trata diverse afectiuni la nivelul sanului sau abdomenului);

  • daca consumi cantitati mari si dese de alcool (s-a dovedit ca alcoolul creste riscul aparitiei cancerului de san).

Tipuri de cancer

Cancerul de san se dezvolta adesea in glanda mamara. Cancerul de san se poate dezvolta si in alte tesuturi de la nivelul sanului si poate traversa chiar zone mai extinse ale corpului. Uneori, acesta se raspandeste la plamani, rinichi , ficat sau oase, dar sursa principala ramane sanul, de aceea diagnosctul va fi tot cancer de san.

Cele mai frecvente tipuri de cancer de san sunt:

  • carcinomul lobular - cel care apare in lobuli, adica in bulbii care produc laptele;

  • carcinomul ductal – cel care apare in ducte (canalele prin care trece laptele)

Cancerul de san mai poate fi inflamator sau recurent.

  • Inflamator – asa acum ii spune si numele, inseamna prezenta la nivelul sanului a unor semne inflamatorii: caldura locala, tumefiere si roseata in zona afectata; acest tip de cancer se poate recunoaste si prin faptul ca zona afectata are un aspect usor ciupit (ca la varicela);

  • Recurent – este tipul de cancer care recidiveaza, chiar si dupa tratarea initiala a lui; nu este obligatoriu ca el sa reapara in aceeasi zona ca cea anterioara.

Care sunt simptomele cancerului de san?

In stadiu incipient cancerul de san este asimptomatic. Este depistat numai in urma unui consult medical amanuntit. Pe masura ce tumora sau tumorile se dezvolta, apar si anumite semnale de alarma care trebuie sa iti dea de gandit:

  • aparitia unui nodul la san care persista chiar si dupa menstruatie;

  • umflaturi la subsuoara;

  • desi nodulii sunt adesea nedurerosi, poate aparea o oarecare sensibilitate la nivelul sanului si un usor disconfort;

  • orice schimbare de culoare, forma sau textura a pielii sanului, asociate cu dureri la nivel local trebuie examinate de medic;

  • secretii la nivelul mamelonului care sunt de obicei transparente, sangeroase sau de alta culoare;

Cum se pune diagnosticul de cancer de san?

Prima forma de prevenire a complicatiilor, dar si de diagnosticare a cancerului de san este autoexaminarea sanilor. Iti vei palpa sanii in fiecare seara, dupa dus, pentru a depista eventualii noduli. Orice formatiune pe care o resimti la nivelul sanului trebuie atent examinata la medic.

Investigatiile medicale de depistare a cancerului de san constau in:

  • examinarea fizica a sanilor de catre medic;

  • mamografia (explorarea radiologica a sanului);

  • biopsia (prelevarea de tesut de la nivelul nodulului si examinarea lui in laborator la microscop pentru a se evidentia celulele canceroase).

Examinarea fizica a sanilor la medic trebuie sa se faca incepand cu varsta de 20 de ani din 3 in 3 ani, iar dupa 40 de ani trebuie facuta anual.

Mamografia nu este recomandata femeilor tinere, de aceea ea este facuta mai ales femeilor peste 40 de ani. Totusi, daca femeia prezinta factori de risc mari pentru aparitia cancerului de san, mamografia este indicata si femeilor cu varste mai mici de 40 de ani, si trebuie repetata chiar anual.

Cum se trateaza cancerul de san?

Este important de retinut si de constientizat faptul ca acest tip de cancer este curabil. Cu cat este descoperit intr-un stadiu incipient, cu atat sansele de a se vindeca si de a se evita recurenta lui sunt mai mari. Pentru vindecarea cancerului de san se folosesc la ora actuala mai multe metode:

Tratament chirurgical

In care se indeparteaza tesutul malign si uneori si alte tesuturi de pe langa el cu ajutorul lumpectomiei. Se foloseste si mastectomia partiala pentru indepartarea tumorii maligne.

Mastectomia totala

Indepartarea intregii glande mamare care contine tumora maligna. Acest lucru poate insemna extirparea totala a sanului afectat pentru a se evita raspandirea celulelor canceroase si in alte zone ale corpului. De obicei se recurge ulterior la reconstructia sanului cu ajutorul chirurgiei estetice.

Radioterapia

Radioterapia foloseste radiatii X de intensitate crescuta sau alte tipuri de radiatii pentru a distruge celulele canceroase; se folosesc mai multe tipuri de radioterapii in functie decat de avansat este cancerul.

Chimioterapia

Este forma cea mai des intalnita de tratare a cancerului de san si presupune administrarea unor medicamente care sa opreasca cresterea celulelor canceroase si stoparea regenerarii lor.

Terapia hormonala

Tratament pentru stoparea evolutiei cancerului de san care indeparteaza hormonii sau blocheaza actiunea acestora. Tumora maligna poate aparea si pe fond hormonal, de aceea tinerea acestora sub control poate ajuta la remisia cancerului.

Mai exista, la ora actuala si alte terapii pentru cancerul de san, insa sunt doar la nivel de studiu clinic, nefiind aprobate de organele competente pentru a fi folosite la pacienti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer san Sanatate femei

Articole recomandate

Citeste si despre