Vrei un bebe? Tot ce trebuie sa stii despre metoda temperaturii bazale

/ / Modificat: 2019-01-31
Vrei un bebe? Tot ce trebuie sa stii despre metoda temperaturii bazale

Incerci sa faci un copil? Metoda masurarii temperaturii bazale te poate ajuta sa afli care sunt zilele fertile si sa iti indeplinesti visul. Esential este, insa, sa ai cicluri menstruale regulate si sa fii disciplinata in strangerea de informatii.

Metoda monitorizarii temperaturii bazale poate fi de mare ajutor pentru femeile care isi doresc un copil cat mai curand.

Ai nevoie de putina consecventa si disciplina: trebuie sa masori temperatura in fiecare dimineata, sa observe modificarile de secretie pe parcursul ciclului menstrual si sa notezi toate informatiile.

Cu ajutorul acestei metode vei reusi sa-ti cunosti mai bine propriul corp: cat dureaza ciclul menstrual, care sunt perioadele mai fertile si cand apar modificarile de secretie.

Cum functioneaza metoda temperaturii bazale

Ai de urmat cativa pasi simpli:

  • Iti masori temperatura imediat dupa ce te-ai trezit, in fiecare dimineata, inainte de a te ridica din pat.
  • Masuratoarea trebuie sa fie facuta in fiecare zi la aceeasi ora. Altfel, pot aparea diferente care dau peste cap toate socotelile.
  • Temperatura trebuie luata de fiecare data in acelasi loc: sub limba (cel putin 5 minute), in rect (cel putin 2 minute) sau in vagin (cel putin 5 minute). Temperatura la axila poate fi inexacta, prin urmare nu este recomandata.
  • Noteaza in carnetel daca ai dormit mai putin de patru ore; acest lucru poate influenta valoarea temperaturii.
  • Noteaza daca esti stresata sau bolanva, daca te-ai dat jos din pat peste noapte sau daca ai consumat alcool. Ideal este sa dormi intre 6 si 8 ore inainte de a-ti masura temperatura. Cand acest lucru nu este posibil, trebuie sa incerci sa te odihnesti macar o ora inainte de masuratoare.
  • Tine termometrul aproape de pat. Daca este unul cu mercur, scutura-l seara. Daca o faci dimineata, inainte de folosire, pot aparea erori.
  • Noteaza fiecare ciclu menstrual pe cate o foaie, ca sa iti fie mai usor sa compari datele lunare.

Ce tip de termometru este mai potrivit

Termometrul traditional, cu mercur, este foarte precis, insa acest tip nu se mai gaseste in comert, din cauza toxicitatii acestui metal. Daca ai acasa unul, il poti folosi fara probleme.

Termometrele digitale sunt mai practice pentru ca nu trebuie agitate si nu se sparg. Trebuie sa te asiguri ca inregistreaza temperaturi cu 2 cifre.

Care este legatura dintre temperatura corpului si fertilitate

Temperatura corporala trece prin doua faze: la inceputul ciclului menstrual aceasta este mai scazuta, inainte de a se produce ovulatia; in a doua etapa temperatura creste, in perioada infertila.

La aproximativ trei zile dupa ovulatie creste nivelul de progesteron, hormon care joaca un rol foarte important in nidarea ovulului fecundat si in prima faza a sarcinii.

Progesteronul este responsabil cu ridicarea temperaturii corporale la o zi, doua dupa ovulatie. Cand cresterea termica (0,2 - 0,5 grade) se inregistreaza trei zile consecutive se considera ca perioada fertila a respectivului ciclu s-a incheiat.

Temperatura ramane mai ridicata cel putin 10 zile, dupa care va scadea, iar atunci ar trebui sa apara menstruatia.

Masurarea temperaturii corporale te ajuta sa stii doar daca a existat ovulatie. Pentru a afla cand incepe perioada fertila trebuie sa monitorizezi secretia vaginala sau mucoasa cervicala.

Perioada cea mai fertila este inainte si putin dupa ovulatie. Cum spermatozoizii pot supravietui in corpul femeii pana la 5 zile, daca exista raport sexual cu cinci zile inainte de ovulatie este posibil sa ramai insarcinata. Dupa ovulatie, perioada optima in care ovulul ar trebui sa fie fecundat este intre 12 si 18 ore.

Caracteristicile secretiei vaginale sunt buni indicatori ai fazelor fertile si foarte fertile ale ciclului menstrual.

Cand vaginul este uscat, inseamna ca nu esti inca in perioada fertila. Pe masura ce devine mai umed, iar secretia devine albicios-galbuie si mai groasa, inseamna ca ai intrat in perioada fertila; zilele cu cea mai mare fertilitate sunt acelea in care secretia este abundenta, transparenta, apoasa, elastica si usor lipicioasa.

Temperatura bazala ne poate spune si daca a avut loc fecundarea. Daca temperatura se mentine ridicata mai mult de 18 zile, este foarte posibil ca ovulul sa fi fost fecundat si sa fii deja insarcinata. Totusi, confirma cu un test de sarcina si cu o vizita la medicul ginecolog.

De final, un sfat: aceasta metoda te ajuta sa iti cunosti ciclul menstrual si sa identifici zilele cu fertilitate maxima; pentru rezultate concludente este necesara o monitorizare de macar trei luni. Nu transforma lucrurile in obsesie si nu uita ca sexul planificat la date si ore exacte nu face bine nici relatiei, nici nu te va ajuta neaparat sa ramai mai repede insarcinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre