Mit: temperatura bazala este importanta pentru determinarea ovulatiei

/ / Modificat: 2016-07-27
Mit: temperatura bazala este importanta pentru determinarea ovulatiei

Temperatura bazala se masoara dimineata, chiar inainte sa te dai jos din pat. Monitorizata pe parcursul intregului ciclu menstrual, aceasta poate indica, fara cheltuieli, daca te afli intr-o perioada fertila sau nu.

Pe de alta parte, nu este tocmai cea mai eficienta metoda de a determina ovulatia, conform medicilor specialisti.

De fapt, dereglarile hormonale, respectiv cele ale ovulatiei reprezinta unul dintre cei mai importanti factori care duc la infertilitate.

De aceea, medicii se folosesc mai mult de masurarea temperaturii bazale tocmai pentru a descoperi daca exista astfel de dereglari, astfel incat sa le poata trata ulterior.

Temperatura bazala si fertilitatea

Contrar unor mituri bine inradacinate, masurarea temperaturii bazale nu este cea mai eficienta metoda pentru a procrea. Femeile sunt cele mai fertile cu doua zile inainte de ovulatie si in timpul acesteia, insa temperatura bazala da primele semne de schimbare abia dupa 12-24 de ore dupa ce aceasta s-a petrecut deja.

Cum ovulele traiesc o singura zi, cresterea temperaturii bazale poate sa iti indice cel mult faptul ca mai ai foarte putin timp in care poti ramane insarcinata. Asta inseamna ca temperatura bazala nu poate furniza informatii precise cu privire la ziua ovulatiei.

Legatura dintre temperatura bazala si ovulatie

Temperatura normala a unei femei in zilele in care nu are loc ovulatia este de aproximativ 37-37,5 grade Celsius.

Dupa eliberarea ovulului, aceasta temperatura creste cu cel putin o jumatate de grad, din cauza progesteronului - hormonul pe care il secreta ovarele dupa ovulatie si care are si rolul de a pregati colul uterin pentru o eventuala sarcina.

Odata crescuta, temperatura se va mentine la aceleasi cote pana in apropierea menstruatiei, cand isi va reveni la normal. In cazul aparitiei unei sarcini, aceasta nu va mai scadea pana la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Conform specialistilor in obstetrica si ginecologie, realizarea unui grafic al temperaturii bazale poate ajuta la identificarea unor probleme de fertilitate, cauzate de un nivel scazut al progesteronului.

Astfel, daca temperatura ta bazala creste la ovulatie si apoi sufera o scadere brusca cu mai multe zile inaintea inceperii menstrei, este posibil sa suferi de astfel de probleme. Daca aceasta ramane constanta si nu sufera modificari pe parcursul intregului ciclu menstrual, este foarte posibil ca ovulatia sa nici nu aiba loc.

Cum se masoara temperatura bazala

Pentru ca oscilatiile depasesc doar rareori 0,5 grade Celsius, temperatura bazala trebuie masurata cu un termometru special, care sa masoare cu mai mare precizie ce se intampla in corpul tau.

Exista mai multe variante ale termometrelor bazale, insa cele mai raspandite pe piata sunt cele digitale, care se folosesc oral. Medicii le prefera pe cele cu mercur, insa acestea nu mai sunt disponibile in farmaciile din Romania.

Temperatura bazala se masoara la primele ore ale diminetii, inainte sa te dai jos din pat. Asigura-te ca ai termometrul la indemana si ca acesta este reglat - scutura-l sau tine-l cateva minute in apa rece, daca ai unul cu mercur. Evita sa faci prea multe miscari inainte de a-ti masura temperatura, pentru ca aceasta ar putea creste din cauza efortului.

Evita sa bei si sa mananci inainte de a-ti masura temperatura, pentru ca si aceste activitati ar putea sa o modifice. Pentru ca masuratoarea sa fie mai precisa, trebuie sa fi dormit cel putin 3 ore legate inainte de a folosi termometrul.

Factori precum stresul sau emotiile pot modifica temperatura bazala, asa ca trebuie sa tii cont si de acest aspect pentru a obtine rezultate corecte.


Cum urmaresti schimbarile temperaturii bazale

Un singur ciclu menstrual nu este suficient pentru identificarea unui tipar, asa ca specialistii in ginecologie iti vor recomanda intotdeauna sa iti masori temperatura bazala pe parcursul a doua sau chiar trei cicluri menstruale.

In cazul in care nu exista modificari care sa confirme ovulatia, medicul care te supravegheaza iti va recomanda o analiza a sangelui, care sa il ajute sa isi dea seama daca ovulezi sau nu.

Exista si cazuri in care temperatura bazala fie nu se schimba, fie este masurata la ore diferite si oscilatiile sunt prea mici, fara ca asta sa fie neaparat un semn al infertilitatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temperatura bazala Masurare temperatura bazala

Articole recomandate

Citeste si despre