Mai vine menstruatia daca nu ai ovulatie?

/ / Modificat: 2011-10-28
Mai vine menstruatia daca nu ai ovulatie?

Menstruatia si ovulatia sunt intr-o legatura foarte stransa si depind una de cealalta. Sangerarea menstruala apare atunci cand ovulul eliberat de ovare intr-o luna nu este fertilizat. Daca nu exista un ovul, deci ovulatie, nu are cum sa apara menstruatia. Insa exista posibilitatea sa apara un soi de sangerare, care se numeste sangerare anovulatorie si care este diferita de menstruatia obisnuita.

Legatura dintre menstruatie si ovulatie

Ciclul menstrual al oricarei femei este impartit in 3 faze: menstruala, ovulatorie si luteala.

In faza ovulatorie, ovarele elibereaza un ovul care "asteapta" sa fie fertilizat de catre un spermatozoid, daca vrei sa ramai insarcinata. In cazul in care nu se obtine sarcina, el este eliminat in faza menstruala prin sangerarea specifica fiecarei luni. Ea apare cam la 12-16 zile dupa ovulatie sau dupa eliberarea ovulului.

In cazul in care ovulul nu este eliberat, inseamna ca suferi de o conditie medicala numita anovulatie, care este cauzata de o afectiune ce impiedica ovulatia sa apara. Sangerarea anovulatorie nu trebuie confundata cu menstruatia si nu este normala. Ea trebuie investigata medical si tratata corespunzator.

Foto: cigarettezoom.com

Care sunt cauzele sangerarii anovulatorii?

Multe femei care nu au ovulatie nu isi dau seama ca sangerarea care apare lunar nu este de fapt menstruatie, ci o sangerare anormala. Ea apare atunci cand productia de estrogen din corp continua sa creasca in mucoasa uterina, dar fara a atinge pragul necesar pentru a declansa ovulatia.

In acest caz apar 2 posibilitati pentru care sangerarea inca isi mai face aparitia si este confundata cu menstruatia:

  • fie estrogenul creste treptat pana la un punct si apoi scade brusc, ceea ce declanseaza sangerarea cauzata de retragerea estrogenului;
  • fie endometrul creste treptat, pana la un anumit nivel, cand mucoasa uterina rezultata este atat de ingrosata incat nu se mai poate autosustine si determina o sangerare, tot cauzata de fluctuatiile estrogenului; aceasta apare mai frecvent.


Ambele tipuri de sangerari sunt percepute in mod gresit ca fiind menstruatie. Se intampla acest lucru pentru ca nu iti monitorizezi lunar ovulatia si semnele ei. Asadar, cel mai probabil nu vei sti ca suferi de o tulburare sau afectiune anovulatorie, pentru ca sangerarea isi face in continuare aparitia.

Exista posibilitatea sa reusesti sa faci diferenta intre aspectul normal al unei menstruatii si o astfel de sangerare. Cele care s-au prezentat la medic cu o astfel de problema au sesizat schimbari in textura, culoarea si cantitatea sangerarii, care le-au dat dat de banuit ca este o problema si le-au trimis la medic.

Anovulatia sau lipsa ovulatiei este una dintre cauzele infertilitatii, fiind descoperita adesea in timpul controalelor medicale facute in acest scop. Insa este bine sa mergi la medic in cazul in care constati semne neobisnuite ale sangerarii lunare si sa monitorizezi cu atentie perioada fertila a lunii. Toate aceste masuri iti cresc sansele sa ramai insarcinata mai usor pe viitor si sa eviti complicatiile care ti-ar putea periclita sanatatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatie Ciclu menstrual Fertilitate Infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre