Amenoreea: cauze, diagnostic, tratament

/ / Modificat: 2016-11-28
Amenoreea: cauze, diagnostic, tratament

Amenoreea sau lipsa menstruatiei este o problema cu care se confrunta atat adolescentele cat si femeile active sexual. Amenoreea nu este o boala in sine, ci reprezinta un simptom asociat cu diferite boli, incepand cu defecte genetice, tulburari hormonale, prezenta unor tumori, anorexie si depresie.

Ce este amenoreea?

Amenoreea este o dereglare a ciclului menstrual, caracterizeaza prin absenta menstruatiei. Ea poate fi de doua tipuri:

- Amenoreea primara este specifica adolescentelor de peste 16 ani care nu au avut niciodata o menstruatie. Aceasta este asociata adesea cu prezenta unor defecte ovariene de tipul malformatiilor sau insuficientei ovariene, tulburari ale sistemului nervos central, afectiuni ale glandei hipofize si ovare subdezvoltate.

- Amenoreea secundara, pe de alta parte, este caracterizata prin absenta ciclului menstrual mai multe luni, fara sa fii insarcinata sau sa alaptezi. Majoritatea femeilor au menstruatie o data la 28 de zile, dar sunt si cazuri in care sangerarea apare o data la 35 de zile. Menstruatia apare strict sub influenta hormonilor asa ca primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul, dupa ce ai exclus posibilitatea unei sarcini, este o posibila dereglare hormonala.

Care este mecanismul menstruatiei?

Cauzele amenoreei variaza, insa toate pot fi corelate in final cu o dereglare hormonala, de natura benigna sau maligna. Pentru a le intelege, este nevoie sa cunosti cate ceva despre mecanismul hormonal implicat in producerea menstruatiei.

In prima zi a ciclului menstrual, nivelul de estrogen din corpul tau incepe sa creasca, sub influenta hormonului de stimulare foliculara (FSH), produs de glanda hipofiza, situata la nivelul creierului. Sub influenta estrogenului, pe suprafata unuia dintre ovare incepe sa se dezvolte un folicul, ce contine in interior un ovul.

In ziua a 14-a, folicului se rupe si din el este eliberat ovului. In acel moment, glanda hipofiza incepe sa secrete hormonul luteinizant (LH), cel care ajuta foliculului care tocmai a eliberat ovului sa se trasforme in corp galben si sa inceapa sa produca progesteron. Progesteronul este hormonul care ajuta ovului, i ncazul in care acesta este fecundat, sa se fixeze de peretele uterin. Tot progesteronul este cel care determina ingrosarea mucoasei uterine, pregatind-o pentru o eventuala sarcina.

Daca sarcina nu se produce pana in a 28-a zi a ciclului mestrual, corpul galben va inceta sa mai secrete progesteron, iar peretele uterin ingrosat incepe sa se curete, determinand producerea menstruatiei.

Ciclul menstrual este reluat imediat, corpul tau nefacand altceva sa se pregateasca, in fiecare luna, pentru o eventuala sarcina.

Care sunt cauzele amenoreei secundare?

Orice perturbare hormonala, la nivelul glandelor responsabile de productia de FSH, estrogen, LH si progesteron poate duce la instalarea amenoreei. Daca suferi de cicluri neregulate, cu perioade lungi de amenoree, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti doua programari: una la ginecolog, si a doua la endocrinolog.

Medicul specialist endocrinolog iti va recomanda in primul rand un set de analize hormonale si, la nevoie, iti poate efectua o ecografie de tirodia, precum si o radiografie de sa turceasca.

Ecografia de tiroida este foarte utila, mai ales daca endocrinologul suspecteaza o insuficienta tiroidiana. In Romania, incidenta acestei boli este foarte ridicata in randul femeilor, in special din cauza insuficientei de iod din alimentatie.

Radiografia de sa turceasca, pe de alta parte, este folosita pentru a confirma sau exlude diagnosticul de tumora hipofizara.

Colaborarea dintre endocrinolog si ginecolog este foarte importanta in cazul in care suferi de amenoree. Daca endocrinologul nu a gasit nicim in neregula cu glanda hipofiza sau cu cea tiroida, fara doar si poate te sa sfatuit sa mergi la ginecolog pentru a afectua a ecografie pelvina. Aceasta va confirma daca exista o problema anatomica cu ovarele sau daca sunt semne de inflamatie ori leziuni care sa explice dereglarile de ciclu menstrual.

Alimentatia dezechilirata, stresul, suprasolicitarea fizica prelungita, fluctuatiile rapide de greutate precum si anumite tulburari de alimentatie precum anorexia sau bulimia pot cauza instalarea amenoreei. In aceste situatii, ciclul menstrual se regleaza de indata ce elementul perturbator este eliminat.

Care sunt complicatiile amenoreei netratate?

Amenoreea trebuie sa reprezinte pentru orice femeie un semnal de alarma, deoarece pune probleme serioase de fertilitate. Majoritatea femeilor care au amenoree sau au suferit de ea in trecut raman greu insarcinate. Osteoporoza este o alta complicatie a amenoreei prelungite netratate, asociata cu niveluri scazute de de estrogen.

Amenoreea asociata cu infertilitate poate duce la sterilitate

Daca ai fost diagnosticata cu amenoree secundara asociata cu infertilitate, poti urma un tratament care sa stimuleze functia ovariana si declanseze din nou menstruatia. Netratata, amenoreea secundara duce instalarea menopauzei si, implicit, a sterilitatii. Odata ce ovarele inceteaza sa mai functioneze, nu vei mai putea sa ramai insarcinata pe cale naturala.

In paralel cu terapia hormonala, poti urma si un tratament natural, care sa potenteze efectele tratamentului clasic. Printre preparatele care au dat rezultate pozitive la femei care au suferit de amenoree se numara extractul din mladite de zmeur - care sustine echilibrul hormonal al aparatului genital feminin de la pubertate la menopauza si extractul sau tinctura de branca ursului. Si produsele ayurvedice obtinute din plante medicinale indiene, cu rol in reechilibrarea hormonala pot constitui un bun adjuvant.

Osteoporoza

In urma observatiilor clinice, s-a constatat ca femeile cu amenoree au un nivel mai scazut de estrogen in sange, ceea ce este asociat cu un risc crescut de osteoporoza. Estrogenul este un hormon care este necesar pentru sanatatea oaselor la femei, deoarece incurajeaza dezvoltarea osteoblastilor, celule care initiaza cresterea oaselor.

Tratamentul amenoreei

Tratamentul amenoreei este individualizat, adica determinat pentru fiecare caz in parte. Acesta se stabileste numai dupa o diagnosticare amanuntita.

Cea mai intalnita cauza a amenoreei primare este absenta sau incapacitatea hormonilor de a-si indeplini functiunile. Prin urmare, tratamentul hormonal sub forma unor medicamente orale, in formule similare cu cele ale pilulei contraceptive, are rezultate pozitive, menstruatia reaparand in majoritatea cazurilor. In cazul amenoreei primare date de anomalii anatomice, tratamentul este strict chirurgical.

Amenoreea declansata de pierdere in greutate, suprasolicitarea fizica, existenta unei boli fizice sau stresul emotional poate fi corectatea prin abordarea cauzei care sta la baza absentei menstruatiei.

Femeile care sufera de insuficienta ovariana prematura pot urma o terapia hormonala, pentru a evita simptomele neplacute asociate lipsei de estrogen, precum si pentru a preveni instalarea osteoporozei, o complicatie frecventa in aceste cazuri. Tratementul consta in administrarea fie de pilule contraceptive, daca pacienta nu doreste sa ramana insarcinata, fie de preparate pe baza de progesteron si estrogen, pentru stimularea functiei ovariene, respectiv prevenirea pierderii osoase.

Tu te-ai confruntat vreodata cu episoade de amenoree? Daca da, ce masuri ai luat pentru a o combate? 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amenoree Absenta ciclului menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre