Pot avea un copil sanatos dupa 40 de ani?

/ / Modificat: 2007-02-15
Pot avea un copil sanatos dupa 40 de ani?
Intrebare:

- Exista la ora actuala in tara o certitudine pentru femeile mai in varsta de 40 ani sa dea nastere unor copii sanatosi? Ce metode de investigare sunt disponibile in tara?

Raspuns:




 

Natura umana inseamna incertitudine. Nu poti pretinde anatomiei sa fie concreta precum matematica (pe care de altfel o domina o multitudine de incertitudini). In medicina mai ales, insasi prin miscarea corpului, se schimba raporturile dintre organe si totul poate deveni dintr-o data incert.

Nici daca am fi roboti nu am fi fost scapati de aceasta incertitudine (o variatie de tensiune a curentului electric ne-ar putea strica armonia). Spun toate acestea pentru ca intrebarea dumneavoastra mi se pare tendentioasa.

Desigur ca exista investigatii care pot descoperi o serie de riscuri in privinta unei viitoare sarcinii, insa certitudinea unui copil sanatos nu v-o poate oferi nimeni in lume, nu numai in tara. Trebuie sa fiti prea naiva pentru a mai crede in asa ceva.

Pentru a scade totusi riscurile unei sarcini cu probleme (dar fara a va putea asigura o certitudine) va trebui sa va prezentati in primul rand la medicul de familie, medic care va va investiga starea de sanatate generala la momentul consultului.

In functie de rezultatele obtinute el va poate recomanda diverse consulturi de specialitate. Daca starea de sanatate permite instalarea unei sarcini, puteti apela, inainte de a ramane insarcinata, la sfaturile unui genetician.

Acesta va analiza principalii factori care pot interfera cu dezvoltarea unui fat normal. Daca si geneticianul isi da acordul de moment puteti incerca sa ramaneti insarcinata, insa, datorita varstei dumneavoastra in primul rand, sarcina va fi una cu risc. Un oarecare risc exista la oricare sarcina, acest risc urmand sa fie cuantificat pe masura dezvoltarii acestei sarcini.

Mai mult ca oricare alta femeie dumneavoastra trebuie sa constientizati importanta controalelor periodice de monitorizare a dezvoltarii sarcinii. in cazul dumneavoastra consider importante efectuarea investigatiilor care pot identifica dezvoltarea eventualelor malformatii fetale, incepand de la efectuarea ecografiilor (cea mai elocventa fiind ecografia morfologica ce se efectueaza cu predilectie intre saptamanile 18-22 de sarcina), a triplului test (acest test evalueaza riscul malformatiilor tinand cont si de varsta dumneavoastra) etc.

In masura in care se considera necesar se pot efectua si alte teste care pot fi invazive si a caror recomandare se va face numai in masura in care rezultatul investigatiilor anterioare sugereaza necesitatea efectuarii lor.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre